5. Sınıf – Hafta 5 – Dijital Yurttaşlık

Merhaba Arkadaşlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi beşinci hafta konumuz olan Dijital Yurttaşlık konusunu işleyeceğiz. Geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 4 – Etik Değerler içerisinde yer alan konularını işledik.

Yetiştiremediğiniz materyaller var ise ilgili haftaya dönerek bunları yapabilirsiniz.

Eğer etkinlikleri tamamladıysanız yeni hafta konularımızı barındıran 5. Sınıf – Hafta 5 – Dijital Yurttaşlık Ders Akışı içeriğine geçebiliriz.

Daha önce söylediğim gibi bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Yani kılavuz kitaptaki içeriklerin hepsini verecek bunların yanında çok önemli gördüğüm etkinlikleri de ekleyeceğim.

Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.2.2.1. Dijital vatandaşlık uygulamalarının kullanım amaçlarını ve önemini kavrar.
  • BT.5.2.2.2. Dijital kimliklerin gerçeği yansıtmayabileceğini fark eder.
  • BT.5.2.2.3. Dijital paylaşımların kalıcı olduğunu ve kendisinden geride izler bıraktığını fark eder.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.2.2.1 – BT.5.2.3.2 – BT.5.2.2.3 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-5
DİJİTAL YURTTAŞLIK DERS AKIŞI

Bu hafta aslında öğrencilerimizin bildiği şeyleri hatırlatarak bu bilgilerini Dijital Yurttaşlık başlığı altında yenileri ile birleştirmelerini sağlayacağız.

Güzel ve yoğun bir hafta daha geçireceğiz. Oldukça fazla materyal var elimizde kendi kullanma planıma göre materyalleri adım adım size vereceğim.

Lafı uzatmadan içerikleri vererek ders akışına başlayalım.


Adım-1 Dijital Yurttaşlık Sunumu

Dijital Yurttaşlık Sunumu Kılavuz kitabımızda verilen ilk sunum olarak karşımıza çıkıyor. Sunum içerisinde ise aslında benim fazla sevmediğim ve verimli bulmadığım Dijital Yurttaşlığın 9 Boyutu var. Aslında sadece bunlar olsa sunumu direk geçerdim ama sunum içerisinde geçen Dijital Yurttaşlık Kurallarını verebilmek için sunumu işlemeye karar verdim.

Kılavuz kitapta bulunan bu materyali kullanıp kullanmamak size kalmış. Ben kullanıyorum.


Adım 2- Dijital Yurttaşlık Videosu

Sunum ile verilmiş Dijital Yurttaşlık Videosu kılavuz kitap ile ders akışımıza girmiş profesyonel olarak hazırlanmış güzel bir video. Sunumdan hemen sonra öğrencilerimize izleterek dikkatlerini çekebilir konu hakkında temel bilgilerini hatırlamalarını sağlayabiliriz.

Kılavuz kitapla ve yeni müfredatta var olan bu videoyu ben kesinlikle gösteriyorum. Sizlerinde derste göstermenizde fayda var.


Adım-3 Dijital Yurttaşlık Zihin Haritası

Dijital Yurttaşlık Zihin Haritası ile aslında benzer başka bir etkinlik olmasına rağmen kılavuz kitapta yer almış bir etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Bu etkinliği kesin yaptırıyorum. Sebebi ise içeriğinden daha çok Zihin Haritası oluşturma etkinliğinin öğrenciler tarafından denenmesini sağlamak. Derslerde bu tarz öğretim yöntem ve tekniklerini kullanmak hoşuma gidiyor diyebilirim.

Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği öğrencilerimizin yeni öğrendikleri ve eski bilgilerini bir araya toplayabilmeleri için sizde uygulayabilirsiniz.


Adım-4 E-Devlet Sunumu

E- Devlet Sunumu bence bu haftanın en önemli konusudur. Hayatımızda giderek yaygınlaşan Elektronik Devlet uygulamaları hakkında öğrencilerimizin küçük yaştan itibaren bilgilendirilmesini önemli buluyorum.

Ayrıca geçen senelerde bu konu hakkında ev ödevi vererek ailelerinde Elektronik devlet hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamaya çalışıyordum. Bu Ev ödevini alternatif materyallere aldım. Sırası gelince orada yine değiniriz.

Bu etkinlik Kılavuz kitapta bulunmaktadır. Kesinlikte derste işlenmesi gerektiğini düşünüyorum.


Adım-5 Dijital Ayak İzi Testi

Dijital Ayak İzi Testi sizi yanlış yönlendirmesin. Adında test geçmesi öğrendiğimiz konuların ne derece öğrendiğini tespit edebilmek için değil İnternette bıraktığımız ayak izlerini tespit edip bunları yok edebilmek için bize verilen önerilerden oluşuyor.

Sınıfta kesinlikle birkaç öğrenci ile uygulayarak mantığı öğretin ve öğrencilerin bireysel olarak yaparak önlemleri alabilmesi için yönlendirin.

Kılavuz kitapta bulunan bu etkinliği mutlaka uygulayınız.


Adım-6 İyi Bir Dijital Yurttaşsam Afişi Hazırlayalım Ev Ödevi

İyi Bir Dijital Yurttaşsam Afişi Hazırlayalım Etkinliğini aslında çalışma kağıdı olarak Dijital Yurttaşlık Zihin Haritası arkasında verilmiş. Birbirine benzer etkinlikler olduğundan ben bu etkinliği ev ödevine çevirerek sıralamasını değiştirdim.

Kılavuz kitapta olan etkinliği yaptırıp yaptırmamak size kalmış.


Adım-7 Neler Öğrendik: Dijital Yurttaşlık Testi

Dijital Yurttaşlık Testi ise artık benim sitede görmeye alışık olduğunuz her hafta ders sonuna eklediğim kazanım kavrama testi niteliğinde hazırlanmış bir testtir.

Testi sınıfta uygulayarak çok yapılan yanlışları tespit ediyor ve sonraki haftalarda bu konu üzerinde durmaya çalışıyorum. Bu yüzden önerdiğim materyaller arasında yer alıyor.

Bu etkinlik Kılavuz kitapta bulunmamaktadır. Yaptırıp yaptırmamak size kalmış.


Adım-8 Dijital Yurttaşlık Ders Notları

İşlediğimiz Dijital Yurttaşlık konusunda not alınması gereken önemli yerleri aşağıya ekleyeceğim. Ön özet olması açısından kılavuz kitapta ve EBA üzerinde bulunan afişleri ekledikten sonra ayrıntılı bilgilendirme için Ders Notları sayfası paylaşacağım

İyi Bir Yurttaşsam Afişi
İyi Bir Yurttaşsam Afişi

En önemli yerleri aslında yukarıdaki İyi Bir Yurttaşsam Afişi ile özetlemişiz. Diğer değindiğimiz konulara da bir göz atalım.

Dijital Ayak İzi Afişi
Dijital Ayak İzi Afişi

Bir diğer önemli konumuz Dijital Ayak İzi Afişi ile özetlenmiş.

E-Devlet Uygulamaları Afişi
E-Devlet Uygulamaları Afişi

E-Devlet Uygulamaları benim bu hafta en önem verdiğim konulardan bir tanesi. Yukarıdaki afiş ile kısa bir bilgilendirme yapmaya çalıştım. Bu afişlerin orijinal hallerine Bilgisayar Sınıfı Koridorunu Afişlerle Donattık adresinden ulaşabilirsiniz.

Bitti mi? Tabi ki Hayır. Bunlar hızlı bilgi isteyen arkadaşlar içindi. Ayrıntılı bilgi için aşağıya resmini ve linkini eklediğim Ders Notları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Derste deftere yazdırmak yerine vakitten kazanç sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Faydalı olmadığını düşünürseniz burada geçen terimleri derste anlatım sırasında öğrencilerin not almasını sağlayabilirsiniz.

Kısacası bu yazı derste not alınmasını istediğimiz önemli bilgilerin yer aldığı bir sayfadır.


Evet beşinci haftamızın konularını yukarıdaki Ders Notları ile bitirmiş bulunmaktayız. Süre açısından sıkıntı çekmediğimiz bir haftayı geride bıraktık. Eski müfredatımızda kullandığımız ama vakit ve müfredat uyumu sebebiyle konular arasından çıkardığım fakat silmeye de kıyamadığım etkinlikleri aşağıya ekleyeceğim. Mutlaka işinize yarayacak materyaller olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben vakit yetmediği için alternatifler arasına alarak ders akışı içerisinden çıkarmak zorunda kaldım.

Öğrencilere ara ara sorular sorarak eksikliklerini görürsem aynı materyaller yerine aşağıya eklediğim alternatif materyalleri uygulayarak bu eksikliklerini tamamlamayı düşünüyorum.

DİJİTAL YURTTAŞLIK ALTERNATİF MATERYALLER

Bu hafta Dijital Yurttaşlık konusunda önemli gördüğüm etkinlikleri yukarıya ekledim. Yılların birikimi olarak tüm etkinliklerimiz bu kadar değil tabi ki. Süre sebebiyle çıkardığım birkaç etkinlik var. Peki hangi materyalleri çıkardık?

Ben aşağıdaki materyalleri yetişmediği için derste kullanamıyorum ama siz isterseniz bu materyallerden de faydalanabilirsiniz.


BİT Sosyal Kültürel Katkıları Sunumu

BİT Sosyal Kültürel Katkıları Sunumu yıllarca kullandığım bir sunum. Üzerinde düzenleme yaparak kullanmaya devam edecektim fakat yeni sunumlar çıkınca gerek kalmadı.

Belki işinize yarar diye ekliyorum.


E-Devlet Tanıtım Filmi Videosu

E-Devlet konusuna çok önem verdiğimi daha öncede söylemiştim. Bu konuda tüm kaynakları öğrencilere vermeye çalıştım. E-Devlet ile ilgili tanıtım videoları aradım fakat çok kaliteli bir içeriğe rastlamadım.

Bulabildiğim bu oldu şimdilik ama hiç yoktan iyidir diye tutuyorum. Belki işinize yarar.


E-Devleti Nasıl Kullanırım Ev Ödevi

E-Devleti Nasıl Kullanırım Ev Ödevi yine yıllarca kullandığım şuan mezun olan öğrencilerimin bile fikirlerini belirttiği bir sayfa olduğundan kaldırmaya kıyamadığım bir sayfadır. E-Devlet hizmetleri hakkında fikir edinmeye yarayan ziyaretçilerimizin işine yarayabilir.


Türkiye Bilgi Toplumu mudur? Ev Ödevi

E-Devleti Nasıl Kullanırım Ev Ödevi yine yıllarca kullandığım bir ödev olarak arşivde duruyordu. Silinmesini istemedim ve buraya ekledim.


Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 5. Sınıf – Hafta 6 – Dijital Zorba Karşımda Durma konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

7 Comments

  1. hocam elleriniz dert görmesin üniversite öğrencisiyim ve ödevim için bulduğum en yararlı kaynaklardan birisi sayfanız bu tarz yorumlar yapmam normalde ama gerçekten tebrik ederim. Sizin gibi iyi hocalar oluruz umarız hepimiz 🙂

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*