Arduino ile LED Yakma – Yan Sön, Sön Yan Uygulaması

Arduino ile yapacağımız yeni etkinlik Arduino ile LED Yakma Yan Sön, Sön Yan Uygulaması olacak. Geçen dersimizde Arduino ile LED Yakma – Arduino Blink Uygulaması yaparak 1 LED Yakıp söndürmüştük. İlk konumuz olduğundan yeni terimler öğrendik.

Yeterince anlaşılıp anlaşılmadığını görmek için bu sefer 2 adet LED kullanarak benzer bir etkinlik yapacağız.

Bugün yapacağımız Arduino Etkinliği temel bilgilerin oturması amacıyla geçen haftanın tekrarı niteliğinde yapılmaktadır.

Hazırsanız Arduino ile LED Yakma – Yan Sön, Sön Yan Uygulamasına başlayalım.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.

  1. Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
  2. Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
  3. 2xLED // Detaylı bilgi için tıklayın
  4. 2xDirenç 220 veya 330 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
  5. Jumper Kablolar

Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino ile LED Yakma uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.

ARDUİNO İLE YAN SÖN, SÖN YAN DEVRESİ

Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.

Arduino Yan Sön Sön Yan Uygulaması

Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.

  • Arduino 8 ve 9 numaralı pinlerden iki adet bağlantı aldık. Birini LED-1 ucundaki direnç ucunda diğerini LED-2 ucundaki direnç ucuna bağladık. (Kırmızı ve Yeşil Kablolar)
  • Normalde eksi uçlardan alıp Arduino GND ye bağlantı yapıyorduk. Fakat iki adet LED kullandığımız için GDN kablolarını Breadboard alt bölmesinde birleştirdik. (Siyah Kablo)
  • Ortak GND kullanmış olduk.

Öneri: Bu devrede en sık yapılan hata Breadboard üzerinde ayarladığımız ortak GND kablosu ayarlama işlemidir. Kodlarınız çalışmaz ise burada dikkat ederek devrenizi tekrar oluşturun.

ARDUİNO İLE YAN SÖN, SÖN YAN UYGULAMASI KODLARI

Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum.

Arduino-Yan-Sön-Sön-Yan-Uygulaması Kodları

Kodlarımızı yukarıdaki gibi oluşturacağız. 9 Numaralı pinimize yüksek dediğimiz sırada 8 numaralı pin düşük olacak. Yani 9 numara yanarken 8 numara sönecek, 1 Saniye bekledikten sonra bu sefer tam tersi 9 numara düşük 8 numara yüksek yapılarak tam tersi işlem yapılmış olacak.

Bu şekilde kodları oluşturduktan sonra sağ taraftaki Arduinoya Yükle butonuna basarak kartınıza yükleme yapabilirsiniz.

blank

Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.

Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.

ARDUİNO İLE YAN SÖN, SÖN YAN UYGULAMASI BİTMİŞ HALİ

Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.

Dikkat ederseniz videoda dahil size verdiğim tüm bilgilere uyarak yapıyorum. Kablo renkleri bile aynı ayarlıyorum. Başlangıç etkinliklerimiz çünkü ufak tefek karışıklıklarla uğraşmadan düzgün bir şekilde ilerlemeniz amacıyla. Umarım işe yarıyordur.

Bu etkinlik ile eski bilgilerimizi hatırlamış olduk. Bunun üzerine Breadboard kullanımımızı geliştirdik ve ortak GND bağlantısı yapmış olduk. Basit bir uygulama fakat amaç tekrar ederek temel bilgileri sağlamlaştırmaktı. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum.

Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arduino ile Kodlama Eğitimi

Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*