Alternatif Kodlama Araçları

Alternatif Kodlama Araçları sayfası Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersimizin en önemli konusu olan Kodlama alanında kullandığım Web Siteleri ve Uygulamaları içermektedir.

İnternet üzerinde arama yaptığınızda Kodlama ile ilgili kendinizi geliştirebileceğiniz onlarca uygulama olduğunu göreceksiniz. Ben fırsat buldukça bu araçları teker teker deniyorum. Denemelerim sonucunda ortaokul öğrencileri için faydalı olabileceğini düşündüğüm bu Alternatif Kodlama Araçlarının tanıtımını yapıyorum.

Özellikle 2. Dönem konularında ve hafta sonu kurslarında bu Kodlama Araçlarından faydalanıyorum. Kullandığım bu araçları gelin birlikte inceleyelim.


KODLA BÜYÜ İLE KODLAMA EĞİTİMİ

2019-2020 Eğitim öğretim döneminde kodlama araçlarımız arasına giren yerli bir çalışma olan Kodla Büyü Projesi aslında birkaç saatlik bir uygulama değil çok kapsamlı bir çalışmadan oluşmaktadır. Bu sene tanıştığımız uygulama tıpkı Code.org sisteminde olduğu gibi öğrencileri ekleme ve onları takip etme özelliğine sahiptir.

Belirtmekte fayda gördüğüm Ücretsiz olan bu kodlama aracının detaylarını kendisiyle ilgili yazdığım sayfada verdim. Fakat kesinlikle kullanmanızı öneriyorum.

Bu etkinliği öğrencilerin evde yapabilme imkanları da olduğundan sene başında öğrencilere hesap açılarak girişlerinin sağlanması onların kendi kendine ilerleyerek etkinliği bitirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Takıldıkları yerlerde sizler yardımcı olabilirsiniz. İçerisinde günlük plan yıllık plan vb materyallerin de olduğu bu kodlama aracını bir derslik değil uzun soluklu olarak çocukların eğitiminde kullanabilirsiniz.


EBA KODLAMA CODY OYUNU

Yeni tanıtacağım Alternatif Kodlama Aracımız EBA üzerinde bulunan Cody Oyunu olacak.

Bu oyun 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında EBA Kodlama üzerinden yayına girdi. An itibariyle baktığımda oyun sayfası 398.000 kez görüntülenmiş. 1 Senede yaklaşık 400k görüntülenme çok iyi ama bence potansiyele bakınca yetersiz.

Basit bir uygulama da olsa biz elimizden geldiğince bu tarz araçları kullanmaya çalışacağız. Bu yüzden ilk önerim bu uygulama oldu.

Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.


EBA KODLAMA BLOCKLY ETKİNLİĞİ

EBA Kodlama üzerinden devam edelim. Alternatif Kodlama Araçları başlığı altında ikinci önerim Blockly Games olacak. Bu araç 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminden itibaren EBA üzerinde yerini aldı.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz kitabını incelediğimizde 12-18. haftalar arasını bu kodlama aracının kullanımına ayırdığını görebiliyoruz. Bu sebeple zaten herkes tarafından bilindiğini düşünüyorum.

Yukarıdaki sayfayı incelediğinizde Blockly Games Aracını derste nasıl kullanıldığı gibi Oyun hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.


HAREZMİ ŞEHRİ – KODLAMA VE ALGORİTMA OYUNU

Alternatif Kodlama Araçları içerisinde EBA Kodlama üzerinden önerebileceğim bir diğer uygulama ise Harezmi Şehri – Kodlama ve Algoritma Oyunu olacak.

Bu uygulama EBA üzerinde ne zaman yayına girdi bilmiyorum fakat ben biraz geç keşfettim sanırım. Geçen sene yani 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında keşfettiğim bu Algortitma Oyununu özellikle Hafta sonu kurslarında kullandığımı belirtmeden geçemeyeceğim.


MOBİL KOD – KODLAMA VE ALGORİTMA OYUNU

Alternatif Kodlama Araçları içerisinde EBA Kodlama üzerinden önerebileceğim bir diğer uygulama ise Mobil Kod – Kodlama ve Algoritma Oyunu olacak.

Bu uygulama EBA üzerinde 2018-2019 yılında yayına girdi. Kullanıcı girişi yaparak farklı daha sonra devam etme özelliği yanı sıra mobil uygulaması olması da bir avantaj.

Girişte yazıların sıralı olarak gelmesi biraz amatörce gelmiş ve kullanabileceğim alternatifler olduğunda şimdiye kadar kullanmamıştım. Fakat illaki işine yarayacak arkadaşlar olacaktır bu yüzden paylaşıyorum. Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.

Yukarıdaki adreste oyuna girme linklerini ve oyun hakkındaki görüş ve önerilerimi paylaştım. Sizde vaktiniz var ise derslerinizde veya kurslarınız da bu araçtan faydalanabilirsiniz.


ALGO DİJİTAL GEZEGEN GEZGİNİ İLE KODLAMA

EBA üzerinde bulunan Alternatif Kodlama Araçlarımız bittiğine göre diğer araçlarımıza geçiş yapıyorum. Algo Dijital Gezegen Gezgini ile Kodlama Aracı TEGV tarafından ortaya çıkmış bir uygulamadır. İlk reklamını gördüğümde ne kadar sevindiğimi anlatamam.

Bir eğitim vakfının Kodlama konusuna eğilmesi ve bu konuda çalışma yapmaya başlamasını dersimiz açısından anlamlı buluyorum. Her sene tüm öğrencilerime bu aracı kullandırıyorum. Ne kadar fazla kullanılırsa bu alandaki eksiği görüp yeni içerikler üretirler diye düşünüyorum.

Yukarıda dediğim gibi bu tarz uygulamaların kullanım sayıları yeni içeriklerin üretilmesi için teşvik edici olabilir. Nitekim ilk açıldığında 20 bölüm olarak sunulan bu ürün daha sonra yeni gezegenler eklenerek bölüm sayısı artırıldı. Devamı gelir diye düşünüyorum.


CODEMİNO İLE KODLAMA ETKİNLİĞİ

Alternatif Kodlama Etkinliklerinden bir yenisi olan Codemino ile Kodlama Etkinliğini denemek ister misiniz?

Beeakademy tarafından yapılan ücretsiz kodlama etkinliği ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki resim veya link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yukarıda dediğim gibi bu tarz uygulamaların kullanım sayıları yeni içeriklerin üretilmesi için teşvik edici olabilir. Kullanmanızı önerdiğim bu aracı vaktiniz olursa mutlaka kullanın.


KODLAMA ETKİNLİĞİ COMPUTE IT

En sevdiğim Alternatif Kodlama Araçlarından bir tanesi Compute It uygulamasıdır. Bu araç şimdiye kadar uyguladağımız araçların tam tersi şekilde çalışmaktadır. Normalde görev verilir biz kodları yazarak o görevi yerine getirmeye çalışırız. Compute It ise kodları veriyor ve o kodların sonuçlarını göstermemizi istiyor.

Bu kodlama aracını yaklaşık 3 senedir kullanıyorum ve kullandırmaya çalışıyorum. İlk uygulama yaptırdığım sıralar dili İngilizce olan bu uygulama Ülkemizden giriş sayısı arttığı için Türkçe Dil Desteğine kavuşmuştur.

Dersinizin iki saatini ayırarak veya kurslarınız var ise bu kurslarda iki saat ayırarak bu kodlama aracını sınıfınızda uygulayabilirsiniz.


KODLAMA ETKİNLİĞİ SİLENT TEACHER

Bir üstteki kodlama etkinliği olan Compute it yapımcıları olan toxicode tarafından yapılmış bir diğer çok iyi uygulama ile karşınızdayız.

Değişken oluşturmayı, değişken oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri kısacası değişkenlerle ilgili anlatmak istediğiniz ne varsa bu uygulama sayesinde kolayca anlatabiliyor, pratik yaptırabiliyorsunuz. Detay ve kullanım için hemen aşağıya eklediğim sayfasını ziyaret ediniz.

Dersinizin iki saatini ayırarak veya kurslarınız var ise bu kurslarda iki saat ayırarak bu kodlama aracını sınıfınızda uygulayabilirsiniz.


LİGHTBOT HOUR İLE KODLAMA

Alternatif Kodlama Araçları Lightbot Hour ile Kodlama yine sevdiğim bir uygulama. Bu Kodlama aracının en sevdiğim özelliği Fonksiyonlar konusunu anlatırken zorlandığımda yardımıma yetişiyor olması.

İçerisindeki hemen hemen tüm bölümleri Fonksiyon kullanarak geçirtmeye çalışıyor. Kodlamanın anlatması en zor konusunda baş yardımcım diyebilirim.

Uygulamanın flash ile çalışması bir eksi ama ilerde onlarda uygulamada geliştirmeye giderek html5 gibi yeni nesil bir sürüme çevirirler diye düşünüyorum.


SPRİTEBOX İLE KODLAMA

Oyun oynayarak Kodlama öğrenmek veya Öğretmek istiyorsanız işte tam aradığınız araç SpriteBox Kodlama aracı.

Bu kodlama aracını LightBot ile beraber tanıdım aslında ama öğrenciler çok sevdiği için devamlı kullanmaya başladım.

Bu uygulamada LightBot gibi flash tabanlı çalışan bir kodlama aracı. Flash uygulamaları giderek desteğini kaybediyor maalesef. Yeni nesil bir şekilde sunulur diye bekliyorum.


Arkadaşlar burada sunduğum Alternatif Kodlama Araçları 1-2 derslik kısa etkinliklerden oluşmakta. Yani ara ara öğrencilerin dikkatlerini toplamak için veya sadece bir alanda farklı etkinlikler yapmak için kullanılabilir.

Kapsamlı bir kodlama aracı ile sıfırdan başlayarak temel kodlama eğitimi vermek veya almak istiyorsanız size sunacağım en iyi örnek Code.org olacaktır.

Code.org konusunda hazırladığım tüm içeriklere ulaşmak için Code.org ile Kodlama Eğitimi linkinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Açılan sayfada kendi kendinize Kodlama öğrenebileceğiniz Code.org kursları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle.

Codeorg ile Kodlama

Yeni Alternatif Kodlama Araçlarını deneme yaptıkça başlık altına ekleyeceğim. Sizin önerileriniz olursa yorum atmanız yeterli.

20 Comments

  1. hocam ellerinize sağlık paylaştığınız bilgiler biz öğretmenler ve tabiki öğrencilerimiz için çok iyi birer ışık kaynağı..

  2. Özgür kardeşim emeklerine sağlık. Güzel içerikler paylaşmışsın. Maalesef çok geç farkına vardım bir sitede böyle paylaşımlar yaptığının.

  3. Elinize emeğinize sağlık hocam teşekkür ederim bütün bilişim teknolojileri öğretmenleri adına. Ben sizden küçük bir yardım talep edecektim. 1-8 arası tğm sınıflara kodlama eğitimi veriyorum fakat dersleri planlarken zorluk çekiyorum açıkcası. Nasıl bşr yol izlemeliyim?

  4. Merhabalar, google yılbaşı kapsamında öğrenciler için yeni bir aktivite yayınlamış. oldukça kapsamlı, eğlencelik bir site içerisinde oldukça güzel bir aktivite de var. Yalnız meb engelli. Engel kaldırılması için talep ilettim ben siz de inceler, beğenir ve site erişim izni talebi iletirseniz meb’e, bir tane daha aktivite kazanmış oluruz.

    https://santatracker.google.com/

    okulda açılmmıyor henüz 🙁

  5. Hocam Emeklerinize sağlık kaynaklarınızdan çok faydalanıyorum teşekkür etmeden geçemedim.

  6. Sitenizi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak ilgiyle takip ediyor ve çok faydalı buluyorum, elinize emeğinize sağlık…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*