6. Sınıf – Hafta 12 – Ara Tara Sor Sorgula

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Ara Tara, Sor Sorgula konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 11 – Bilgisayar Ağları konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Ara Tara, Sor Sorgula konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.3.2.1. Arama motorlarını kullanarak ileri düzeyde araştırma yapar.
  • BT.6.3.2.2. Bilgiye ulaşırken zararlı ve gereksiz içerikleri ayırt eder.
  • BT.6.3.2.3. Bilgi yönetimi kavramını ve önemini ifade eder.
  • BT.6.3.2.4. EBA üzerinden farklı içeriklere erişim sağlar.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.3.2.1 – BT.6.3.2.2 – BT. 6.3.2.3 – BT.6.3.2.4 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-12
ARA TARA SOR SORGULA DERS AKIŞI

Ara Tara, Sor Sorgula konusununda internet üzerinde arama yaparken dikkat etmemiz gereken kuralları öğreneceğiz. Aradığımız konu hakkında karşımıza binlerce veri çıkabilir. Bunların arasından amacımıza en uygun olanı bulmak biraz zor olabilir. Bu dersimizden sonra artık bu konuda bilinçlenmiş olacağız.

Hazırsanız hemen başlayalım.


Adım-1 Google Google Söyle Bana Sunumu

Bu haftaki dersimizin ilk etkinliği Google Google Söyle Bana Sunumu ile internette arama yapmanın püf noktalarını öğreneceğiz. Arama motorlarını ve özelliklerini, Arama yaparken kategorilerle arama yapmayı ve filtreleme gibi özellikleri öğreneceğiz.

Kılavuz kitapta var olan bu materyali kesinlikle öneriyorum.


Adım-2 Şüpheciyim Ben Çalışma Kağıdı

Şüpheciyim Ben Çalışma Kağıdı ile geçen sene yaptığımız Web Sitesi Değerlendirme çalışmamızı bir adım öteye taşıyoruz. İnternet üzerinde bir konuda arama yapacağız ve arama sonuçlarına çıkan Web sitelerini değerlendireceğiz. Bu sayede en doğru, güncel ve güvenilir kaynaklara ulaşmaya çalışacağız.

Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği kesinlikle kullanıyorum.


Adım-3 Bilgi Yönetimi ve Bilgi Kirliliği Sunumu

İnternette yaptığımız aramalarda çok fazla kaynağa ulaştığımızı söylemiştik. Çok fazla kaynak olması işe yaramaz çöp bilgilerin bizim doğru bilgilere ulaşmamıza engel olmasına yol açmaktadır. Bu çalışma ile bu konuda bilinçlenmiş olacağız.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-4 İyi ki Varsın EBA Videosu

İyi ki Varsın EBA Videosu kılavuz kitapta bize sunulan EBA hakkında yapılan bir Kamu Spotu çalışmasını barındırmaktadır. Vaktiniz kalır ise kullanabilirsiniz.


Adım-5 Ara Tara, Sor Sorgula Testi

Benim sitede görmeye alışık olduğunuz klasik kazanım kavrama testlerimizden Ara Tara, Sor Sorgula Testi Ben ders sonunda sınıfla birlikte mutlaka uyguluyorum.

Kılavuz kitapta bulunmayan bu materyali kullanıp kullanmamak size kalmış.


Bugün internetten arama yaparken nasıl daha ayrıntılı arama yapacağımızı gördük. Bu sayede vakit kaybetmeden, fazla çaba sarf etmeden aradığımız veriye ulaşabileceğiz. İnternet gerçekten çok fazla bilgi sunmakta, fakat bu her zaman işlerimizi kolaylaştırmamaktadır. Bu bilgiler her zaman kullanıma uygun değildir. Gereksiz, tekrar eden, doğruluğu kanıtlanmamış ya da yanlış birçok bilgi de internette bulunuyor. Bazen kişisel bilgisayarlarımızda bile bunlara rastlayabiliriz. Bu da bilgi kirliliği olarak adlandırılır ve bizi bazı zararlara uğratır.

Bilgileri yönetmek doğru bilgiye hızlıca erişim sağlamak için önemlidir. Bilgi yönetimi için sistematik bir yaklaşım işleri kolaylaştırabilir. Bugün gördüğümüz veri yönetim döngüsü de bu yaklaşımlardan biri. Tabii ki bunlar bir başlangıç, “büyük bilgiler” denen ve çok fazla bilgiyi hızlıca işleyip güncelleyen, paylaşan, analiz eden yönetim sistemleri de bulunuyor.

EBA, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her geçen gün sayısı artan içerik sunan eğitim ağıdır. EBA, bize birçok kategoride, akademik olarak önemli güvenilir içerikler sunar. Her zaman güvenle kullanabileceğimiz, ayrıca içeriklere katkıda bulunabileceğimiz bir ağdır. Bu dersimizde EBA arama motorunu öğrendik ve EBA içerikleri içinde ilgi alanlarımıza göre gezinme yapmaya çalıştık.

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 13 – İletişim Benim İşim konusunda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.

6 Comments

  1. EBA, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her geçen gün sayısı artan içerik sunan eğitim ağıdır. EBA, bize birçok kategoride, akademik olarak önemli güvenilir içerikler sunar. Her zaman güvenle kullanabileceğimiz, ayrıca içeriklere katkıda bulunabileceğimiz bir ağdır. Bu dersimizde EBA arama motorunu öğrendik ve EBA içerikleri içinde ilgi alanlarımıza göre gezinme yapmaya çalıştık.

  2. Bilgileri yönetmek doğru bilgiye hızlıca erişim sağlamak için önemlidir. Bilgi yönetimi için sistematik bir yaklaşım işleri kolaylaştırabilir. Bugün gördüğümüz veri yönetim döngüsü de bu yaklaşımlardan biri. Tabii ki bunlar bir başlangıç, “büyük bilgiler” denen ve çok fazla bilgiyi hızlıca işleyip güncelleyen, paylaşan, analiz eden yönetim sistemleri de bulunuyor.

  3. Bugün internetten arama yaparken nasıl daha ayrıntılı arama yapacağımızı gördük. Bu sayede vakit kaybetmeden, fazla çaba sarf etmeden aradığımız veriye ulaşabileceğiz. İnternet gerçekten çok fazla bilgi sunmakta, fakat bu her zaman işlerimizi kolaylaştırmamaktadır. Bu bilgiler her zaman kullanıma uygun değildir. Gereksiz, tekrar eden, doğruluğu kanıtlanmamış ya da yanlış birçok bilgi de internette bulunuyor. Bazen kişisel bilgisayarlarımızda bile bunlara rastlayabiliriz. Bu da bilgi kirliliği olarak adlandırılır ve bizi bazı zararlara uğratır.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*