6. Sınıf – Hafta 1 – Haydi Veri Toplamaya

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazıyı okuduğumuza göre Haydi Veri Toplamaya konusu ile ikinci dönem kodlama konularına başlıyoruz demektir. Öncelikle yeni dönem hepimize hayırlı uğurlu olsun.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

Haydi Veri Toplamaya haftasının kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.5.1.1. Verileri toplayarak türlerine göre sınıflandırır.
  • BT.6.5.1.10. Matematik ve bilgisayar bilimi arasındaki ilişkiyi tartışır.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.5.1.1 – BT.6.5.1.10 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-1
HAYDİ VERİ TOPLAMAYA DERS AKIŞI

Merhaba Arkadaşlar, Bu dönem birlikte bilgisayarları programlamayı öğreneceğiz. Geçen sene aslında 2. dönem bilgisayarsız kodlama etkinlikleri yapmıştık. Bu sene ise yine o bilgilerimizi hatırlayacağız ve üzerine yeni bilgiler oluşturacağız.

Kısacası bilgilerimizi daha derinleştirerek ilerleyeceğiz. Uzatmadan hemen başlayalım dersimize.


Adım-1 Matematikten Bilgisayara Eğlenceli Bir Köprü Sunumu

İkinci Dönem İlk etkinliğimiz Matematikten Bilgisayara Eğlenceli Bir Köprü Sunumu ilk bilgisayardan başlayarak bilgisayar sistemlerinin gelişme sürecini anlatan ve sunum isminden de anlaşılabileceği gibi Matematik ile Bilgisayar Bilimi arasında ilişki kurmamızı sağlayan materyalimizdir.

Kılavuz kitapta var olan bu materyali kullanmanızı öneriyorum.


Adım-2 Bilgisayarlar Nasıl Çalışır? Videosu

Bir önceki etkinliğimizde Matematik ile Bilgisayar Bilimi arasındaki ilişkiyi öğrenmiştik. Bu video aslında öğrendiğimiz bu bilginin pekiştirlmesini sağlıyor.

Kılavuz kitapta da önerilen bu videoyu ikinci etkinlik olarak gösterebilirsiniz.


Adım-3 Ülke Veri Tablosu Oyunu

Geldik haftanın en önemli konusuna. Ülke Veri Tablosu Oyunu ile önce geçen sene öğrendiğimiz Veri ve Bilgi kavramlarını hatırlayacağız. Daha sonra bize verilen bir metin üzerinden sorulan soruların yanıtlarına göre ilgili verinin hangi tür veri grubuna ait olduğunu bulacağız.

Yazılı hazırlarken de bolca faydalandığım bu etkinlik Karakter Veri Tipi, Karakter Dizisi Veri Tipi, Sayısal Veri Tipi, Mantıksal Veri Tipi ve Özel Veri Tipi gibi kavramların öğretilmesini sağlıyor.

Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği ben biraz çevirdim ama mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum.


Adım-4 Bilişim Dedektifi İş Başında

Bir önceki etkinliğimizde veri tiplerini öğrendik. Bilişim Dedektifi İş Başında ile bu bilgilerimizi eğlenceli bir şekilde pekiştireceğiz. Geçen sene sınıfta uygulamıştım. Öğrenciler çok beğendi ve öğrenilmesi zor olan bu konuyu çok iyi öğrendiler.

Bu sene uygulama yaparken videosunu da çekeceğim. Sayfa içinde paylaşırım. Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği kesinlikle kullanmanızı öneriyorum.


Adım-5 Veri Türlerini Belirleme Değerlendirme Yaprağı

Yine veri türleri üzerinde çalışıyoruz. Daha önce dediğim gibi haftanın en önemli konusu veri türlerimiz. Bu konuda ne kadar etkinlik yaparsak o kadar iyi diyebilirim.

Bu etkinlikte de boş bir form veriliyor. Önce formu dolduruyoruz. Daha sonra doldurduğumuz bilgilere göre hangi veri tiplerini kullandığımızı belirtiyoruz. Etkinliğin çevrimiçi uygulanabilir halini yapmaya çalıştım ama daha da geliştirmeye çalışacağım.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

Değişken oluşturmayı, değişken oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri kısacası değişkenlerle ilgili anlatmak istediğiniz ne varsa bu uygulama sayesinde kolayca anlatabiliyor, pratik yaptırabiliyorsunuz. Detay ve kullanım için hemen aşağıya eklediğim sayfasını ziyaret ediniz.

Hazır konumuz veri türleri iken bu konuda pratik yapabileceğiniz tek interaktif uygulamamız Silent Teacher. Vaktiniz var ise mutlaka yapmanızı öneririm.


Bugün Haydi Veri Toplamaya başlığı altında sizinle Matematik ile Bilgisayar Bilimi arasındaki ilişkiyi, Veri ve Bilgi arasındaki farkları öğrendik. Bunların yanı sıra bu dersimizin en önemli konusu Veri Tipleriydi. Bu konuyla ilgili olabildiğince fazla etkinlik yapmaya çalıştık. Umarım akılda kalmıştır.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 2 – Sabit mi Değişken mi? konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

15 Comments

  1. Merhaba Hocam, seneler önce sizin şuan ders verdiğiniz (eğer hala Selçuk Anadolu’da iseniz) okulda okumuştum. En son TEOG’a girenlerdenim. Şimdi üniversite de bilişim dersi görüyorüz, birden aklıma geldiniz, derslerinizi çok severdim. Umarım hala seviyordur öğrencilerini, derslerinizi, sağlıcakla kalın hocam.

  2. hocam siz bu siteyi nasıl kurdunuz bende kurabilirmiyim ben para kazanmak istiyom aylık kac tl alıyon????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    • 5 yıldır uğraşıyorum fazla kazanca bakarsan uğraştığına değmez. Başka popüler konularda bu kadar uğraşırsan çok iyi gelirler elde edebilirsin ama. Yapmaya karar verirsen oluşturacağın içerikleri önce belirle birşeyler yazmaya başla gerekirse yardımcı olurum.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*