6. Sınıf – Hafta 5 – Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 4 – Artık Daha Bilinçliyim konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.2.1.4. Telif hakkı kavramını ve önemini araştırır.
  • BT.6.2.1.5. Kullanım haklarını düzenleyen lisans türlerini açıklar.

HAFTA-5
YARATICI ÜRÜNLERİMİZ NASIL KORUNUYOR DERS AKIŞI

Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor konusununda Telif Hakları ve Lisans Türleri gibi kavramları bu sene ilk defa göreceğiz. İnternette bu kadar paylaşım yapılırken bu konu hakkında öğrencilerimizi bilgilendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu işlerken kılavuz kitaba uygun olarak hareket ediyorum.

Hazırsanız hemen başlayalım.


Adım-1 Telif Hakkı Nedir Sunumu

Kılavuz kitapta ilk verilen etkinlik Telif Hakkı Nedir Sunumu olarak karşımıza çıkıyor.

Kılavuz kitabımızda da verilen bu materyal ile öğrencilerimize derste kullanacağımız temel bilgileri vereceğiz.


Adım-2 Bir Yazılımcı Olsam Etkinliği

Haftanın ikinci etkinliği olan Bir Yazılımcı Olsam Etkinliği ile bilgisayarımızda kullanılan yazılımları kullanım haklarına göre gruplandıracağız.

Eski müfredatta Donanım ve Yazılım başlığı altında verdiğim demo yazılım, beta yazılım gibi kavramları öğretip kısa bir etkinlik yaptırıyoruz.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-3 Açık Erişim Lisansı Eşleştirme Etkinliği

Açık Erişim Lisansı Eşleştirme Etkinliği haftanın en önemli konusu olan Yaratıcı Birliktelik Sembollerini verdiğim ve bu konuda bir etkinlik yaptırdığım sayfadır.

Muhtemelen öğrencilerimizin ilk defa karşılaşacağı bu konunun önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik Learningapps Web 2.0 uygulaması ile etkileşimli hale getirilmiştir.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-4 Telif Hakları Gazetemiz Ev Ödevi

Kılavuz kitapta sıralaması farklı olsa da ben bu etkinlği en sona bırakarak öğrencilerin üzerinde daha fazla vakit harcamasını sağlamaya çalıştım.

Telif Hakları Gazetemiz Etkinliği ile öğrendiklerimizden yola çıkıp araştırma yaparak güzel bir Gazete sayfası oluşturmayı planlıyorum.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-5 Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor Testi

Bugün Neler Öğrendik ile yukarıda vermiş olduğumuz tüm bilgilerin ne derece öğrenildiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Vaktiniz kalırsa ders sonunda kalmaz ise bir sonraki dersin başında bu testi uygulayarak işlediğimiz dersin ne derece verimli olduğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Eğer vakit kalmaz ise öğrencilere evde çözmelerini ve takıldıkları soruları bir sonraki dersin başında hatırlatmalarını da söyleyebilirsiniz.


Her gün birçok insan yeni fikirler, ürünler ortaya koymakta. Bunların birçoğu resim, müzik, videolardan oluşan özgün sanat eserleri. Bunları ortaya koyan insanlar aynı zamanda bunların haklarına sahip olurlar. Yayımlamak, dağıtmak, çoğaltmak bu kişilerin izni ile olur. Bu, üreten kişilerin haklarını korumak için önemlidir. Biz bu haklara telif hakları diyoruz. Başkalarının eserlerini kullanırken telif haklarını göz önünde bulundurmalıyız, bu haklar bizim oluşturduğumuz eserleri de koruma altına alacaktır.

Bu dersimizde bu eserleri koruyan telif hakkını, bir eseri kullanmamız gerekirse neler yapmamız gerektiğini öğrendik.

Mini bir gazetenin ilk sayfasını tasarlamaya çalıştık. Bunun yanında açık erişim felsefesini anlayıp paylaşım türlerinden bahsettik. Yazılımlar da sanat eserleri gibi önemli ürünlerdir. Yazılımcıların, yazılım firmalarının üzerlerinde hakları vardır. Yazılımları kişilerin kullanımına değişik şekillerde sunabilirler. Bu şekillere lisans türleri diyoruz. Lisans türleri yazılımların elde edilme ve kullanım şekillerini belirtir. Bu kurallara uymayan kullanıcılar suç işlemiş sayılır.

Haftanın en önemli konusunu bir afiş ile tekrar hatırlayalım.

Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor- Yaratıcı Birliktelik Afişi
Yaratıcı Birliktelik Afişi

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 6 – Dijital Dünyanın Suçluları konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

18 Comments

  1. MEB ortak sınav uygulamasının detaylarını duyurdu: İki aşamada yapılacak
    Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) ortak sınavlara ilişkin yeni açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre, ortak sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacak.

  2. Telif hakkkı olmayan kitaplara örnek:
    Kuyucuklu Yusuf
    içimizdeki Şeytan
    Kürk Man tolu Modanna

  3. Telif haksız kitaplar tonguç muba ve müzik olarak magic marker örnek olarak verilebilire

  4. ilk testimiz 80 oldu ama hocam o yanlışları düzeltmemize rağmen yine 90 aldık .

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*