Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Dijital Tehlikeler konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 9 – Bilgim Değerli ve Önemli konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Dijital Tehlikeler konusuna başlayabiliriz.
Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.
Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.
HAFTANIN KAZANIMLARI
İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.
- BT.6.2.3.5. Zararlı yazılımları kavrar.
- BT.6.2.3.6. Güvenlik yazılımlarının kullanım amaçlarını açıklar.
HAFTA-10
DİJİTAL TEHLİKELER DERS AKIŞI
Dijital Tehlikeler konusununda zararlı yazılımları, bu zararlı yazılımlardan nasıl korunacağımızı bunların yanı sıra ünlü zararlı yazılımları öğreneceğiz.
Hazırsanız hemen başlayalım.
Adım-1 Zararlı Yazılımlar Sunumu
Bu haftaki dersimizin ilk etkinliği Zararlı Yazılımlar Sunumu. Bu sunum ile dünyada en çok yayılan ünlü zararlı yazılımlar yani Virüsler hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Öğrencilerin çok fazla ilgisini çeken bir materyal olarak dersimde mutlaka kullanıyorum.
Adım-2 Zararlı Yazılımlar Tayfası Çalışma Kağıdı
Zararlı yazılımları normalde sunu üzerinden anlatıyorduk. Kılavuz kitabımızın derslerimize kazandırdığı Zararlı Yazılımlar Tayfası Afişi bu en çok karıştırılan zararlı yazılımları anlamamızı sağlayan bir materyaldir.
Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği kesinlikle kullanıyorum.
Adım-3 Virüsleri Nasıl Fark Ederiz Çalışma Kağıdı
Ünlü zararlı yazılımları ve bu zararlı yazılımların türlerini diğer iki materyalimiz ile öğrendik. Bu çalışma kağıdında ise Virüslerden veya diğer zararlı yazılımlardan nasıl korunacağım hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.
Adım-4 Koruyucu Yazılımlar Sunumu
Bir virüsten veya zararlı yazılımların tümünden korunmanın en önemli iki adımı bulunmaktadır. Koruyucu Yazılımlar Sunumu ile bu yazılımlardan Güvenlik Duvarı ve Antivirüsler hakkında bilgilendirme yapıyoruz.
Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız.
Adım-5 Zararlı Yazılımlar Oyunu – Scratch
Kılavuz Kitapta bulunmayan bu etkinliği geçen senelerde Zararlı Yazılımlar üzerinde öğrencilerin pratik yapması için hazırlamıştık.
Scratch ile yapılan bu etkinliği ben derste kullanıyorum. Sizde dilerseniz deneyebilirsiniz.
Adım-6 Çocuğunuzu Zararlı Yazılım ve Uygulamalardan Nasıl Koruyabilirsiniz?
Konular bitti sayılır öğrendiklerimizi test etmeden önce dilerseniz örnek bir video üzerinde çocuğun yaptığı hataları tespit edebilirsiniz.
Videonun önemli yerlerinde durdurarak sorular sorabilir, öğrencilerinizin fikirlerini alabilirsiniz.
Video Youtube üzerinden alınmıştır. Açılmazsa çevrimdışı olarak kullanmak isterseniz buraya tıklayın. Açılan sayfada video üzerine sağ tıklayıp vidoyu farklı kaydet diyerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Adım-7 Dijital Tehlikeler Testi
Benim sitede görmeye alışık olduğunuz klasik kazanım kavrama testlerimizden Dijital Tehlikeler Testi. Ben ders sonunda sınıfla birlikte mutlaka uyguluyorum.
Kılavuz kitapta bulunmayan bu materyali kullanıp kullanmamak size kalmış.
Bu dersimizde, Bilgisayarlarımızdaki verilere zarar veren, bilişim sistemini bozan, yavaşlatan, işleyemez hâle getiren ya da kişisel bilgileri, hesaplarımızı ele geçirmeye yönelik olarak çalışan genelde virüs dediğimiz zararlı yazılımlardan bazılarını örnekleyerek, zararlı yazılımların amaçlarını, nasıl bulaştıklarını öğrendik. Zararlı yazılım tehditlerinden nasıl korunabileceğimizi, bulaştığında ise neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Güvenlik duvarı ve antivirüs programlarının öneminden bahsettik.
Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.
Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.
Haftaya 6. Sınıf – Hafta 11 – Bilgisayar Ağları konusunda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.
İlk yorum yapan olun