6. Sınıf – Hafta 5 – Farklı Yollardan Aynı Çözüme

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Farklı Yollardan Aynı Çözüme konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 4 – Problem Çözmek Benim İşim! konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Farklı Yollardan Aynı Çözüme konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.5.1.5. Problemin çözümü için bir algoritma geliştirir.
  • BT.6.5.1.6. Bir algoritmanın çözümünü test eder.
  • BT.6.5.1.7. Farklı algoritmaları inceleyerek en hızlı ve doğru çözümü seçer.

HAFTA-5
FARKLI YOLLARDAN AYNI ÇÖZÜME DERS AKIŞI

Merhaba Arkadaşlar, Kodlama konularına devam ediyoruz. Geçen hafta bir problemin çözümü için algoritma geliştirmiştik. O zaman farkettik ki aynı problemi birkaç farklı algoritma kullanarak çözebiliyoruz.

Yani bir problemin sadece 1 çözümü olacak diye bir kural yok. Birden fazla çözüm yolu algoritma üretebiliriz.

Peki üretilen bu algoritmalardan hangisini kullanmak daha mantıklı olacak? İşte bu hafta bu sorunun cevabını öğreneceğiz.

Farklı Yollardan Aynı Çözüme konusu farklı algoritmalar arasından en kısa olanı seçmemizi öneriyor.

Hemen etkinliklerle ders akışımıza başlayalım. Etkinliklerden sonra ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.


Adım-1 Zafer Labirenti Çalışma Kağıdı

Bu haftaki konularımızından ilki Zafer Labirenti Çalışma Kağıdı ile örnek bir Labirent verilmiş ve 3 farklı yoldan çözülmesi istenmiş. Yani çözüm için 3 farklı algoritma bulacağız. Daha sonra bu algoritmaları kıyaslayarak en kısa olanın hangisi olduğunu seçmemiz isteniyor.

Ben bu çalışma kağıdını Scratch programı ile oyuna çevirdim ve bu oyun sayesinde yolların hepsinde otomatik olarak adımları saydırabiliyorum.

Daha eğlenceli olsun diye öğrencilerime görev verip 3 yolun toplamı en kısa olan öğrencilerime ders içi etkinlik notu olarak 100 veriyorum. Yani 3 farklı yoldan ilerleyecekler ve toplamı en kısa olan kazanacak.

Siz etkinliği dilediğiniz gibi yaptırabilirsiniz. Güzel bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. Aslında fırsat bulsam tüm etkinlikleri bu şekilde uygulanabilir hale getireceğim ama zaman problemi engelliyor. Zamanla inşallah diyelim.


Adım-2 En Kısa Yol Çalışma Kağıdı

İkinci Etkinliğimiz ise En Kısa Yol Çalışma Kağıdı. Bu etkinlikte A ve B noktalarından hareket ederek verilen yönerge doğrultusunda hedefe en kısa yoldan ulaşmaya çalışıyoruz.

Bu sefer elimizle adımları yazıyoruz. İlk bakışta çok kolay olan etkinlik yazmaya başlayınca ve en kısasını bulmaya başlayınca karışık hal alabiliyor.

Konu başlığımız açısından bakıldığında mükemmel bir etkinlik diyebilirim. Kesinlikle uygulamanızı öneririm.

Orijinal çalışma kağıdında ufak hatalar vardı ben kendi eklediğimde düzenlemeler yaptım. Sınav soruları hazırlarken de bu etkinlikten faydalandığımı belirtmeden geçemeyeceğim.


Adım-3 Okul İçinde Yolculuk Ev Ödevi

Aynı amaca hizmet eden üçüncü etkinliğimiz Okul İçinde Yolculuk Çalışma Kağıdı. Ben zaten diğer iki etkinlikle verilmek istenen kazanımın verildiğini düşünüyorum. Bu etkinliği ise sınıfta yaptırmıyor onun yerine öğrencilerin evde yapmalarını istiyorum. Bir yerden bir yere giderken en kısa yolu bulmaya çalışıyorlar.

Ev ödevi olması düşünmeye sevk ediyor. Daha orijinal daha kısa yol bulmak için benim hiç aklıma gelmeyen yolları bulduklarını gördüm. Size de tavsiye ederim güzel bir etkinlik.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

5. Sınıf etkinliklerinde her hafta bir kodlama aracı paylaşıyordum. Fakat geçen senelerden yapmış olma ihtimalinizi düşünerek artık kararı size bırakıyorum. Alternatif kodlama araçlarının bulunduğu web sayfasını aşağıya ekliyorum. Sayfaya link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.


Bugün sizinle Bir problemin çözümü için geliştirilmiş Algoritmalardan en kısa olanı seçmeyi öğrendik.
Bu konuda sınav haftasında çok soru gelecektir. Konuyu iyi anladığınızdan ve etkinlikleri tek tek yaptığınızdan emin olunuz. Gerekirse boş vakitlerinizde tekrar edebilirsiniz.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 6 – Ayıkla Pirincin Taşını konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*