5. Sınıf – Hafta 7 – Akışı Değiştiriyorum

Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Akışı Değiştiriyorum konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta kodlama konusundaki etkinliklerimize 5. Sınıf – Hafta 6 – Bir Algoritma Masalı ile başlamıştık. Eğer o konuda yetiştiremediğiniz yerler var ise link üzerinden konuya dönüş yapabilirsiniz. Eğer tamamladıysanız  Akışı Değiştiriyorum konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.5.1.14. Akış şeması bileşenlerini ve işlevlerini açıklar.
  • BT.5.5.1.15. Bir algoritma için akış şeması çizer.

HAFTA-7
AKIŞI DEĞİŞTİRİYORUM DERS AKIŞI

Geldik bu dönemin en önemli konularından birine. Bu haftaki konumuz Akış Şemaları olacak. Akışı Değiştiriyorum Konu başlığı altında Önce Akış şemasını öğreneceğiz. Daha sonra akış şemalarında kullanılan geometrik şekilleri öğreneceğiz.

Verilen etkinliklerle yeni akış şemaları oluşturmaya çalışacağız. Dilerseniz hemen etkinliklerimize başlayalım.


Adım-1 Akış Şeması Sunumu

Geçen haftalarda konu için önemli bilgileri Ders Notu olarak veriyorken bu hafta çok önemli olduğunda Akış Şemalarını verirken bir sunum hazırlanmış. Kılavuz kitapta verilen bu sunum ile Akış şemalarını ve kullanılan şekilleri öğreneceğiz.

Bu şemada öğrendiklerimiz ile bir sonraki etkinlikleri yapabiliriz. En önemli konumuz diyebilirim. Bu yüzden yavaş yavaş tüm öğrencilerimizin anladığından emin olarak ilerlemeliyiz.


Adım-2 Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı

Akış şemasını artık öğrendiğimize göre örnek bir hikaye ve algoritma ile akış şeması oluşturabiliriz. Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı işte bu amaçla verilmiş bir çalışma kağıdı. Hikayenin algoritmasını bularak Akış Şeması oluşturmamız istenmekte.

Konuyu pekiştirmek adına güzel Kılavuz kitapta bulunan güzel bir etkinlik olarak herkese önerebilirim.


Adım-3 Kedicik Susamış Çalışma Kağıdı

Bu çalışmada Kedicik Susamış Çalışma Kağıdı üzerinden yine verilen örnek bir senaryoyu kullanarak algoritma oluşturacağız ve oluşturduğumuz algoritmanın akış şemasını çizeceğiz.

Önemli bir konu olduğundan ne kadar fazla etkinlik yaparsak o kadar kalıcı olduğunu düşündüğümden Kılavuz kitapta verilen bu etkinliğin yapılmasını tavsiye ediyorum.


Adım-4 Robotun Rotası Çalışma Kağıdı

Yine akış şeması oluşturma etkinliği olarak karşımıza çıkan Robotun Rotası çalışmasını da normalde sınıfta öğrencilerle birlikte yapmayı uygun görmüş. Fakat ben diğer etkinliklerde yeterince anlaşılması için yavaş ilerleyeceğimden bu etkinliği ev ödevi olarak vermekteyim.

Bu sayede öğrenci yaparken takıldığı yerleri kontrol edecek ve kendi başına bir akış şeması oluşturacak. Bu da konunun kalıcılığını artıracak diye düşünüyorum.

Ayrıca konu içerisinde akış şeması çizmesi için word veya paint programlarının kullanılmasını önererek önceki dönem işlediğimiz konulara da değinmiş oluyoruz.

Kılavuz kitapta verilmiş bu etkinliği kendime göre bu şekilde çevirdim ve uyguluyorum. Siz dilediğiniz gibi uygulayabilirsiniz.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim Lightbot Hour ile Kodlama aracıdır.

Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.

Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.


Bu derste Akış şemasının bileşenleri ve işlevleri öğrendik. Örnek Algoritmalar üzerinde akış şemaları oluşturarak öğrendiklerimizi pekiştirmeye çalıştık. Bu haftaki konumuzu dönemin en önemli konusu olarak görebilirsiniz. Haftaya yapacağımız sınavda mutlaka bu konudan sorular karşınıza çıkacaktır.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

İkinci dönem 1. Yazılıya kadar olan konularımızı bu hafta bitirmiş bulunuyoruz. Haftaya Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılısını yapacağız. Çalışmayı unutmayalım. Herkese şimdiden başarılar.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*