Breadboard (Devre Tahtası) Nedir?

Merhaba Arkadaşlar, bugün Breadboard yani Devre Tahtası Nedir? ve Nasıl Kullanılır? konusu üzerinde duracağız. Öncelikle Breadboard tanımına bakalım.

Breadboard üzerine elektronik devre elemanlarını takarak proje oluşturmamıza kolaylık sağlayan bir devre elemanıdır.

Evet tanımımız bu şekilde. Peki neden kullanıyoruz?

Normalde basit bir proje dahi yapsak elektronik devre elemanlarımızı birbiri ile bağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu ise lehim ile bağlantı kurmak. Her projemizde tek tek lehim yapacağımızı düşünürsek bu durum bizim işimizi bir hayli zorlaştıracaktır.

İşte burada Breadboard devreye giriyor. Üzerinde bulunan kanalar sayesinde lehim yapmadan elektronik parçaların birbiri ile bağlantısını sağlayabiliyorum.

Breadboard Devre Tahtasının yapısını inceleyelim.

Breadboard Yapısı

Yukarıda Breadboard Devre Tahtası altında bulunan bağlantılar gösterilmiştir. A ve D bölmeleri benzer çalışırken. B ve C bölmeleri de birbirine benzemektedir.

Yani A ve D bölmelerinde herhangi bir pine bağlantı yaptığımızda o bölmenin tüm yatay hizasındaki bölmelerle bağlantı kurmuş oluyoruz.

B ve C bölmelerinde ise 5 er yuvalık dikey halde pinler birbiri ile bağlantılıdır. Bir pine bağlantı verdiğimizde o dikey hizadaki 5 pin ile bağlantı kurmuş oluyoruz.

Aşağıya bir örnek devre çizdim onun üzerinden birkaç açıklama daha yapalım.

Breadboard örnek kullanımı

Yukarıda birkaç bağlantı oluşturdum. Bunları inceleyerek Breadboard çalışma mantığını anlamaya çalışalım.

Kırmızı kabloya bakalım. Arduino 9 numaralı pinden çıkarmış ve en üstte bir noktaya bağlamışım. Bu bağlantı ile o hizanın yatay olarak hepsine aslında aynı bağlantıyı kurmuş oldum.

Aynı şekilde siyah ile diğer hizaya turuncu ve pembe ile alttaki yatay bölmelere bağlantı kurdum.

Sarı ve Turkuaz renkli kablolara baktığınızda bu sefer orta bölmeye bağlantı vermişim. Bağlantı ucundaki yeşil ışığı takip ettiğimde sadece dikey olarak 5 pin ile bağlantı paylaştığımı görebilirsiniz.

Yine direnç ve Led bacaklarına baktığınızda bağlantıyı bir yerden alıp başka yere köprülediklerini görebilirsiniz.

Burada en önemli nokta bağladığımız elektronik aracın bacakları mutlaka birbirinden bağımsız olacak alanlara yerleştirilmelidir.

Etkinlik yaptıkça yavaş yavaş daha iyi anlayacağız. Şimdilik bu kadar anlatım yeterli diye düşünüyorum. Talep olursa daha detaya inebilirim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*