5. Sınıf – Hafta 11 – Hikaye Yazıyorum

Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Hikaye Yazıyorum konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 10 – Bilge Kunduz’u Ziyaret yaptık. Eğlenceli bir hafta geçirmiştik. Bu hafta ise bu dönem için Algoritma konularının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki haftalarda kılavuz kitaba göre Blockly Etkinliği ile Bilgisayar üzerinden devam edeceğiz.

Son konumuzda kılavuz kitapta verilen kullanabileceğimiz tüm etkinlikleri aşağıya ekliyorum. Kendi konu işleme sırama göre ekleme yapacağım.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.5.1.2. Verilen bir problemi uygun adımları kullanarak çözer.
  • BT.5.5.1.5. Verilen bir problemi analiz eder.

HAFTA-11
HİKAYE YAZIYORUM DERS AKIŞI

Bilgisayarsız kodlama etkinliklerimizin son haftasında iki etkinlik yapacağız. Bu etkinliklerden 1 tanesi Programlamaya Başlıyorum Çalışma Kağıdı iken diğer konu başlığımızda da belirttiğimiz Hikaye Yazıyorum Çalışma Kağıdı olacak.

Aslında bu etkinlikler yerine bilgisayar ile yapabileceğimiz bir sürü etkinlik bulunmakta fakat bunları tek tek ekleme sebebim Bilgisayar sınıfı olmayan okullara kullanabilecekleri etkinlikler hazırlamak. Kendi dersimde de anlatığım konuların yanı sıra bunları da yaptırmaya çalışıyorum. Denemediğim bir etkinliği paylaşmanın mantıksız olduğunu düşündüğümden.

Neyse bu haftamız son zaten bundan sonraki haftalarda göreceğimiz tüm etkinlikler sürekli yaptığım etkinliklerden oluşuyor.


Adım-1 Programlamaya Başlıyorum Çalışma Kağıdı

Bu haftadan sonra Blok tabanlı kodlama araçlarını kullanmaya başlayacağız. Bu araçlara giriş yapmadan önce Bilgisayar sınıfı olmayan okullarımızda uygulanabilmesi için veya Blok tabanlı kodlama araçlarının mantığını anlatmak için yapılan güzel bir sınıf içi etkinlik diyebilirim.

Geçen sene yoğunluk sebebiyle etkinliği hazırlamış fakat uygulayamamıştım. Bu sene uyguladıktan sonra deneyimlerimi tekrar yazacağım.

Kullandığınız materyale göre vaktiniz kalırsa bu etkinliği de uygulamanızı önerebilirim.


Adım-2 Hikaye Yazıyorum Çalışma Kağıdı

İkinci etkinliğimiz olan Hikaye Yazıyorum Çalışma Kağıdı öğrencilerimizin ayrıştırma ve birleştirme becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Aslında amaç haftaya başlayacağımız Blok Tabanlı Kodlama araçlarına geçiş için bir köprü görevi sağlamasıdır.

Bu etkinlik ile öğrencilerimizin hem hayal güçlerini çalıştırabilir hemde ayrıştırma ve birleştirme becerilerini geliştirebiliriz.

Ben genelde bu hafta alternatif kodlama araçlarını kullanıyor bu etkinliği ise ödev olarak veriyorum.

Siz etkinliği dilediğiniz gibi yaptırabilirsiniz.


HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI

Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim Kodla Büyü ile Kodlama Eğitimi sayfasına göz atmanızdır.

Normalde haftaya Blok Tabanlı Kodlama araçlarına başlayacağız. Kılavuz kitaba göre EBA üzerinde bulunan Blockly uygulaması verilmiş. Fakat Kodla Büyü ile Blockly karşılaştırması yaptığımda dil olarak ikisi de ptyhon öğretmekte yine her ikiside blok tabanlı kodlama imkanı sağlamakta.

Hangisi daha iyi ve verimli derseniz benim önerim Kodla Büyü olacaktır. Haftaya Blockly ye başlamak yerine bu haftadan Kodla Büyüye başlayarak ilerlemeye başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.

Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.


Bu derste Bardakları kullanarak blok tabanlı kodlamaya oldukça benzeyen bir çalışma yaptık. Ayrıştırma ve birleştirme becerilerinin “Hikâye Yazıyorum” etkinliği ile nasıl geliştiğini gördük.

Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.

Haftaya Hafta 12 – 18 – EBA Kodlama Blockly Etkinliği ile Blok Tabanlı Kodlama araçlarından Blockly etkinliğine geçiyoruz. Bu etkinlik dönem sonuna kadar devam edecek. Kalan 6 haftamızda bu etkinlikleri işleyeceğiz.

2 Comments

  1. hocam çalışma kagıdı güzel olmuşta peki bunun kuralları ile ilgili bir vidyosu yokmu?

    • Merhaba bilgisayarsız kodlama etkinlikleri üzerinde ayrıca çalışıyorum. İkinci dönem konusu olduğundan gerekli güncelleme henüz yapılmamış. Fırsat bulduğumda eksikleri gidereceğim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*