5. Sınıf – Hafta 7 – Gizli mi Güvenli mi?

Merhaba Arkadaşlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yedinci hafta konumuz olan Gizli mi Güvenli mi? konusunu işleyeceğiz. Geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 6 – Dijital Zorba Karşımda Durma içerisinde yer alan konularını işledik.

Yetiştiremediğiniz materyaller var ise ilgili haftaya dönerek bunları yapabilirsiniz.

Eğer etkinlikleri tamamladıysanız yeni hafta konularımızı barındıran 5. Sınıf – Hafta 7 – Gizli mi Güvenli mi? Ders Akışı içeriğine geçebiliriz.

Daha önce söylediğim gibi bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Yani kılavuz kitaptaki içeriklerin hepsini verecek bunların yanında çok önemli gördüğüm etkinlikleri de ekleyeceğim.

Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.2.3.1. Gizlilik açısından önemli olan bileşenleri belirler.
  • BT.5.2.3.2. Gizli kalması gereken bilgi ile paylaşılabilecek bilgiyi ayırt eder.
  • BT.5.3.3.3. E-posta hesabı oluşturur ve bu hesabını iletişim kurmada kullanır.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.2.3.1 – BT.5.2.3.2 – BT.5.3.3.3 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-7
GİZLİ Mİ GÜVENLİ Mİ? DERS AKIŞI

Bu hafta Gizli mi Güvenli mi? konusunda eski müfredata göre çok fazla konu çıkarılmış ve yüzeysel geçilmesi istenmiş. Aslında haftanın en önemli yanı olarak Şifre oluşturma hakkında bilgilendirme yapılması istenmiş zararlı yazılımlar vb konular çıkarılmıştır.

Bende aslında istemeyerek zararlı yazılımlar konusunu çıkararak müfredata uyumlu gitmeye çalıştım. Sebebi ise bu konularda soru hazırlıyorum ve bazı okullardan bu konuların işlenmediği yönünde bilgiler alıyorum. Uyum sağlamak için mecbur kaldım diyebilirim.

Neyse Lafı uzatmadan içerikleri vererek ders akışına başlayalım.


Adım-1 Güçlü Şifre Sunumu

Güçlü Şifre Sunumu Kılavuz kitabımızda verilen ilk sunum olarak karşımıza çıkıyor. Sunum içerisinde bir hesapta şifre oluşturulurken hesabın başkaları tarafından ele geçirilmemesi için uyulması gereken kurallar adım adım anlatılmış.

Kılavuz kitapta bulunan bu materyali kesinlikle kullanacağız. Bu sunum sayesinde öğrencilerimize Güçlü bir şifrenin nasıl olması gerektiği ile ilgili tüm bilgileri aktarmış olacağız.


Adım-2 Parolam Ne kadar Güvenli?

İnternette kullandığımız parolalarımızın, şifrelerimizin ne kadar kuvvetli olduğunu görebileceğimiz bir web sitesi üzerinden ufak bir etkinlik yapacağız.

Bu web sitesi bizim parolamızın bir bilgisayar tarafından ne kadar süre içinde kırılabileceğini söyleyecek. Ne kadar uzun süre çıkarsa bizim parolamız o kadar iyi demektir.

Yukarıdaki resim veya bağlantı üzerinden ilgili sayfaya gidebilir ve orada şifrenizi test edebilirsiniz. Sayfa ingilizce olarak açılacaktır. Google Chrome üzerinden giriyorsanız mouse ile sağ tıklayarak “Türkçe Diline Çevir” seçeneği ile sayfayı Türkçe’ye çevirebilirsiniz.

Uzun bir etkinlik değil ders içerisinde yaptırmanızda fayda görüyorum.


Adım-3 Sır Gibi Sakla Çalışma Kağıdı

Sır Gibi Sakla Çalışma Kağıdı ile Güçlü Şifre Sunumunda öğrendiğimiz bilgileri test etmek için bir etkinlik hazırlanmıştır. Burada basit ve unutulmayacak bir kelimeyi nasıl bir şifreye dönüştürebileceğimiz anlatılıyor.

Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği sınıfla birlikte yapmakta fayda görüyorum.


Adım-4 Siber Tuzaklar Videosu

Siber Tuzaklar Videosu yine kılavuz kitap ile materyallerimiz arasında girmiş Gizli mi Güvenli mi? konusunda hazırlanmış güzel bir video olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konuda aslında çok daha fazla video bulmuştum fakat kılavuza uymak adına ders akışından çıkardım. Alternatif Materyaller başlığı altında vereceğim o videoları.

Kılavuz kitapla ve yeni müfredatta var olan bu videoyu ben kesinlikle gösteriyorum. Sizlerin de derste göstermenizde fayda var.


Adım-5 Bilgi Güvenliği Ev Ödevi

Bilgi Güvenliği Ev Ödevi aslında benim geçen senelerde eski müfredata göre kullandığım bir ev ödeviydi. Bu hafta kılavuz kitapta verilen etkinliklerin az olması ve konu için faydalı olabileceğini düşündüğümden bu etkinliği de ders akışı içerisine dahil etmeye karar verdim.

Geçen sene uygulamıştım. Faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Karar size ait vaktiniz kalır ise kullanabilirsiniz.


Adım-6 Neler Öğrendik: Gizli mi, Güvenli mi? Testi

Gizli mi Güvenli mi? Testi ise artık benim sitede görmeye alışık olduğunuz her hafta ders sonuna eklediğim kazanım kavrama testi niteliğinde hazırlanmış bir testtir.

Testi sınıfta uygulayarak çok yapılan yanlışları tespit ediyor ve sonraki haftalarda bu konu üzerinde durmaya çalışıyorum. Bu yüzden önerdiğim materyaller arasında yer alıyor.

Bu etkinlik Kılavuz kitapta bulunmamaktadır. Yaptırıp yaptırmamak size kalmış.


Adım-7 Gizlilik ve Güvenlik Ders Notu

İşlediğimiz Gizli mi Güvenli mi? konusunda not alınması gereken önemli yerleri bu sayfada bir araya getirmeye çalıştım. Sınava çalışmak için not arayan öğrenciler için oluşturmaya çalıştım. Öncelikle ders notu olarak kısaca konumuzu özetleyen aşağıdaki afişi eklemek istiyorum.

Siber Tuzakları Nasıl Anlarım Afişi

Yukarıdaki afiş tüm haftanın en önemli yerleri diyebilirim. Bunun dışında şifre ile ilgili notlara ihtiyacınız olabilir. Sunu olarak anlatmış etkinlik vermiştim ama detaya ihtiyacınız olursa aşağıya ders notunu ekliyorum.

Derste deftere yazdırmak yerine vakitten kazanç sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Faydalı olmadığını düşünürseniz burada geçen terimleri derste anlatım sırasında öğrencilerin not almasını sağlayabilirsiniz.

Eski müfredata göre olan içeriği fırsat buldukça yeni müfredata göre haftanın önemli bilgilerinin yer aldığı bir not sayfasına dönüştürmeye çalışacağım. Bu sayfaların çıktılarını vererek veya öğrencilerin defterlerine geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Kısacası bu yazı derste not alınmasını istediğimiz önemli bilgilerin yer aldığı bir sayfadır.


Evet yedinci haftamızın konularını yukarıdaki Ders Notları ile bitirmiş bulunmaktayız. Süre açısından sıkıntı çekmediğimiz bir haftayı geride bıraktık. Eski müfredatımızda kullandığımız ama vakit ve müfredat uyumu sebebiyle konular arasından çıkardığım fakat silmeye de kıyamadığım etkinlikleri aşağıya ekleyeceğim. Mutlaka işinize yarayacak materyaller olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben vakit yetmediği için alternatifler arasına alarak ders akışı içerisinden çıkarmak zorunda kaldım.

Öğrencilere ara ara sorular sorarak eksikliklerini görürsem aynı materyaller yerine aşağıya eklediğim alternatif materyalleri uygulayarak bu eksikliklerini tamamlamayı düşünüyorum.

GİZLİ Mİ GÜVENLİ Mİ? ALTERNATİF MATERYALLER

Bu hafta Gizli mi Güvenli mi? konusunda önemli gördüğüm etkinlikleri yukarıya ekledim. Yılların birikimi olarak tüm etkinliklerimiz bu kadar değil tabi ki. Süre sebebiyle çıkardığım birkaç etkinlik var. Peki hangi materyalleri çıkardık?

Ben aşağıdaki materyalleri yetişmediği için derste kullanamıyorum ama siz isterseniz bu materyallerden de faydalanabilirsiniz.


Bilgi Güvenliği Sunumu

Bilgi Güvenliği Sunumu yine Ahmet Soyarslan tarafından yapılmış ve yıllarca kullandığım, faydalandığım bir sunumdur.

Normalde ders akışında kullanmaya çalıştım fakat başka arkadaşlarla uyumsuzluğa sebep oldu. Çünkü zararlı yazılımlara falan girilmiş sunumda. Yeni müfredatta bu konunun olmaması probleme yol açtığından akıştan kaldırmak zorunda kaldım.

Belki işinize yarar diye ekliyorum.


Gizlilik ve Güvenlik Videoları

Gizlilik ve Güvenlik Videoları hakkında yukarıda Siber Tuzaklar Videosu içerisinde kısaca bilgi vermiştim. Dediğim gibi bu konuya çok önem verip bulabildiğim tüm videoları paylaşıyordum. Konunun yüzeysel hale gelmesi sebebiyle bir çok videoyu ders akışından çıkardım.

Bir yere kaybolmasınlar diye yukarıda paylaşıyorum. Belki vaktiniz kalır izlersiniz. Belki işinize yarar.


Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 5. Sınıf – Hafta 8 – Bilgi Bağları konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

9 Comments

  1. Hocam takip çizelgesinin altında hafta 7 nin yazı yeri çıkmadığı için hafta 7 nin ödevini yapamadım.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*