Sivas Kelimeler Panosu

Sivas Kelimeler Panosu Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 İnceleme Projesidir.

2019-2020 Başvuru Sistemine uyarlanmış Örnek Tübitak 4006 İnceleme Projesidir.

SİVAS KELİMELER PANOSU TÜBİTAK 4006 PROJESİ

Proje okulumuz öğrencilerinden Berru Nur BİNİCİOĞLU tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Arkadaşlar proje başvuru bilgileri örnek olması açısından 2019-2020 başvuru sistemine uygun hale getirilmiştir. Örnek olması amacıyla paylaşılmıştır.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Sivas Kelimeler Panosu
Proje Türü: İnceleme
Proje Alanı: Kültürel Miras

PROJE AMACI

  • Projedeki ilk amacımız Sivas’ta yaşayıp da Sivas diline özgü kelimeleri bilmeyenler için bir tanıtım yapmak.
  • Gelişen teknolojinin etkisiyle yabancı ülkelerden yeni kelimeler ihraç etmekteyiz. Bu kelimeler bizlere çok sıradan gelirken eski kelimeler garibimize gitmekte. Yıllar sonra bizim kullandığımız kelimelerde yeni nesillerin garibine gidecek. İnsanlarımızın bu durumun farkına vararak kelime ihraç etmek yerine kendi kelimelerine sahip çıkmalarını sağlamak.
  • Yeni açılan mağazalarda yabancı kelimelerden isimler koymak yerine eski kelimelerimizi koyulmasını sağlamak.
  • Yaşlılarımızın bu kelimeleri hatırlarken eski günlerine bir an olsun tekrar dönebilmelerini sağlamak.
  • İnsanları kendi kullandıkları dile teşvik etmek, bu kelimeleri kullanmaları için özendirmek.

Not: Kelime sayısı fazla yazılmıştır benzer projeleri yapacak arkadaşlara örnek olması için. 2019-2020 şartlarına göre 20-50 Kelime arası yeterlidir. En üste en önemli amacınızı yazınız.

PROJE YÖNTEMİ

1. Araştırma Konusu / Sorusu Belirleme

Yanınızda birisi bilmediğiniz bir sözcük söylerse ne yaparsınız? Ben etrafımda da özellikle yaşlı insanların bazı kelimeler kullandıklarında gençlerin bu duruma güldüklerini gözlemledim. Belki yıllar sonra bizde konuşurken bizden küçükler kullandığımız kelimeler için bize güleceklerdi. Bunun sebebinin ne olduğunu araştırmaya başladım ve bu amaçla Sivas yöresine özel bazı kelimeler olduğunu tespit ettim. Bu durumu öğretmenime anlattığımda, Bu kelimelerin gençler tarafından bilinmediğini ve unutulmaması için bir çalışma yapılması gerektiğine karar verdik. Bu amaçla Sivas yöresine özel kullanılan kelimeleri bulup sunmaya çalışacağız.

2. Anahtar Sözcükleri belirleme

Sivas ağzı kelimeler.

Sivas’ın kendi dilindeki kelimeler.

Sivas yöresel kelimeler, atasözü ve deyimleri

3. Kaynak Taraması Yapma

Önce internet üzerinden araştırma yapacağız. Bulduğumuz sözcük ve deyimleri not alarak büyüklerimize soracağız. Sorduğumuz sorular geçmişe dönmelerini sağlayacak ve yeni kelimeler hatırlarlarsa onları da defterimize ekleyeceğiz. Biriktirebildiğimiz kadar tüm Sivas ağzına özel kelimeleri biriktireceğiz defterimize yazıp daha sonra asıl tanıtım panosuna  alfabetik sıraya göre geçireceğiz. Ayrıca yeni kelimeler araştırırken aşağıdaki sırayı esas alacağız.

  • Büyüklerimden yardım almak
  • Başka kişilere bu konu hakkında bir şey bilip bilmediklerini sormak.
  • Yaşlılara sormak

4. Kaynakları Sentezleme

Bulduğumuz kelimeleri alfabetik sıraya göre sıralayacağız. Uzman görüşü olarak Türkçe öğretmenimizden destek alıp kelimeleri ayıklayacağız. Sergilenmesine kadar verdiğimiz kelimeler için ufak bir oyun hazırlayacağız. Fuardaki ziyaretçilerimize eğlenceli bir şekilde hem oyun hem de özellikle büyük yaş gruplarının geçmişlerini anımsamalarını sağlayacağız.

5. Sunum Yapma

Fuarda gösterilmek üzere projenin geliştirme basamaklarını anlatan bir poster hazırlayacağız.

Not: Proje yöntemi yine amaç gibi fazladan yazılmıştır. Burada önemli olan tasarım projelerinizin yöntemini yazarken yukarıdaki tasarım projesi hazırlama adımlarını kullanmanızdır. 2019-2020 şartlarına göre yöntem bölümü 50-150 kelime arasındadır.

BEKLENEN SONUÇLAR

Projemiz sonunda unutulmaya yüz tutmuş yöremize özel kelimeleri ortaya çıkaracağımızı düşünüyoruz. Ayrıca bu konu hakkında projelerimizi inceleyen ziyaretçilerimizde farkındalık yaratacağımızı düşünüyoruz.

Yeni açılan mağazalara farklı olsun diye yabancı isimler vermek yerine bize ait hoş ve maziyi hatırlatabilecek isimleri verilmesini sağlayacağımızı düşünüyoruz.

Bu çalışmamızın yerel bir çalışma olduğunu biliyor diğer illerde, bölgelerde de benzer çalışmalar yapılarak kültürel mirasımızı korumayı sağlayacak örnek bir çalışma oluşturacağımızı öngörüyoruz.

Not: Beklenen Sonuç bölümü 2019-2020 ile gelmiş olup 50-150 arasında kelime istemektedir. Bu alanda projenizin sonunda görmeyi umduğunuz sonuçları, Projenizin hangi alanlarda kullanabileceği, hangi kurum yada kuruluşların işine yarayabileceği gibi bilgiler verebilirsiniz.

Proje Danışmanı: Özgür ŞEREMET
Proje Öğrencisi: Berru Nur BİNİCİOĞLU


BİLGİLENDİRME

Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Yöntem ve Beklenen Sonuç verilmiştir. 

Sivas Kelimeler Panosu Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi yapılmayacak olup başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*