Merhaba Arkadaşlar, Bu yazıyı okuduğumuza göre Bilişim ile Değişim konusu ile yeni eğitim öğretim yılına başlıyoruz demektir. Öncelikle yeni yıl hepimize hayırlı uğurlu olsun.
Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.
Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.
HAFTANIN KAZANIMLARI
İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.
- BT.6.1.1.1. Bilişim teknolojilerinin günlük yaşamdaki önemini değerlendirir.
- BT.6.1.1.2. Bilgisayarların akıllı davranış modellerini kullanma biçimlerini açıklar.
- BT.6.1.1.3. Bilişim teknolojilerinin beden ve ruh sağlığına etkilerini yorumlar.
- BT.6.1.1.4. Bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkılarını ve risklerini örnekler üzerinden tartışır
Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.1.1.1 – BT.6.1.1.2 – BT. 6.1.1.3 – BT.6.1.1.4 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.
HAFTA-1
BİLİŞİM İLE DEĞİŞİM DERS AKIŞI
Öncelikle bu hafta ilk haftamız. Kılavuz kitapta direk konuları işlemeye başlamış. Birinci dönem konuların sıkışmış olması sebebiyle bizimde fazla vakit kaybetmeden derse başlamamız gerekiyor. Fakat ben öncelikle öğrencilerle tanışmayı dersimiz hakkında bilgi vermeyi, dersin işleniş şekli hakkında temel kuralları öğrencilerle tartışarak birlikte almayı öncelikli olarak görüyorum. Özellikle ilk 2-3 hafta birlikte aldığımız kuralları titizlikle uygulayarak öğrencilerin alışmasını sağlamanız faydanıza olacaktır.
Bu sayede ilerde sınıf yönetiminde problem yapamayacak başlangıçta kaybettiğiniz vakti fazlasıyla telafi edeceğiz. Bu bahsettiğim süreç yaklaşık 40 dakika bir ders süresi alacaktır. Geriye kalıyor sadece bir dersimiz. Bakalım kılavuz kitapta verilen içerikleri yetiştirebilecek miyiz?
Adım-1 Teknolojik Ben Çalışma Kağıdı
İlk dersimizin ilk materyali Teknolojik Ben Çalışma Kağıdı ile geçmiş bilgilerimizi hatırlayacağız. Yeni müfredat ilk hazırlandığında kazanımların 6. sınıf kazanımlarının 5. sınıf ile aynı şekilde yazılması korkutmuştu. Daha sonra içerikleri görünce farklı konular anlatıldığını gördük. Fakat biz 6. Sınıflarda yeni konuları işlerken mutlaka 5. sınıfta öğrendiklerini hatırlayıp üzerilerine yeni bilgiler inşa etmelerini sağlayacağız.
Bu materyal öğrencilerimizin geçen seneden neler hatırlayıp neler hatırlamadıklarını tespit etmek için güzel bir çalışma.
Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği ben Kavram haritası oluşturmak için kullanıyorum.
Adım-2 Yeni Teknolojileri Biliyor muyuz? Sunumu
6. Sınıf, ilk dersimiz ilk sunumumuz Yeni Teknolojileri Biliyor muyuz? Sunumu ile Nesneleri İnterneti, Akıllı Binalar, Artırılmış gerçeklik gibi kavramların yanı sıra özellikle Yapay Zeka konuları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Kılavuz kitaba göre ayarlanmış bu sunumu derste kullanmanızı öneriyorum. Çünkü bu sene kılavuz kitaba birebir uyumlu hareket edeceğiz.
Adım-3 Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı
Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı ile bu haftanın en önemli konusuna giriş yapıyoruz. Yine geçen sene işlediğimiz bir konuyu hatırlayacağız. Geçen sene Bilgisayar başında nasıl oturmalıyım konusunu işleyerek Bilgisayarın fiziksel etkileri üzerinde durmuştuk.
Bu sene fiziksel etkileri hatırlayacak üzerine psikolojik etkileri üzerinde duracağız. Yeni duyacağımız bir çok terim olan bu konu haftanın en önemli konusudur. Bundan sonraki etkinliklerimiz de bunun üzerine odaklı olacak.
Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği mutlaka uyguluyoruz. Önemli terimlerin geçtiği bu konuyu dilerseniz not aldırabilirsiniz.
Adım-4 Teknolojinin Etkileri Çalışma Kağıdı
Bir önceki çalışmamızda Teknolojinin Psikolojik etkilerini öğrenmiştik. İlk kez duyduğumuz bir çok terim olduğundan bu konuda pratik yapmak adına Teknolojinin Etkileri ve anlamlarını karışık olarak verdiğim bu etkinlikte birbirleriyle eşleştirme yapacağız.
Kılavuz kitapta birleşik olarak verilmiş bu etkinliği ben ayrı olarak yaptım. Siz dilerseniz öğrencilerin evde bu etkinliği yaparak pratik yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Meraklıları için yazıyorum etkinlik Learning Apps ile etkileşimli hale getirilmiştir.
Adım-5 Teknolojinin Etkileri Ev Ödevi
Daha önce de söylediğim gibi bu haftanın en önemli konusu Teknolojinin Etkileridir. Bu sebeple hemen hemen her hafta verdiğim ev ödevlerinde bu hafta bu konu üzerinde duruyorum.
Ev ödevi ile öğrencilerimiz kendilerini ve yakın çevresini gözlemleyecek Teknolojinin olumsuz etkilerinden hangilerini yaşadıklarını belirtecek. Bu gözlem sırasında kendisinde veya yakınlarında hangi etkiler olduğunu gözlemlemek için mecburen tüm etkileri hatırlayacaktır.
Kılavuz kitapta olmayan bu etkinliği ben yaptırıyorum. Karar size ait.
Adım-6 Bilişim ile Değişim Testi
Bugün Neler Öğrendik ile yukarıda vermiş olduğumuz tüm bilgilerin ne derece öğrenildiğini tespit etmeye çalışıyoruz.
Bugün işlediğimiz tüm konuları kapsayan kılavuz kitapta verilmiş bir test olarak bu materyali kullanabilirsiniz. Normalde ben tüm konuların arkasında bu tarz testler mutlaka ekliyorum. Bu testler sayesinden öğrencilerin hangi konuları çok iyi öğrendiğini görebildiğim gibi hangi konuları öğrenmekte sıkıntı yaşadıklarını da görebiliyorum.
Kılavuz kitapta da bu tarz bir çalışma yapılması hoşuma gitmedi değil. Bu testi sizde sınıfınızda uygulayabilirsiniz. Ben kendi sorularımı da ekleyerek daha kapsamlı bir test haline getirdim.
İki hali de sayfa içerisinde mevcut dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Eğer vakit kalmaz ise öğrencilere evde çözmelerini ve takıldıkları soruları bir sonraki dersin başında hatırlatmalarını da söyleyebilirsiniz.
Evet ilk haftamızın konularını yukarıdaki Neler Öğrendik Testi ile bitirmiş bulunmaktayız.
Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.
Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu ilk hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.
Haftaya 6. Sınıf – Hafta 2 – İşletim Sistemini Tanıyorum konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
hocam site çok güzel çok beğendim
İyi günler hocam.Siteyi çok güzel yapmışsınız.Elinize sağlık.
siteye bece daha fazla birşey gelsin 5 yıldır site aynı site!
müfredat değişince çok güzel şeyler gelecek onu bekliyorduk seneye inşallah.
Hocam arkadaşım tabletinde en ufak bir performas düşüklüğü olduğu zaman çok sinirleniyordu hatta bir gün tabletin camına vurup çatlatmıştı. Ve onda İnternet siniri olduğunu
Öğrendim. (Hayal ürünüdür)
Bir tanıdığım yaz tatilinde çoğunlukla tablete bakıyordu tabletin şarjının bitmesini hiç istemiyordu sonradan anladım ki nomofobi ve puhubbing olmuş.
Anneannem gelişmeleri takip edememiyecek kaygısı vardı bunun ne olduğunu bilmiyordum ama fomo hastalığının olduğunu öğrendim.
Hocam merhaba ben Zeynep Ecrinsu AĞCA Sivas Selçuk ortaokulunda okuyorum sizinde tanıyorum. Çok sağolun site için.
Çok iyi
çok güzel elinize sağlı
Hocam bizim 1 yanlışımız var 90 aldık.
Hocam komşumuzun çocuğunda internet siniri hastalığı var. oyun veya site donduğunda sinirlenip cihazı yere atıyor.
Bizim bilişim hocası buraya bayılıyo
bizim hoca sınav sorularını buradan alıyor:D
mükemmel bir site
Hocamız hep burdan anlatıyor ÇOK yararlı bir site. Zonguldak’dan selamlar
bizim bilişim hocası hep dersi buradan anlatıyor çok yararlı oldu çok iyi bir site kesinlikle
bizim bilişim hocası hep dersi buradan anlatıyor çok yararlı oldu
Çok güzel olmuş site
Hocam selamlar bir sorum vardı siz robotik kodlama dersi variyomusunuz
Evet veriyoruz aslında bu ara sadece robotik veriyoruz.
bence çok güzel ellerinize sağlık
Hocam derslerimde çok yararlanıyorum sitenizden emeğinize sağlık çok teşekkürler hakkınızı helal edin.
Teşekkür ederim sayın hocam. İyi dersler diliyorum çocuklara selamlar.
güzel olmuş ancak 6.sınıf da 5.sınıf kadar test yok
5 in kapsamı çok geniş 6. sınıf daha dar bir yapıya sahip normal ama yeterli görüşündeyim.
Hocam emeklerinize sağlık 6. Sınıf bilişim dersi için point sunusu paylaşabilir misiniz
Hocam merhaba, yazı içinde mevcut aslında ama talebiniz üzerine link atayım konu olarak geçen sunu https://ozgurseremet.com/yeni-teknolojileri-biliyor-muyuz-sunumu/ adresinde eklenmiş durumda. Fakat uzaktan eğitim gidiyoruz bu haftanın önemli konusunu anlatıyım derseniz bence https://ozgurseremet.com/teknolojik-ben-ve-ruhum-calisma-kagidi/ buradaki afiş üzerinden anlatım yapıp etkinlik ve testi uygulayabilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
hiçbirşey anlamadım
güzel
Çok zor abi
bilmem hocaya sor
burada adam gibi test yokki hoca test çözün dedi özgür şeremetten ben test bulamıyorum nerede bulabilirim yarın sınavım varda
Elimden geldiğince kolay bulunabilir yaptım lütfen biraz okuyalım. Çok zor değil binlerce kişi bulabiliyorsa sende yapabilirsin.
hocam merhaba beşlerdeki gibi konunun sonunda ders notları olmayacak mı
Hocam aslında olacak ama yetiştiremiyorum maalesef 🙁