Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Mantıklı Düşünüyorum konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta kodlama konusundaki etkinliklerimize 5. Sınıf – Hafta 4 – Ver Elini Veri ile başlamıştık. Eğer o konuda yetiştiremediğiniz yerler var ise link üzerinden konuya dönüş yapabilirsiniz. Eğer tamamladıysanız Mantıklı Düşünüyorum konusuna başlayabiliriz.
Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.
Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.
Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.
HAFTANIN KAZANIMLARI
İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.
- BT.5.5.1.7. Problem çözümünde kullanılabilecek operatörlere örnek verir.
- BT.5.5.1.8. Problem çözümünde ifade ve eşitliklere örnek verir.
- BT.5.5.1.9. Problem çözümünde işlem önceliğine örnek verir.
- BT.5.5.1.10. Verilen bir problemin çözümünde operatörleri kullanır.
- BT.5.5.1.11. Verilen bir problemde ifade ve eşitlikleri kullanarak çözüm üretir.
Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.5.1.7 – BT.5.5.1.8 – BT.5.5.1.9 – BT.5.5.1.10 – BT.5.5.1.11 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.
HAFTA-5
MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM DERS AKIŞI
Yeni konular öğrenmeye devam ediyoruz. Geçen hafta öğrendiğimiz sabit ve Değişken veri tiplerinin ardından bu hafta operatörleri öğreneceğiz.
Kodlama yaparken illaki işlem yapmak zorunda kalacağız. Bu işlemleri yaparken kullandığımız araçları Operatör olarak isimlendireceğiz. Bu operatörler Mantıksal ve Matematiksel operatörler olarak iki kısımda inceleniyor.
Neyse konumuzu burada anlatmayayım. Etkinliklerle öğrenelim.
Adım-1 Operatörler ve İşlem Önceliği Ders Notu
Geçen haftalar ders başlangıcında verdiğimiz gibi bu hafta Mantıklı Düşünüyorum konusu için vereceğimiz bilgiler bu etkinlik içerisinde olacak.
Bu hafta öğreneceğimiz Operatörler ve İşlem Önceliği konusu mantıksal ve matematiksel operatörlerden oluşuyor. Matematiksel operatörler genelde biliyor bu yüzden kısa geçildi fakat Mantıksal operatörlerle ilgili ufak bir etkinlikte yapıldı.
Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği dersin başlangıcında mutlaka kullanmamız gerekiyor. Temel kavramları verdikten sonra diğer etkinliklerimize geçebiliriz.
Adım-2 Sayı Tahmini Çalışma Kağıdı
Bu etkinliğimizin amacı ise hem ikili arama sürecini öğretmen hemde diğer matematiksel operatörlere göre daha az bilinen büyüktür ve küçüktür operatörlerinin kullanımını öğretmek.
Kılavuz kitapta bulunan bu bilgisayarsız etkinliği Scratch programı ile hazırladığım bir oyun ile çevrimiçi oynanabilir hale getirmeye çalıştım. Akıllı tahta üzerinden göstererek keyifli bir şekilde konumuzu anlatabiliriz.
Adım-3 Doğanın Renkleri Çalışma Kağıdı
Haftanın en önemli etkinliği Doğanın Renkleri Çalışma Kağıdı. Ders başında söylediğim gibi Operatörleri öğreniyoruz bugün fakat bunlar içerisinde en çok önem verdiğim mantıksal operatörler. Yani ve, veya, değil operatörlerinin kullanımıdır.
Bu etkinlik ile mantıksal operatörlerin kullanımı hakkında pratik yapmış olacağız. Etkinliğe önem verdiğimden ve daha eğlenceli yapabilmek için etkinliğin site üzerinden oynanabilir halini Scratch programı ile geliştirdim.
Biraz aceleye geldi puanlamada falan ufak eksikler var fakat en kısa zamanda onları da düzelterek daha güzel bir oyun haline getireceğim.
Kılavuz kitapta da verilen bu etkinliği akıllı tahta üzerinden çevrimiçi uygulayabilir veya BT sınıfınız varsa öğrencelerin kişisel olarak uygulamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede eğlenceli bir şekilde mantıksal operatörler konusunu öğrencilerimizle öğrenmiş olacağız.
HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI
Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim SpriteBox ile Kodlama aracıdır.
Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.
Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.
Bu derste “Operatör”, “Matematiksel operatör” ve “Mantıksal operatör” kavramlarını tekrar ederek, mantıksal operatörlerden olan “ve” , “veya” ve “değil” operatörlerini öğrendik. Sınav haftasında bolca faydalanacağım bir hafta olacak. Yani yazılıda bu konudan bolca soru göreceksiniz.
Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.
Haftaya 5. Sınıf – Hafta 6 – Bir Algoritma Masalı konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
Hocam çoook teşekkür ederim ben bilişimden 100 aldım
Hocam çok teşekkürler. İlk dönem 1. yazılıdan 68.. ikincisinden 95 aldım. [ilkine çalışmamıştım.] Şu an 2. Dönem 1. Yazılıya çalışıyorum siteniz çok bilgi veri
yor tekrardan çok teşekkürler.
bencede
ben açamadım nasıl açılıyor onuda anlamadım
Hocam iyi ki varsınız.Artık derslerime daha odaklıyım.Hepsi sizin sayenizde.Ve artık daha iyi notlar alıyorum.Ayrıca öğretmenimiz de okulda sizin sitenize giriyor ve oradan ders işliyoruz.Siz bu mesleği çok iyi taşıyorsunuz…
Teşekkür ederim işinize yarıyorsa ne mutlu.
Valla bizim hocada aynı, hep Özgür hocanın sitesinden [yani bu siteden…] açıyor.
iyi olmuş
hocam ben bilişimden 23 aldım napmalıyız çok üzlüyoum bu halime
Valla bende üzüldüm haline. Keşke önceden başlasaydın çalışmaya
Yanlış anlama ama bence derslerine daha sıkı çalışmalısın.Lütfen bu dediğimi yanlış anlama.Ayrıca bu siteye girersen 100 alırsın emin olll…