6. Sınıf – Hafta 7 – Benzer Sorun Benzer Çözüm

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Benzer Sorun Benzer Çözüm konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 6 – Ayıkla Pirincin Taşını konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Benzer Sorun Benzer Çözüm konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.5.1.9. Problemin çözümünü, benzer problemler için geneller.

HAFTA-7
BENZER SORUN BENZER ÇÖZÜM DERS AKIŞI

Merhaba Arkadaşlar, Kodlama konularına devam ediyoruz. Sınavdan önceki son haftamızda Benzer Sorun Benzer Çözüm konu başlığı altında bir problemin çözümü için kullandığımız algoritmayı ona benzeyen başka problemler için kullanabileceğimizi de öğreneceğiz.

Bu kapsamda hazırlanan etkinlikler ile birbirine benzer problemler verilmiş. Önce bu problemleri çözebilecek algoritmaları bulacağız daha sonra bu algoritma ile başka nasıl sorunlar çözebileceğimizi tespit edeceğiz.

Kısacası bu haftamız Genelleme üzerine kurulu olacak. Ürettiğimiz algoritmaları genelleyerek başka problemlerde de kullanacağız. Dilerseniz hemen etkinliklerle ne yapacağımızı görelim.


Adım-1 Sorunlar ve Çözümler Çalışma Kağıdı

Bu hafta göreceğimizin Genelleme etkinlikleri başında Sorunlar ve Çözümler Çalışma Kağıdı ile kantin sırasını azaltmak için bir algoritma oluşturmamızı ve sonra bu algoritmayı başka nerelerde kullanabileceğimizi bulacağız.

Yani kantin sırasından genelleme yaparak başka problemleri de çözmeye çalışacağız.


Adım-2 Haydi Mandala Çizelim Çalışma Kağıdı

Mandala bir dairenin içeriğini simetrik olarak dolduran bir etkinliktir. Kağıt kalem ile yapabileceğimiz güzel bir genelleme etkinliği diyebilirim.

Kağıt olarak çıktılarını alacağınız bu çalışma sayfasının kağıt ve kalem ile yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Geçen sene yaptıramamıştım. Çünkü bu konuların yanı sıra alternatif kodlama etkinlikleri de yaptırıyorum. Bu sene yaptırınca deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.


Adım-3 Şimdi Biraz Matematik Çalışma Kağıdı

Matematiği görünce öğrencilerimiz korkmasın. Bu etkinlikte çok bilinen bazı problemler ve çözümlerini genelleyerek başka hangi problemleri çözebileceğimizi bulacağız.

Buradan gelen sonuçları detaylı inceleyebilmek için google form üzerinden bir araç tasarladım. Daha güzel bir araç tasarlamaya çalışacağım.


Adım-4 Sayıların Şifresi Çalışma Kağıdı

Bu etkinliği ise ödev olarak veriyorum. Burada hazır bir kalıbımız var. Öğrencilerime bu kalıbı veriyorum ve kalıba uygun olarak bir örüntü oluşturmalarını istiyorum. Oluşturdukları örüntüleri yorum olarak gönderiyorlar.

Bu kadarla bitmiyor. diğer öğrencilerin gönderdikleri örüntülerde incelenerek en az birinin örüntü kuralını bulmaya çalışıyoruz.

Öğrenciler arasında başkalarının örüntüsünü bulmak ve kendi örüntülerini buldurmamak için bir hırs oluşuyor. Bu sebeple eğlendikleri güzel bir etkinlik diyebilirim.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

5. Sınıf etkinliklerinde her hafta bir kodlama aracı paylaşıyordum. Fakat geçen senelerden yapmış olma ihtimalinizi düşünerek artık kararı size bırakıyorum. Alternatif kodlama araçlarının bulunduğu web sayfasını aşağıya ekliyorum. Sayfaya link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.


Bugün sizinle Bir problem için bulunan çözümlerin benzer olan başka problemlerin çözümünde de kullanılacağını öğrendik. Bu konuda fazlasıyla etkinlik yaptık.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya 6. Sınıf Bilişim Teknolojileri 2. Dönem 1. Yazılısını yapacağız. Sayfaya giderek çalışmayı unutmayalım. Sizden Yüksek Notlar bekliyorum. Şimdiden başarılar dilerim.

6 Comments

  1. teşekkürler hocam. şuan virüsten dolayı okul yok ve ben buradan çalışıyorum.sizin sayenizde birçok şey öğrendim…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*