En İyi Kodlama Eğitimi

Kodlama öğrenmek isteyen bir ortaokul öğrencisi için En iyi Kodlama Eğitimi nasıl verilir? Kendi başına Kodlama nasıl öğrenilir? konusunu açıklığa kavuşturmak için bu yazıyı yazma gereği hissettim.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Müfredatına girmeden önce Kodlama Eğitimi vermeye başlamış bir öğretmen olarak yıllar boyunca kullandığım araçlar ile öğrencilerime En İyi Kodlama Eğitimini vermeye çalışıyorum.

Bu yazı içerisinde En İyi Kodlama Eğitimi verebilmek için kullandığım araçları sizlerle paylaşacağım. Benim verdiğim eğitimlerin sıfırdan başlayan bir ortaokul öğrencisine yönelik olduğunu yazı başında hatırlatmak isterim.

Eğer bir öğretmenseniz ve Kodlama Eğitimi vermek istiyorsanız şüphesiz burada yazılan bilgiler en çok sizin işinize yarayacaktır.

Kodlama Nedir?

Bu yazı içerisinde Kodlamanın ne olduğunu uzun uzun açıklamayacağım. Bu yazının amacı başta söylediğim gibi En iyi Kodlama Eğitimi Nasıl Verilir? veya Nasıl Alınır? olacak.

Eğer Kodlamanın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Kodlama Nedir? sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

EN İYİ KODLAMA EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

Soru: Hocam siz bilgisayar öğretmenisiniz. Müfredat dışında kodlama eğitimi nasıl veriyorsunuz?

Evet güzel soru arkadaşlar. Yeni müfredattan önce 2. dönem konularımı Kodlamaya ayırarak veriyordum. O zaman daha esnek bir plan yapabiliyorduk. Yeni müfredat ile birlikte kılavuz kitaba uygun hareket ediyorum.

Kodlama Eğitimini ise Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında veriyorum. Eskiden tüm dersine girdiğim öğrencilere veriyordum. İlgisiz öğrencilerde oluyordu haliyle. Sınıfla birlikte ilerlemeye çalıştığımdan yavaş kalıyordum.

Şimdi ise Destekleme ve Yetiştirme Kursları sayesinde sadece ilgisi ve yeteneği olan öğrencilere Kodlama Eğitimi veriyorum. Bu sayede çok daha hızlı çok daha verimli dersler geçiriyoruz.

Soru: Hangi Programlama Dilini Öğretiyorsunuz?

Yine güzel bir soru, başlangıçta dediğim gibi hedef kitlem ortaokul öğrencileri. Bu yaş grubundaki öğrencilere Metin Tabanlı Kodlama öğretmek çok zor. Yeterince verim alamıyorsunuz. O halde Blok Tabanlı Kodlama Araçlarını kullanmak zorundayız.

Yani oyun oynayarak, eğlenerek Kodlama öğrenmeliyiz.

Soru: Hangi Blok Tabanlı araçları kullanıyorsunuz? Hangi sırada ilerliyorsunuz?

İşte anahtar soru burada geldi. Ben Robotik kodlamaya çok önem veriyorum. Yani 5. sınıfta gelen öğrencilerime direk Arduino ile eğitimime başlayabilirim. Peki yeterince verim alabilir miyim?

Diyelim ki en basit Arduino Etkinliği olan Led Yakma Etkinliğini yaptırmak istiyorum. İlk dersimize böyle başlayacağım. Ben öğrenciye hem arduinonun ne olduğunu, üzerinde bulunan pinleri, ledin ne olduğunu, devrenin nasıl oluşturulması gerektiğini, devreden sonra bilgisayara bağlantının nasıl oluşturulması gerektiğini, bilgisayarda kodların nasıl yazılması gerektiğin hangi kodun ne işe yaradığını…… daha devam ettirebiliriz.

Bunların hepsini 1 derste anlatmaya çalışırsam o çocuğu soğuturum. Ne kadar zormuş bu işler der ve kenara çekilir. Bu yüzden önemli olan sıralama önemli olan basitten karmaşığa adım adım gitmek olacak.

Peki sıfırdan nasıl ve hangi etkinlik ile başlayacağız. Yıllarca denediğim Blok Tabanlı Kodlama Araçları içerisinde En İyi Kodlama Eğitimi için başlangıç olarak önerebileceğim araç Code.org olacak.

Adım-1 Code.org ile Kodlama Eğitimi

Code.org Etkinliği Çocuklarımıza programlamayı keyifli bir şekilde öğretmek amacıyla hazırlanmış bir web sitesi veya portaldır. Code.org öğretici ve harika tasarlanmış onlarca uygulama, video ve dersten oluşmaktadır.

Daha önce hiç kodlama eğitimi almamış biri için muhteşem bir ilk adım aracı. Eğlenerek oyun tarzında Blok Tabanlı Kodlama yapmış oluyoruz. Ben code.org çalışmalarımı aşağıya linkini verdiğim sayfa üzerinden yürütüyorum.

Code.org üzerinde onlarca kurs bulunmakta. Abartıya kaçmadan öğrenci seviyenize en uygun olan kursu seçmeniz gerekiyor. Tüm kodlama eğitimini code.org üzerinden vermeyeceğiz. Bu etkinlik sadece öğrencilerin kodlama ile tanışmalarını sağlamak amacıyla veriliyor.

Sayfada verilenleri incelediniz ve en uygun kursu uyguladınız. Yalnız kursu uygularken arada gösterilen videoları dahi boş geçmeyin. Orada verilen her şeyin bir amacı olduğunu unutmayın.

Eğer kursu başarı ile tamamladıysak artık Kodlama hakkında temel bilgilere sahibiz demektir.

Code.org bize görevler verdi bu görevlerin hepsini tamamladık. Fakat kodlama yapmak görev tamamlamak değil. Hayalimizdeki oyunu yapmak istiyoruz veya hayalimizdeki robotu tasarlamak istiyoruz bunun için Code.org yetersiz kalıyor.

İçerisinde Oyun laboratuvarı var aslında basit oyunlar tasarlayabiliriz burada ama bunun için en iyi araç Code.org mu derseniz iş değişir. Hemen ikinci aracımıza geçiyoruz.

Adım-2 Scratch ile Kodlama Eğitimi

Yine Blok Tabanlı Kodlama Araçları arasında yer alan Scratch Programı En İyi Kodlama Eğitimi için olmazsa olmaz programımız.

Kodlama yaparak hikayeler, animasyonlar ve oyunlar tasarlamak istiyorsak bize bunu verebilecek en iyi program Scratch Programıdır. Ben kodlama eğitimi verirken ikinci adım olarak bu programı kullanıyorum. Program üzerinden eğitimlerimi ise aşağıya linkini eklediğim sayfa üzerinden yönetiyorum.

Scratch programı sayesinde kodlama konusunda öğretebileceğim ne varsa öğrencilerime öğretiyorum. Yukarıda verdiğim sayfayı incelerseniz zaten onlarca örnek olduğunu ve eğitimi alan öğrencilerin eğitim sonunda güzel ürünler ortaya çıkardığını görebilirsiniz.

Ortaokul öğrencisi için bu yukarıda verdiğim etkinlikleri yaptırmak aslında yeterli. Ben ilgisi ve yeteneği olan öğrencilerimle 5. sınıfta bu etkinlikleri tamamlamış oluyorum.

6. sınıfa geçtiklerinde önümüzde iki yol oluyor. Eğer oyun yapmak isterlerse üzerinde düşündükleri oyun projelerini Scratch programı ile yapmaya çalışıyoruz. Oyun değilde Robotik Kodlamaya yönelmek isterlerse o zaman yeni eğitimlerimizi veriyoruz.

Adım-3 MBOT ile Kodlama Eğitimi

Robotik Kodlama öğretmek için başlangıç olarak bir hazır kit olan MBOT kullanıyorum. Aslında piyasada başka hazır kitler olduğunu biliyorsunuz. Bunların arasından En İyi Kodlama Eğitimi içeriğine MBOT’u seçmemin sebeplerinden 1 tanesi Blok Tabanlı olarak kodlanabiliyor olması.

Diğer sebebi ise MBOT kodlamaya yarayan programın Scratch programı ile tıpatıp aynı olması.

Yani ben MBOT Kodlama Eğitimi verirken sıfırdan başlamıyorum. Scratch ile öğrendiklerimi kullanarak ilerlemiş oluyorum. Bu durum benim daha hızlı öğrenmemi sağlıyor.

Program üzerinden eğitimlerimi aşağıya eklediğim sayfa üzerinden veriyorum.

Bu program sayesinde Robotik Kodlamaya geçiş yapmış oluyoruz. MBOT kullanma sebeplerimden iki tanesini yukarıya yazdım. En önemli olanı ise şimdi söylüyorum.

MBOT kodlarken kullandığım program mblock ile aslında son adımım kodlama eğitimim olan Arduino kartlarıda kodlayabiliyorum.

İşte bu avantajı yüzünden benim önem verdiğim bir etkinlik MBOT ile Kodlama etkinliği.

Son Kodlama eğitiminde vereceğim Arduino Eğitimleri için öyle bir altyapı oluşturuyorum ki Arduino öğrenirken sadece kullanacağım elektroinik araçların bağlantı şekilleri bilmem yeterli olacak. Çünkü Kodlamaya dair ne varsa hepsini ben MBOT ile kodlama yaparak öğrenmiş oluyorum.

O halde son adımımıza geçelim.

Adım-4 Arduino ile Kodlama Eğitimi

Robotik Kodlama yapmak istiyorsak kullanacağımız en iyi araç Arduino olacak. Şimdiye kadar gördüğümüz eğitimler sayesinde Arduino kodlamak konusunda hiç zorlanmayacağız.

Bizi zorlayacak konu sadece kullanacağımız Arduino parçasının bağlantısının nasıl yapılacağı ve çalışma mantığını kavramak olacak. Birkaç örnek yaptıktan sonra hepsinin benzer mantıklarla kodlandığını keşfetmiş olacağız. Arduino Eğitimi vermek için oluşturduğum sayfaya aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sayfa içerisinde vermiş olduğum etkinlikler daha çok kullanacağımız Arduino malzemelerinin bağlantı aşamalarını ve çalışma mantıklarını anlatabilmek için oluşturulmuş etkinliklerdir.

Yani eğitim ile ben parçaların nasıl kullanıldığını gösteriyorum. O parçaları kullanarak yapabileceklerinizi düşünmek size kalıyor.

Yukarıda anlattığım kodlama süreci öyle 1 hafta 10 günlük bir süreç değil arkadaşlar. Ben hepsini hemen öğreneyim diye uğraşırsanız hata yapar hiç birini tam anlamıyla öğrenemezsiniz.

En iyi Kodlama Eğitimi adı altında gösterdiğim bu eğitimlerden Code.org eğitimi 5. Sınıf 1. dönem, Scratch Eğitimi 5. Sınıf 2. Dönem, Mbot Eğitimi 6. sınıf 1. Dönem, Arduino Eğitimi ise 6. sınıf 2. Dönem olarak veriyorum.

Yani iki sene içinde bu aşamaya geliyoruz. Zamana yayarak öğrenmenin faydalarını burada anlatmak istemiyorum ama sağlam bir eğitim oluyor.

EN İYİ KODLAMA EĞİTİMİ BU KADAR MI?

İşte en büyük sorunumuz burada ortaya çıkıyor. Öğrenciyi aldık 5. sınıftan itibaren kodlama eğitimi verdik. Sağlam bir alt yapı oluşturduk. Artık öğrenciden proje üretmesini, bir ürün ortaya koymasını isteyeceğiz fakat dersimiz bitti.

7. ve 8. sınıfta bu öğrencilere dersimiz yok. Başka okullarda nasıl bilmiyorum ama Teknoloji Tasarım dersinde bu konulara ağırlık verilmiyor.

Zaten verilse de en başta söylediğim gibi ilgisi ve yeteneği olan öğrencilerle ilerlememiz gerekiyor.

Bu tarz öğrencilerimizle Seçmeli Ders açarak ilerleyebiliriz fakat seçmeli dersleri seçtirmekte farklı problemler çıkabiliyor. Siz ne yapıyorsunuz diye soracak olursanız.

Biz okulumuzda bu öğrencilere Tübitak 4006 Projeleri kapsamında proje veriyoruz. Öğrenci hem bilgilerini unutmamış oluyor. Hemde bir proje ortaya koyarak kendini geliştiriyor.

Web sitem üzerinden paylaştığım Tübitak 4006 Tasarım Projelerini inceleyerek ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Keşke dersimiz 7. ve 8. sınıfta da olsa bizde çağımızın en önemli konusu olan Kodlama konusunda eğitimlerimizi yarım bırakmasak diyorum.


En iyi Kodlama Eğitimi başlığı altında kendi okulumda kendim bizzat uyguladığım Eğitim sıralamasını paylaşmaya çalıştım. Bunların dışında araya serpiştirdiğim bir sürü kodlama aracı ve etkinliği bulunmakta. Fakat genel çerçeveyi bu şekilde çizdim.

Bu yazıyı okuyan öğrenciler Web Sitem üzerinden ilgili başlıkları kendileri yaparak evde kodlama öğrenebilirler.

Öğretmenlerimiz ise kendi ortam ve şartlarına uygun kendi eğitim sıralamalarını oluşturabilirler.

Gelecek kodlamada diyor ve yazıya son veriyorum. Faydalı olması dileğiyle.

17 Comments

  1. MERHABA SAYFA VE İÇERİKLER ÇOK FAYDALI.TEŞEKKÜR EDERİZ.LİSEDE KODLAMA KONUSUNDA DYK KURSUNU NASIL VEREBİLİRİZ BİR BİLGİNİZ VAR MI?.ŞİMDİDEN TESKKÜRLER

    • Hocam ara sınıflarda dyk kalktı maalesef. Egzersiz olarak bilişime yönelik bir güncelleme bekliyoruz. Gelirse paylaşacğaım inşallah. Şimdilik tübitak faaliyetleri kapsamında açıyoruz.

  2. Teşekkürler bu alanda yeni başlayacaklar için çok kıymetli bir yazı.Elinize, emeğinize sağlık…

  3. bide klavuz kitaptan bahsetmişsiniz göremedim hocam. Allah ebeden razı olsun bu alanda danışabileceğimiz birinin olması çok güzel

  4. merhaba hocam bt labını,akıllı tahtayı bırakın bilgisayar bile olmayan okulda ne yapabiliriz yardımcı olursanız sevinirim

    • Hocam Allah yardımcınız olsun bu şartlarda çok zor kodlama eğitimi vermek. Bilgisayarsız kodlamaya zaten karşı biri olarak sizde hiçbir aracın olmaması çok kötü. Kılavuz kitapta etkinlikler var çıktılarını alıp sınıfta dağıtarak en azından algoritma etkinlikleri yapabilirsiniz.

  5. Hocam herşeyden önce emeğinize teşekkür ederim, Allah razı olsun.
    Okulumda robotik kodlamaya geçeceğim ancak sizin dediğiniz gibi sırasıyla dönem dönem Code.org, Scratch, mBot ve Arduino verecek bir müfredat yok elimizde. Sadece 5 ve 6. sınıf 2. dönemlerinde var kodlama. Sizin bu dediğiniz sıralama DYK kurs içeriği mi yoksa normal dersimizin içeriği mi? En başından beri çocukların robotik öğrenmesini istiyorum ama müfredatın buna elvermemesi karşıma çıktı.
    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar…

    • Merhaba hocam teşekkür ederim. Ben dky kurslarında yıllarca bu yöntemi uyguladım. Derslerde ise 5. sınıf ikinci dönem code.org ve scratch 6. sınıflarda mbot ve arduino ile devam ettim.
      Geçen sene hariç çünkü geçen sene bilgisayarsız okullara içerik üretebilmek için kılavuz kitap etkinliklerini de yapmaya çalıştım ama yetişmediğini söyleyebilirim.

      Siz eğer imkanınız var ise 5. sınıflarda code.org scratch 6. sınıflarda arduino ile devam edebilirsiniz. arduino yoksa 6 larda da scratch verebilirsiniz. Kılavuz kitapta zaten buna benzer gidiyor. 5. sınıflara blockly 6. sınıflara scratch vermiş. Yinede imkanlarınıza göre esnetme şansınız var.

  6. merhabalar hocam öncelikle emeğiniz için çok teşekkür ediyorum . 5.sınıfta kodlama eğitimi 6.sınıfta scratch ağırlıklı ders işledim şimdi 7.sınıf oldular seçmeli olarak dersim var bir üst seviyeye geçmek istiyorum ne önerirsiniz metin tabanlı kodlama ağır mı olur mblok mu anlatsam hangisi uygun olur acaba

    • Hocam ortaokul öğrencisinde ben denedim yıllarca metin tabanlı ağır kaçıyor. Yani 10 öğrenciniz varsa bir süre sonra 2 öğrenci kalıyor takip edebilecek. Siz kod blokları yani mblock ile eğitim vermeye başlayın. Zaten iyi öğrenciler kendini geliştirecek yapamayacağı yerlerde metin tabanlıya yönelecekler onlara ayrıca destek olabilirsiniz.

  7. Hocam tepkiler geliyor veya gelmiyor sizin takipçiniz çok. Sitenizden çok faydalanıyoruz emeğinize sağlık. Eski okulumda akıllı tahta vs vardı bende sizin gibi uyguluyordum özellikle scratch ağırlıklı gidiyordum. Şuan okulumda akıllı tahta veya bilgisayar yok. O yüzden kodlama adına çok fazla bişey yapamıyorum. Sınıf içi kodlama etkinlikleri yaptırıyorum. Evde onları yönlendiriyorum.

    • Anladım hocam en zor durumda olan öğretmenlerimiz zaten tahta ve bt sınıfı olmayan öğretmenlerimiz. Allah kolaylık versin diyorum. Fırsat buldukça bu durumda yapılabilecek etkinlikleri de bir araya toplamaya çalışacağım. İyi çalışmalar dilerim hocam.

  8. Hocam harikasınız tam da ne yapabilirim dediğim anda bulduğum bir yazı. Bende derslerimde sizin sitenizden oldukça faydalanıyor ve öğrencilerime tavsiye ediyorum. Emeğinize ve yüreğinize sağlık

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*