5. Sınıf – Hafta 9 – Algoritmik Düşünüyorum

Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Algoritmik Düşünüyorum konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılısını yaptık. Normalde geçen haftanın ilk dersini yazılıya 2. Dersini ise Eyvah Akış Şemaları Karışmış konusuna ayırmamız gerekiyordu. Fakat ben yaptığım sınavlardan sonra geri dönüt vermeyi çok önemli gördüğümden sınav haftası olan etkinliği bir sonraki hafta olan Algoritmik Düşünüyorum konusu içerisine almayı uygun gördüm.

Yani bu hafta Kılavuz Kitapta bulunan Eyvah Akış Şemaları Karışmış konusu ve Algoritmik Düşünüyorum konusunu birlikte işleyeceğiz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.5.1.1. Günlük hayatta karşılaştığı problemlere çözüm önerileri getirir.
  • BT.5.5.1.2. Verilen bir problemi uygun adımları kullanarak çözer.
  • BT.5.5.1.4. Problem çözme sürecinde takip edilmesi gereken adımları fark eder.
  • BT.5.5.1.5. Verilen bir problemi analiz eder.
  • BT.5.5.1.6. Problemi çözmek için gerekli değişken, sabit ve işlemleri açıklar.
  • BT.5.5.1.15. Bir algoritma için akış şeması çizer.
  • BT.5.5.1.16. Bir algoritmayı test ederek hataları ayıklar.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.5.1.1 – BT.5.5.1.2 – BT.5.5.1.4 – BT.5.5.1.5 – BT.5.5.1.6 – BT.5.5.1.15 – BT.5.5.1.16 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-9
ALGORİTMİK DÜŞÜNÜYORUM DERS AKIŞI

Algoritmik düşünüyorum konu başlığı altında geçen hafta sınav sebebiyle yapamadığımız Eyvah Akış Şemaları Karışmış konusunu ve Algoritmik Düşünüyorum Konusu üzerinde duracağız.

Konu isminden anlaşılabileceği gibi sınavdan önce gördüğümüz Akış Şemaları üzerinde duracağız.


Adım-1 Tavşan ve Havuç Çalışma Kağıdı

Normalde sınav haftası yaptırmamız gereken Tavşan ve Havuç Çalışma Kağıdını bu hafta konusu içerisine aldık. Buradaki amacımız değişken senaryolar oluşturarak bu senaryoların çözümüne yönelik akış şeması oluşturulmasını sağlamak.

Bu etkinliği Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Oyunu‘na benzer bir proje haline getirdik. Bu sene denedikten sonra video ve görsellerle ayrıntıları paylaşmaya çalışacağım. Eğlenceli bir kodlama etkinliği olduğunu söyleyebilirim.


Adım-2 Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdı

Yine akış şemaları ile çalışıyoruz. Bu sefer senaryomuz belli senaryoya uygun olarak oluşturulmuş akış şemamız belli fakat 3 senaryonun akış şemasıda birbirine karıştırılmış.

Bu etkinlikteki amacımız Akış şemalarını birbirinden ayırdıktan sonra mantıksal olarak doğru olan sıraya göre dizilmesini sağlamak. Yine güzel ve uygulanabilir bir kodlama etkinliği olarak verilmiş.

Konuyu pekiştirmek adına güzel Kılavuz kitapta bulunan güzel bir etkinlik olarak herkese önerebilirim.


Adım-3 Algoritmik Düşünüyorum Çalışma Kağıdı

Bu çalışmamızda ise Scratch programı ile hazırladığım Tangram çalışma sayfası sayesinde tangram şekiller oluşturuyoruz. Etkinliği yaparken ben önceden hazırladığım şekillerin çıktısını alıyorum. Bu şekilleri iki kişi oturan öğrencilerden birine dağıtıyorum. Dağıttığım öğrenci sadece sözel yolla anlatarak kendisine verdiğim şekli yaptırmaya çalışıyor.

En önce bitiren gruplara ders içi etkinlik notu olarak 100 veriyorum. Bu sene bu etkinliğin videosunu çekip sizlerle de paylaşacağım.

Çok eğlenceli ve yorucu geçen bir etkinlik ama yaptırmanızı önemle tavsiye ediyorum.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim Codemino ile Kodlama Etkinliğini aracıdır.

Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.

Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.


Bu derste Algoritma oluştururken ve bu algoritmayı bir akış şemasına dönüştürürken adım adım ilerlenilmesi gerektiğini ve algoritmaları test ederek hataları fark edilmesinin önemi üzerinde durduk.

Etkinlikler sırasında yapılan bir problemin analiz edilmesi, çözümün adımlara bölünerek oluşturulması ve problemin çözümü için gerekli olan basamak veya yönergelerin fark edilmesini sağlamaya çalıştık.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya 5. Sınıf Hafta 10 – Bilge Kunduz’u Ziyaret konusunda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*