5. Sınıf – Hafta 3 – Yönergeleri Takip Et

Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Yönergeleri Takip Et konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta kodlama konusundaki etkinliklerimize 5. Sınıf – Hafta 2 – En İyi Çözümü Buldum ile başlamıştık. Eğer o konuda yetiştiremediğiniz yerler var ise link üzerinden konuya dönüş yapabilirsiniz. Eğer tamamladıysanız Yönergeleri Takip Et konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.5.1.1. Günlük hayatta karşılaştığı problemlere çözüm önerileri getirir.
  • BT.5.5.1.2. Verilen bir problemi uygun adımları kullanarak çözer.
  • BT.5.5.1.4. Problem çözme sürecinde takip edilmesi gereken adımları fark eder.
  • BT.5.5.1.5. Verilen bir problemi analiz eder.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.5.1.1 – BT.5.5.1.2 – BT.5.5.1.4 – BT.5.5.1.5 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-3
YÖNERGELERİ TAKİP ET DERS AKIŞI

Bu hafta artık Problem ve Problem Çözme Yöntemlerini öğrendik ve yeni konumuza geçtik. Bizim genel olarak problemimiz şu ki bir problemin çözümünü biliyoruz ama bu bilgimizi net bir şekilde ifade edemiyoruz. Mesela ayakkabı bağlamayı bilmeyen birisine hiç müdahale etmeden sadece tarif ederek kim ayakkabı bağlatabilir diyorum. Herkes ben yaparım diyor. Birini bulup tahtaya çıkarıp deneme yaptığımda kimsenin yapamadığı görüyorum.

Yani biz bildiğimiz birşeyi bile anlatmakta zorlanıyorken bir bilgisayarı nasıl kodlayacağız. Yani ondan istediğimiz şeyleri insan gibi tahmin edemeyecek. Net bir şekilde ne istediğimizi belli etmemiz gerekiyor. Kodlarımızı her zaman buna göre oluşturmalıyız.

İşte Yönergeleri Takip Et konusu ile bu sorun üzerinde bir adım atmış olacağız.

Etkinliklerle dersimize başlayalım.


Adım-1 Adres Tarifi Çalışma Kağıdı

Yönergeleri Takip Et konusu altında bulunan ilk etkinliğimiz Adres Tarifi Çalışma Kağıdı ile adından da görebileceğimiz gibi harita üzerindeki adreslere ulaşmak için yönerge kuracağız ve hatalı olan yönergeleri düzeltmeye çalışacağız.

Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği yapmanız öneriyorum.


Adım-2 Kağıt Katlama Çalışması

Kılavuz kitabımız Bilgisayarsız Kodlama Etkinlikleri üzerinde durmuş ve bu hafta yapılabilecek bir etkinlik olarak Kağıt Katlama Çalışmasını önermiş.

Geçen sene sınıfta yaptırmıştım. Çok eğlenceli geçtiğini söyleyebilirim. Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği devamlı kullanmayı düşünüyorum.


Adım-3 Dinle ve Çiz Çalışma Kağıdı

Bir sonraki etkinliğimiz olan Dinle ve Çiz Çalışma Kağıdı ile Kağıt Katlama Etkinliğimizi bir seviye yukarı çıkarıyoruz. Yönergelere göre hareket etmek konusunda yapılabilecek güzel bir etkinlik. Bulacağımız yeni çizimler ile etkinliği daha eğlenceli hale getirebiliriz.

Kılavuz kitapta da verilen bu etkinliği dersimizde uygulayacağız.


Bu derste sizlerle yönergelerle ilgili çalıştık. Yazılı ya da sözlü bir yönergeyi anlama, uygulama ve bir konu ile ilgili yönergeler yazmak günlük hayatta işlerimizi kolaylaştıracak önemli bir beceridir. Bir yemek pişirmekten, bisiklete binmek gibi yeni bir beceri öğrenmeye, yeni aldığımız bir elektronik aleti çalıştırmaktan, arkadaşlarımızla oynadığımız oyunun kurallarını öğrenmeye kadar pek çok konuda yönergeleri dinler, takip eder ve başkalarına anlatırken yönerge veririz.

Sizin de fark ettiğiniz gibi bir işin yapılması için yönerge hazırlarken yapılması hedeflenen iş dikkatli şekilde incelenmeli, ihtiyaçlar tanımlanmalı, izlenmesi gereken adımlar tek tek planlanmalı ve yönergeler doğru bir sırayla yazılmalıdır.

Bilgisayarlar da tıpkı bizim bugün deneyimlediğimiz gibi verilen yönergeleri takip ederek çalışırlar. Bilgisayarın yaptığı her işlem detaylı yönergelerle tanımlanmış adımları içerir. Yönergeler olmazsa, ya da doğru sırayla yapılmazsa bilgisayar kendisinden beklenen işi yerine getiremez.

Önümüzdeki haftalarda bilgisayarların yönergeleri nasıl takip ettiği üzerinde çalışacağız ve biz de bilgisayarın istediğimiz şeyleri yapabilmesi için ona yönergeler yazacağız.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar.

HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim giriş etkinliği olması açısından EBA üzerinde bulundan Mobil Kod – Kodlama ve Algoritma Oyunu Kodlama aracıdır.

Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.

Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.

Haftaya 5. Sınıf – Hafta 4 – Ver Elini Veri konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

5 Comments

  1. hocam elinize emeğinize sağlık. öğretmen olarak dersi işleyişte harika bir kaynak siteniz. çok teşekkkür ederiz. lütfen siteniz hep var olsun hiç kapatmayı düşünmeyin 🙂

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*