6. Sınıf – Hafta 2 – İşletim Sistemini Tanıyorum

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza İşletim Sistemini Tanıyorum konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 1 – Bilişim İle Değişim konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız İşletim Sistemini Tanıyorum konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.

HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.1.2.1. İşletim sistemi kavramını açıklar.
  • BT.6.1.2.2. İşletim sistemlerinin bileşenlerinin görevlerini kavrar.
  • BT.6.1.2.3. Farklı işletim sistemlerini karşılaştırır.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “ BT.6.1.2.1 – BT.6.1.2.2 – BT.6.1.2.3 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.

HAFTA-2
İŞLETİM SİSTEMİNİ TANIYORUM DERS AKIŞI

İşletim Sistemleri konusunu eski müfredatta Donanım ve Yazılım konusu içerisinde 5. Sınıf öğrencilerine veriyorduk. Yeni müfredat ile konular yetişmediğinden vermedik. Bu yüzden öğrencilerimiz bu konuyu ilk defa görecekler. Konumuz biraz karışık gelebilir öğrencilerimize elimden geldiğince fazla içerik vermeye çalışacağım.

Hazırsanız hemen başlayalım.

Adım-1 İşletim Sistemleri Sunumu

Kılavuz kitapta ilk önce Bilgisayar Birimleri Çalışma Kağıdını vermiş daha sonra İşletim Sistemleri Sunumunu vermiş. Ben o çalışma kağıdını da sunum içerisine ekleyerek verdim.

Dersimizin giriş materyali olan bu sunum ile öğrencilerimize temel bilgileri vereceğiz. Bunu yaparken geçen yıldan kalma bilgilerini de hatırlatmaya çalışalım.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.

Adım-2 Rüya’nın Seyir Defteri Etkinliği

Sunumu bitirdikten sonra ikinci olarak Rüya’nın Seyir Defteri Etkinliğini yaptıracağız. Normalde kılavuz kitapta çalışma kağıdı olarak verilmiş fakat ben etkinliği bilgisayar üzerinden çevrimiçi olarak yapılabilir hale getirdim.

BT sınıfınız var ise öğrencilere yaptırabilir yok ise Akıllı Tahta üzerinden birlikte yapabilirsiniz.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız. Meraklıları için yazıyorum etkinlik Learning Apps ile etkileşimli hale getirilmiştir.

Adım-3 Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim?

Hangi işletim sistemini seçmeliyim? Afişi İşletim Sistemleri konusu için verilmiş benim önem verdiğim bir materyal. Bu afişi ayrıca çıktı alarak BT Sınıfın bulunduğu koridora astım. Sizde derste öğrencilere göstererek üzerinde açıklama yapabilirsiniz.

Kılavuz kitapta yer alan bu etkinliği vaktiniz var ise sınıfta da uygulayabilirsiniz.

Not – Eski müfredata göre Ahmet Soyarslan tarafından hazırlanan İşletim Sistemleri Sunumunu ders akışından çıkardım fakat kullanmak isterseniz diye buraya ekliyorum.

Adım-4 İşletim Sistemi Uzmanımızı Arıyoruz Online Test

Benim her hafta konusu arkasına hazırladığım testlerin benzerini kılavuz kitapta görmek çok memnun edici. İşletim Sistemi Uzmanımızı Arıyoruz Testi bugün öğrendiğimiz konuları ne derece öğrendiğimizi tespit edebilmek için hazırlanmış bir testtir.

Doğru Yanlış şeklinde hazırlanmış bu testi ben tabi ki çevrimiçi uygulanabilir hale getirdim. Kesinlikle derste yaptırılmasını düşündüğüm kılavuz kitapta verilmiş etkinliktir.

Adım-5 İşletim Sistemleri Animasyonları

Arkadaşlar bu materyal kılavuz kitapta geçmiyor. Ben geçen senelerde kullandım. İki adet etkinlik var içerisinde ayrı ayrı vermek yerine tek başlıkta verdim. Etkinliklerden bir tanesinde Eski Windows İşletim Sistemlerini inceleyebileceğiniz linkler verildi.

Diğer etkinlikte ise Scratch programı ile hazırlanmış Sistem ve Uygulama yazılımlarını birbirinden ayırt edebilmemiz için pratik yapmamızı sağlan bir etkinliktir.

Kılavuz kitapta olmayan bu etkinliği sınıfta yapmanızı veya öğrencilere yaptırmanızı tavsiye ederim.

Adım-6 İşletim Sistemini Tanıyorum Testi

Bugün Neler Öğrendik ile yukarıda vermiş olduğumuz tüm bilgilerin ne derece öğrenildiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Vaktiniz kalırsa ders sonunda kalmaz ise bir sonraki dersin başında bu testi uygulayarak işlediğimiz dersin ne derece verimli olduğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Eğer vakit kalmaz ise öğrencilere evde çözmelerini ve takıldıkları soruları bir sonraki dersin başında hatırlatmalarını da söyleyebilirsiniz.


Evet bu haftanın konularını yukarıdaki Neler Öğrendik Testi ile bitirmiş bulunmaktayız. 

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 3 – Dosyalarım Nerede konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

24 Comments

  1. Hocam ellerinize sağlık bilişim teknolojileri dersi için çok başarılı bir site dersimde severek faydalanıyorum. iyi çalışmalar.

  2. elinize sağlık hocam uzun zamandır takip ediyorum çalışmalarınızı teşekkür etmek istedim.

  3. özgür hocam elinize emeğinize sağlık çok faydalı içerikler oluşturmuşsunuz bizlerle paylaştığınız için teşekkürler

  4. Özgür Hocam ellerinize sağlık. Çok anlaşılır, öğrencilerimize çok faydalı bir site. Bilişim Öğretmenlerine ve öğrencilerimize çok verimli bir kaynak ortamı 🙂

  5. elinize sağlık hocam. çok güzel olmuş. Nasıl etkinlik yaptırayım diye hiç düşünmüyorum artık. Çok teşekkür ederim.

    • Sağolun hocam, O konuda ben çok düşünüyorum. Ne yaptırabilirim ve yaptırdığım bu etkinliği herkes uygulayabilir mi. Nasıl daha faydalı hale getirebilirim. Herkese nasıl ulaştırabilirim. vb çok can sıkıcı sorular maalesef. Sizi bu can sıkıcı sorulardan kurtarabiliyorsam ne güzel :))

      • Gerçekten çok güzel bir sayfanız var. Tebrik ediyorum 👏 inşallah sizi sıkıp üzmüyoruzdur ve sürekli olur. Kolay gelsin 👋

        • Teşekkür ederim hocam. Zaten kendi öğrencilerimiz için hazırlıyoruz içerikleri. Biraz süsleyip buraya da ekliyoruz herkes faydalanıyor. Mutluluk verici

    • Merhaba ederiz tabii ama Scratch etkinlikleri ile ilgili sayfada paylaşırsanız katılım daha çok olacaktır. Örneklerin olduğu sayfaya yorum bırakmanızı öneririm.

  6. Çok düzenli bir sayfa olmuş. Etkinlikler daha iyi hazırlanabilir diğer haftalara göre biraz karışık geldi.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*