6. Sınıf – Hafta 2 – Sabit mi Değişken mi?

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Sabit mi Değişken mi? konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 1 – Haydi Veri Toplamaya konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Sabit mi Değişken mi? konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.

Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.5.1.2. Sabitleri ve değişkenleri problem çözümünde kullanır.

HAFTA-2
SABİT Mİ DEĞİŞKEN Mİ? DERS AKIŞI

Merhaba Arkadaşlar, Kodlama konularına devam ediyoruz. Yine geçen sene öğrendiğimiz üzerinde etkinlikler yaptığımız bir konu olan Sabit ve Değişken konusu üzerinde duracağız.

Daha sonra yine geçen senenin önemli konularından biri olan Akış Şemaları konusunu hatırlayacağız. Çok önemli konulardan oluşan bu haftamızı tüm konuları anlayarak geçirelim. Anlamadığınız yerleri mutlaka sorun.

Hemen başlayalım ders akışımıza.


Adım-1 Sabit – Değişken Karmaşası Sunumu

Geçen sene öğrendiğimiz Sabit ve Değişken konusunu tekrar hatırlamamız için kılavuz kitapta Sabit – Değişken Karmaşası Sunumu verilmiştir. Haftanın ilk etkinliği ile konumuza giriş yapıyoruz.

Fotoğraflar üzerinde öğrencilerle konuşarak Sabit ve Değişken kavramlarını verebiliriz.

Kılavuz kitapta var olan bu materyali kullanmanızı öneriyorum.


Adım-2 Kimler Burada Kalıyor? Çalışma Kâğıdı

Bir önceki etkinliğim olan Sabit – Değişken Karmaşası Sunumunda fotoğraflarla farklı yerler gösterilmiş ve bu mekanlardaki Sabit ve Değişken kavramları üzerinde tartışılmıştır. Bu etkinlikte ise bize hiç yabancı olmayan bir sınıf ortamındaki sabit ve değişkenler üzerinden bir etkinlik tasarlanmış.

Ben etkinliği daha kullanışlı olması için çevrimiçi uygulanabilir hale getirdim. Öğrencilerin kişisel olarak yapmalarını isteyebileceğiniz gibi sınıf içinde akıllı tahta üzerinden birlikte de yapabilirsiniz.


Adım-3 Bir Problem mi Var? Akış Şemaları

Yeni etkinliğimiz olan Bir Problem mi Var? Akış Şemaları konusu ile hem akış şemalarını hatırlayacağız hemde örneklerle sabit ve değişkenlerden oluşmuş akış şemalarını inceleyeceğiz.

Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum.


Adım-4 Ne Çok Problem Varmış? Ev Ödevi

En son etkinliğimiz olan Ne Çok Problem Varmış? Çalışma Kağıdında ise boş bir akış çizelgesi verdim. Bu akış çizelgesini öğrencilerin doldurmalarını istedim. Aslında etkinliği sınıf ile birlikte de yapabilirsiniz fakat ben öğrencilerden güzel fikirler çıkacağını düşünerek kişisel olarak yapmalarını istedim. Bu yüzden etkinliği ev ödevine çevirdim.

Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği siz dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

5. Sınıf etkinliklerinde her hafta bir kodlama aracı paylaşıyordum. Fakat geçen senelerden yapmış olma ihtimalinizi düşünerek artık kararı size bırakıyorum. Alternatif kodlama araçlarının bulunduğu web sayfasını aşağıya ekliyorum. Sayfaya link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sayfa açıldığı zaman bu kodlama etkinliğine benzeyen çok güzel hazırlanmış onlarca etkinlik olduğunu farkedeceksiniz.


Bugün sizinle Sabit ve Değişkenler konusunu hatırladık. Bu konuyla ilgili etkinlikler yaptık. Daha sonra Akış Şemalarını hatırlayarak Şema üzerinde Sabit ve Değişkenleri kullandık.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya 6. Sınıf – Hafta 3 – Böl Parçala Çöz konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

9 Comments

  1. Merhaba bu sorunun cevabını biliyor musunuz?Aşağıdakilerden hangisi sabite örnek olarak verilmez?
    A) Futbolda oyuncu sayısı
    B) Trafikte araç sayısı
    C) Suyun kaynama sıcaklığı
    D) Dairenin alanında kullanılan Pi sayısı

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*