6. Sınıf – Hafta 4 – Artık Daha Bilinçliyim

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Artık Daha Bilinçliyim konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 3 – Dosyalarım Nerede konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Artık Daha Bilinçliyim konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.2.1.1. İnternet etiğinin önemini ifade eder.
  • BT.6.2.1.2. Etik ilkelerin ihlali sonucunda karşılaşılabilecek durumlara örnekler verir.
  • BT.6.2.1.3. Siber zorbalık kavramını açıklayarak korunma amacıyla alınabilecek önlemleri tartışır.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.2.1.1 – BT.6.2.1.2 – BT. 6.2.1.3 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-4
ARTIK DAHA BİLİNÇLİYİM DERS AKIŞI

Artık Daha Bilinçliyim konusununda öğreneceğimiz Etik ve İnternet Etiği gibi kavramları geçen sene görmüştük. Bu sene bu konuyu tekrar hatırlayıp üzerine yeni bilgiler inşa edeceğiz.

Hazırsanız hemen başlayalım.


Adım-1 İnternet Etiği Sunumu

Kılavuz kitapta ilk verilen etkinlik İnternet Etiği Sunumu olarak karşımıza çıkıyor. Geçen sene Dijital Yurttaşlık başlığı altında Etik Değerleri öğrenmiştik. Bu sefer sadece İnternet üzerindeki etik davranışlar üzerinde duracağız.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-2 Eğrisi Doğrusu Hikayesi

Haftanın ikinci etkinliği olan Eğrisi Doğrusu Hikayesi ile örnek bir hikaye verilmiş ve bu hikayeyi bizim tamamlamamız istenmiştir. Ayrıca hikayede geçen etik olmayan davranışları da bulmamız isteniyor.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.

Zorba Olma Zorbadan Korkma
Zorba Olma Zorbadan Korkma Afişi

Konu içerisinde geçen Zorba Olma Zorbadan Korkma Afişimizi buraya ekliyorum. Ben afişin 50*70 renkli çıktısını alarak fotoblok üzerine yapıştırdım. Daha sonra BT Sınıfımızın bulunduğu koridoru süslemek için kullandım. Çok güzel olduğunu söyleyebilirim.


Adım-3 Mini Hikayemizi Yazıyoruz

Mini Hikayemizi Yazıyoruz etkinliği ile artık öğrendiklerimizi bir araya getirip orijinal bir hikaye ortaya çıkarıyoruz. Benim etkinliklerin çoğunda buna benzer şeyler yaptırıyorum. Öğrencileri düşünmeye sevk etmek gerçekten çok faydalı oluyor.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-4 Artık Daha Bilinçliyim Testi

Bugün Neler Öğrendik ile yukarıda vermiş olduğumuz tüm bilgilerin ne derece öğrenildiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Vaktiniz kalırsa ders sonunda kalmaz ise bir sonraki dersin başında bu testi uygulayarak işlediğimiz dersin ne derece verimli olduğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Eğer vakit kalmaz ise öğrencilere evde çözmelerini ve takıldıkları soruları bir sonraki dersin başında hatırlatmalarını da söyleyebilirsiniz.


Bu derste etik kavramını daha iyi anladık. Ne tür davranışların etik olup olmadığını tartışıp internet etiği konusunu öğrendik. İnternet ortamındaki yanlış davranışları ve kendimizi bu yanlış davranışlardan korumak için neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Ayrıca dijital zorbalık kavramını hatırlayıp, korunmak için ne tür yöntemler tercih edilmesi gerektiğini öğrenip çevremizi bilinçlendirmek için harekete geçtik.

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 5 – Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

26 Comments

  1. hocam bilişimi sevdim sizin sayenizde. siz matematik i.çin böyle bir site açsanız biz öğrenciler çok iyi anlarız. Lütfen böyle bir site matematik için yapabilirmisin?

  2. metnin sonu
    bu suçluluk duygusuyla baş edemediği için herkese doğruyu söyledi çidem ablaya bütün parasını verdi özür diledi videonun arkasında kalan çocukdan özür dileyip videoyu sildi ve sonunda youtube hesabı silindi ve telefonuna el konuldu son

  3. çiğdem ablanın bu durumuna çok üzüldüm ve vicdan azabı çektiğimden aileme söylemeye karar verdim aileme benim yaptığımı ve pişman olduğumu açık açık söyledim ve bir daha yapmıyacağıma söz verdim ailem biraz kızsada doğruyu söylediğim şiçin fazla bir şey demediler ama olsun çiğdem ablayıda üzmemiş olmuştum

  4. Bunu duyunca çok üzüldüm ve gerçekleri söyleyip üstümden bu yükün kalması gerektiğini düşündüm bunu aileme açıklayınca annemler çok şaşırdı ve çiğdem ablaların borcunu kapattık bir daha da asla aileme sormadan bir internete bağlanmadım hatta video bile çekmedim

  5. benim yüzümden çiğdem ablayı üzmüşlerdi ve ailesinin gözünde değeri düşmüştü bende çiğdem ablanın bu haline dayanamayıp doğruyu itiraf ettim bana kızdılar ama dürüst davrandığım için çok kızmadılar

  6. Gerçekleri aileme söyledim ve kanalımı kapattım daha güzel bir kanal açtım gerçek hayatla ilgili video çekmedim ve internet etiği kurallarına uydum.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*