6. Sınıf – Hafta 6 – Ayıkla Pirincin Taşını

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Ayıkla Pirincin Taşını konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 5 – Farklı Yollardan Aynı Çözüme konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Ayıkla Pirincin Taşını konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.5.1.8. Hatalı bir algoritmayı doğru çalışacak biçimde düzenler.

HAFTA-6
AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI DERS AKIŞI

Merhaba Arkadaşlar, Kodlama konularına devam ediyoruz. Önceki haftalarımızda Algoritmalar oluşturmuş ve oluşturduğumuz algoritmalardan en kısa olanları seçmeyi öğrenmiştik.

Bu hafta algoritma oluşturmayacağız. Bize problem durumları ve algoritmalar hazır olarak verilecek. Fakat bu algoritmalarda hatalar bulunacak.

İşte bu haftaki etkinliğimiz bu oluyor. Yani bize verilen hatalı algoritmaları düzeltmeye çalışacağız. Sıralamalarıyla oynayarak düzenli hale getireceğimiz bu algoritmalarla pratik yapacağız.

Sınav sorusu hazırlarken de bu konudan bolca faydalandığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Bu sebeple etkinlikleri dikkatli yapmanızı öneririm.


Adım-1 Haydi Sırala Çalışma Kağıdı

Geçen sene Blok Tabanlı Kodlama araçlarına geçmeden önce sınıfta Bardaklarla bir etkinlik yapmıştık. Amacımız Blok tabanlı kodlama yaparken blokları dizerek kod oluşturabileceğimizi göstermekti.

Haydi Sırala Çalışma Kağıdı aslında hem hatalı bir algoritmayı düzenlememizi hemde Blok tabanlı kodlama araçlarının mantığını anlatan bir çalışma kağıdı.

Geçen sene yetişmemişti fakat bu sene vaktim olursa bu etkinliği bilgisayar üzerinden çevrimiçi uygulanabilir hale getirmeye çalışacağım. Umarım yetişir sizde etkinliği yaparken daha fazla keyif alırsınız.


Adım-2 Farkı Fark Edelim Çalışma Kağıdı

Örnek senaryolarımız ve bu senaryoları çözecek algoritmalarımızın hazır olarak verildiği Farkı Fark Edelim Çalışma Kağıdında bizden istenen sadece sıralamalarını değiştirerek hatalı olan algoritmaları düzeltmek.

Etkinliği daha kolay ve kişisel olarak yaptırabilmek için çevrimiçi uygulanabilir hale getirdim. 3 senaryomuzun ve 3 hatalı algortimamızın bulunduğu bu etkinlikte hataları bularak algoritmaları düzeltmeye çalışalım.

Güzel bir etkinlik sınıfça yapabileceğiniz gibi kişisel olarak ta yapabilirsiniz.


Adım-3 Ayıkla Pirincin Taşını Çalışma Kağıdı

Haftanın en uzun en karmaşık konusu Ayıkla Pirincin Taşını Çalışma Kağıdında 5 adet bulmaca verilmiş. Bulmacada yer alan karakterimizin hedefe ulaşması için gerekli algoritma adımları da verilmiş.

Fakat bu adımlar karışık olarak verilmiş durumda. Biz en kısa yoldan en doğru şekilde hedefe ulaşabilmek için gerekli olan kodları sıraya dizerek en kısa ve doğru algoritmamızı oluşturacağız.

Sınav haftasında bolca faydalandığım bu etkinliği birlikte yapmanızı önemle tavsiye ediyorum.


Adım-4 Yanlış Bunun Neresinde Çalışma Kağıdı

Sıralama konusunda yeterince etkinlik yaptık. Bu etkinlik yine sıralama üzerinde. Ben bir önceki etkinlikte çok fazla vakit geçirdiğimden bu etkinliği ev ödevi olarak veriyorum.

Aslında çocuklar yaparken eğleniyorlar. Hikayeyi okudukça kafaları biraz karışıyor ama sonunda doğrusunu buluyorlar.

Algoritma kodlarını sıralama etkinliği olarak çok güzel bir etkinlik diyebilirim. Vaktiniz kalır ise sınıfta öğrencilerinizle birlikte yapmaya çalışınız. Keyifli anlar geçireceksiniz.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

5. Sınıf etkinliklerinde her hafta bir kodlama aracı paylaşıyordum. Fakat geçen senelerden yapmış olma ihtimalinizi düşünerek artık kararı size bırakıyorum. Alternatif kodlama araçlarının bulunduğu web sayfasını aşağıya ekliyorum. Sayfaya link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.


Bugün sizinle Akış şemalarında yer alan hataların nelere sebep olabileceğini öğrendik. Aynı zamanda Hataları tespit etmenin, hataları gidermenin önemini üzerinde durduk.
Daha önce söylediğim gibi sınav haftamız yaklaşıyor. Sınav hazırlarken bu konudan oldukça faydalanıyorum. Yazılılardan yüksek not alabilmek için etkinlikleri anlamadan geçmeyiniz.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 7 – Benzer Sorun Benzer Çözüm konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*