5. Sınıf – Hafta 2 – Bilgisayarımda Gördüklerim, Görmediklerim

Merhaba Arkadaşlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi ikinci haftasını geçireceğiz. Bilgisayarımda Gördüklerim, Görmediklerim konusuna geçmeden önce soralım, geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 1 – Bilişim İle Tanışıyorum Ders Akışı içerisinde yer alan konularımızı tamamlayabildiniz mi?

Sanırım ilk hafta olması sebebiyle konular yetişmedi. Eğer yetişmedi ise ilgili başlık altında yer alan özellikle kendi ders akışım içerisinde olan içerikleri bitirmeye çalışın. Alternatif olarak eklediğim materyalleri atlayabilirsiniz.

Eğer etkinlikleri tamamladıysanız yeni hafta konularımızı barındıran 5. Sınıf – Hafta 2 – Bilgisayarımda Gördüklerim, Görmediklerim Ders Akışı içeriğine geçebiliriz.

Daha önce söylediğim gibi bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Yani kılavuz kitaptaki içeriklerin hepsini verecek bunların yanında çok önemli gördüğüm etkinlikleri de ekleyeceğim.

Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.

HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.1.2.1. Bilgisayar sisteminin temel kavramlarını ve işlevlerini açıklar.
  • BT.5.1.2.2. Giriş ve çıkış birimlerine örnek verir.
  • BT.5.1.2.3. Fare ve klavyeyi doğru bir şekilde kullanır.
  • BT.5.1.2.4. Bilgisayarda veri saklama yöntemlerini ve depolama birimlerini açıklar.
  • BT.5.1.2.5. Donanım ve yazılım konusunda karşılaştığı teknik sorunlara çözüm üretir.
  • BT.5.1.2.6. Aynı türde farklı marka, model ve teknolojilerin bileşenlerini karşılaştırarak sunar.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.1.2.1 – BT.5.1.2.2 – BT.5.1.2.3 – BT.5.1.2.4 – BT.5.1.2.5 – BT.5.1.2.6 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.

HAFTA-2
BİLGİSAYARIMDA GÖRDÜKLERİM GÖRMEDİKLERİM
DERS AKIŞI

Yukarıda konuları yetiştirip yetiştiremediğinizi sormuştum. Birinci hafta biraz zor geçti ama daha bir şey görmediniz asıl zor haftamız bu hafta olacak. 🙂

Bu hafta hem geçen haftadan kalan içerikleri vereceğiz hemde başlı başına çok uzun bir konu olan Donanım Yazılım konusunu daha önce bir bilgisi olmayan öğrencilerimize sıfırdan öğretmeye çalışacağız. İlk kez karşılaştıkları birçok terim olacağından eski müfredatta ben bu konuyu uzatabildiğim kadar uzatıyordum. Zamana yaymak öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlıyordu.

Fakat kılavuz kitaba uyacaksak biraz içerikten taviz vereceğiz biraz da hızlandırma ile konuları yetiştirmeye çalışacağız.

Lafı uzatmadan içerikleri vererek ders akışına başlayalım.


Adım-1 Dışında Ne Var İçinde Ne Var Sunumu

Dışında Ne Var İçinde Ne Var Sunumu ile öğrencilerimizin çoğunun ilk kez duyacağı bir çok terimi aktarmaya çalışacağız. Sunum üzerinden konu işlerken bolca soru sormayı, terimleri öğrencilerin bulmasını sağlamayı birinci öncelik olarak göz önünde bulunduralım.

Kılavuz kitapta bulunan bu araç haftanın olmazsa olmaz materyalidir.


Adım 2- Bilgisayar Parçaları Oyunu

Bilgisayar Parçaları Oyunu ile yukarıdaki sunumda anlattığımız ve öğrencilerimizin muhtemelen ilk kez öğrendiği önemli birkaç bilgisayar parçası üzerinden çalışma yapıyoruz.

Bu çalışma sayesinde bilgisayarın en önemli parçalarını öğrencilerimize eğlenceli bir şekilde verebiliyoruz.

Bu etkinlik kılavuz kitapta yok fakat yukarıda bahsettiğim sebepten ötürü öğrencilere mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum. Vakit sıkıntınız var ise indirdiğiniz dosyayı bireysel uygulamak yerine Akıllı tahta üzerinden sınıf ile birlikte uygulayabilirsiniz. Yapmadan geçebilir veya görev olarak verebilirsiniz.


Adım-3 Dahili mi? Harici mi? Oyunu

Dahili mi? Harici mi? Oyunu ile ilk verdiğimiz sunum olan Dışında Ne Var? İçinde Ne Var? Sunumunda anlatılan bilgisayar parçalarını Harici -Dahili yani İç Donanım Birimleri ve Dış Donanım Birimleri olarak ayırabilmemiz de destek olan bir uygulama yapılmıştır.

Oyunu Scratch Programında öğrenci ihtiyaçlarımız sebebiyle kendimiz oluşturduk. Bu sebeple ayrı bir önemi olan uygulamayı mutlaka kullandığımı belirtmek isterim.

Kılavuz kitapta bulunmayan ama benim çok önem verdiğim bu etkinliği dersinizde kullanmanızda fayda olacağını söylemeden geçemeyeceğim. Siz kendi sisteminize göre yapmadan geçebilir veya görev olarak verebilirsiniz.


Adım-4 Klavye ve Fare Tuşlarını Bulalım Çalışma Kağıdı

Klavye ve Fare Tuşlarını Bulalım Çalışma Kağıdı ile yukarıdaki sunumu işlerken de öğrendiğimiz bilgisayarın en çok kullanacağımız parçaları olan Klavye ve Fareyi öğrencilerimize kısaca tanıtmış olacağız.

Bu etkinlik sayesinde özellikle BT Sınıfına sahip olan öğretmenlerimiz yıl boyunca öğrencilerin daha sağlıklı bir bilgisayar kullanabilmesi için ilk adımı atmış olacaktır.

Bu etkinlik Kılavuz kitapta bulunmaktadır. Yaptırıp yaptırmamak size kalmış. BT Sınıfına sahip olan öğretmenlerin mutlaka uygulaması gerektiğini düşünüyorum.


Adım-5 Giriş Çıkış Birimleri Oyunu

Giriş Çıkış Birimleri Oyunu ile kılavuz kitapta önem verilmiş bir konu hakkında ön pratik yapılmaya çalışılmıştır. Bir sonraki adımda vereceğim Girişte Deve Çıkışta Cüce etkinliğinin daha verimli olabilmesi için öğrencilerimizle aşağıdaki etkinliği öncelikli olarak yapmanın faydalı olacağını düşünmekteyim.

Bu konuyu vermek için bir videomuz var aslında ondan da faydalanabilirsiniz. Ama ben bu konuda çok uğraş verdiğimiz için bu oyun üzerinden vermeyi daha anlamlı buluyorum.

Kılavuz kitapta bulunmayan bu etkinliği yaptırıp yaptırmamak size kalmış arkadaşlar. Ben güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.


Adım-6 Girişte Deve Çıkışta Cüce Etkinliği

Girişte Deve Çıkışta Cüce Etkinliği ile yukarıda öğrendiğimiz donanım birimlerinden hangilerinin Giriş Birimi, Hangilerinin Çıkış birimi olduğunun pekiştirilmesi yapılan eğlenceli bir etkinliktir. Sınıf içerisinde bu oyunu oynayarak hem giriş çıkış birimlerini öğretebilir hemde eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Kılavuz kitapta bulunan bu etkinliğin yapılmasını şiddetle öneriyorum.


Adım-7 Verilerimi Saklıyorum Sunumu

Verilerimi Saklıyorum Sunumu aslında benim konu akışına pek uyduramadığım ama kılavuz kitap içerisinden uygulanması istenen bir konu. Ben ilerideki derslerde açığı kapatabileceğimizi düşünerek bu konuyu işliyorum etkinlik olarak ta veriyorum.

Kılavuz kitapta yer alan bu etkinliği vaktiniz var ise sınıfta da uygulayabilirsiniz.


Adım-8 Verilerim Nerede Ev Ödevi

Verilerim Nerede Ev Ödevi daha önce benim Dosya Yönetimi konusu altına sıkıştırmaya çalışarak verdiğim bir kazanım yeni müfredat ile zaten yoğun olan bir konu donanım yazılım arasına sıkıştırılmış. Vakit kalır mı bilmiyorum ama mutlaka öğrencilere verilmesi gereken bir konu.

Bu terimleri ders içerisinde ister istemez kullanıyoruz. Öğrencilerin bu yabancı terimlere aşinalık kazanması ve öğrenebilmesi için bir an önce verilmesi taraftarıyım.

Kılavuz kitapta yer alan bu etkinlik haftanın olmazsa olmaz etkinliği olarak düşünülebilir.


Adım-9 Bilgisayarımda Gördüklerim, Görmediklerim Testi

Bugün Neler Öğrendik ile yukarıda vermiş olduğumuz tüm bilgilerin ne derece öğrenildiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Vaktiniz kalırsa ders sonunda kalmaz ise bir sonraki dersin başında bu testi uygulayarak işlediğimiz dersin ne derece verimli olduğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Eğer vakit kalmaz ise öğrencilere evde çözmelerini ve takıldıkları soruları bir sonraki dersin başında hatırlatmalarını da söyleyebilirsiniz.


Adım-10 Bilgisayarımda Gördüklerim, Görmediklerim Ders Notu

Geçen hafta belirttiğim gibi bu kadar etkinliği yaptırıp birde öğrencilerin not almasını sağlayabiliyorsanız bana ulaşın 🙂

Şaka bir yana bunların hepsini not aldırarak yaptırabilmek için dönem sonunda vereceğimiz bence çok önemli olan konulardan taviz vermek anlamına gelir. Bu sebeple en zorlu haftamız olan bu haftada not aldırmadan geçeceğiz ama öğrencilerimize bir ders notu sayfası vermemiz gerekecek.

İşte bu sayfa bu amaçla oluşturulmuş bir sayfadır. Derste işlediğimiz tüm önemli terimler bu ders notunda bulunmaktadır. Öncelikle konuları kısaca özetlemek için EBA tarafından hazırlanan infografiklere bir bakalım.

Donanım Birimleri Afişi
Donanım Birimleri Afişi
Bilgisayarımda Görmediklerim İç Donanımlar Afişi
Bilgisayarımda Görmediklerim – İç Donanımlar Afişi
Giriş Çıkış Birimleri Afişi
Giriş Çıkış Birimleri Afişi
Kapasite Birimleri Afişi
Kapasite Birimleri Afişi

Afişlerin orijinal boyuttaki hallerine EBA Bilişim Teknolojileri İnfografikleri Sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca geçen sene bu afişleri derslerde gösterdikten sonra Bilişim Sınıfı Koridoruna astım. Çok güzel oldu. Video ve resimlerine Bilgisayar Sınıfı Koridorunu Afişlerle Donattık sayfasından ulaşabilirsiniz.

Eğer bu bilgiler yeterli değil, bu hafta işlediğimiz tüm konuların bir arada bulunduğu bir ders notu arıyorum derseniz onuda aşağıya ekliyorum.

Eski müfredata göre olan içeriği fırsat buldukça yeni müfredata göre haftanın önemli bilgilerinin yer aldığı bir not sayfasına dönüştürmeye çalışacağım. Bu sayfaların çıktılarını vererek veya öğrencilerin defterlerine geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Kısacası bu yazı derste not alınmasını istediğimiz önemli bilgilerin yer aldığı bir sayfadır.


Evet ikinci haftamızın konularını yukarıdaki Ders Notları ile bitirmiş bulunmaktayız. En zor haftamızı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Eski müfredatımızda kullandığımız ama vakit ve müfredat uyumu sebebiyle konular arasından çıkardığım fakat silmeye de kıyamadığım etkinlikleri aşağıya ekleyeceğim. Mutlaka işinize yarayacak materyaller olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben vakit yetmediği için alternatifler arasına alarak ders akışı içerisinden çıkarmak zorunda kaldım.

Öğrencilere ara ara sorular sorarak eksikliklerini görürsem aynı materyaller yerine aşağıya eklediğim alternatif materyalleri uygulayarak bu eksikliklerini tamamlamayı düşünüyorum.

ALTERNATİF MATERYALLER

Çok uzun ve önemli bir konuyu bir haftaya sığdırmaya çalıştık. Peki hangi materyalleri çıkardık?

Ben aşağıdaki materyalleri yetişmediği için derste kullanamıyorum ama siz isterseniz bu materyallerden de faydalanabilirsiniz.


Donanım ve Yazılım Sunumu

Donanım ve Yazılım Sunumu yine Ahmet hocamız tarafından Bilgisayar öğretmenlerimizin yıllarca ihtiyacını karşılamış önemli bir sunum.

Yeni müfredatta bu konunun yüzeysel geçildiğini görmektesiniz. Bu sunum çok detaya giriyor. Bununla konu anlatırsanız hem diğer etkinliklerden taviz vermek zorunda kalır hemde sınavlarda vb. kaynaklarda öğrencilerinizle kullanacağınız kaynak bulmakta zorlanabilirsiniz.

Sunum özenli bir sunu olduğundan ilerde belki müfredata göre uyarlayıp kullanabiliriz. Mevcut kılavuz kitap sunumlarından daha faydalı ve özenli hazırlandığı görüşündeyim.


Donanım ve Yazılım Videoları

Donanım ve Yazılım Videoları içerisinde 3 adet önemli gördüğüm videoyu ekledim. İçlerinden 1 tanesi özellikle Giriş – Çıkış Birimlerini anlatıyor. Yukarıda Ders akışı içerisinde verdiğim ve kılavuz kitapta bulundan Girişte Deve Çıkışta Cüce etkinliği öncesinde öğrencilerin konuyu yeterince kavrayabilmeleri için eklemeyi düşündüm. Bu sene yine bir kontrol yapacağım vakit kalırsa eğer bu videoyu ayrıca akış içerisine ekleyeceğim.

Diğer videolarımız öğrencilerin donanım birimlerine aşinalığını artırmak amacıyla eklenmiş videolardır. Zaman kalırsa değerlendirilebilir.


Donanım ve Yazılım Animasyonları

Donanım ve Yazılım Animasyonları ise en zor anlatılan konumuz olan donanım ve yazılım konusu için hazırlanmış çeşitli oyunlardan oluşmaktadır. Yoğunluk sebebiyle akış içerisinden çıkarılmış bu animasyonları vaktiniz kalır ise mutlaka öğrencilere yaptırınız.

Hatta bizim yaptığımız gibi hepsini indirerek bilgisayarlarda bir klasör oluşturup öğrencilerin ilerde kalacakları boş vakitlerinde bu etkinlikleri yapmalarını ve konuyu hatırlamalarını sağlayabilirsiniz.


Donanım Yazılım Ev Ödevi

Yıllarca kullandığım öğrencilere verdiğim bu ev ödevimi de silmeye kıyamadım.

Belki işinize yarar dursun burada şimdilik.


Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya Sınıf – Hafta 3 – Dosya Yönetimi konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

18 Comments

  1. Merhaba hocam ders notları,sunumlar ve uygulamalar dolu dolu ve çok verimli aktif olarak program takibini buradan yapıyorum emekleriniz için çok teşekkürler….

  2. Hocam emeğinize sağlık, içerikler çok güzel ve özenle hazırlanmış. Bizler için büyük kolaylık ve zaman açısından tasarruf sağlıyor.

    • 9. Hafta sınav haftası olduğu için o hafta sınav yapmayı o haftanın konusunu 10. hafta yapmayı uygun gördük. Sınav haftası konu anlatmayı pek uygun bulmuyorum.

  3. Kazanımları yetisme konusunda zorlandiginizda geriden gitmenin bi sakincasi olur mu cocuklar cok zorlniyor 5. Sinif icin konu kalabalik 2 ders saati cok az geliyoo

  4. Hocam yine rahatsız ediyorum ama kusuruma bakmayın lütfen.Bilgisayarımda flash player yüklü ve aktif olamasına rağmen oyunları açamıyorum. Nette araştırıp belli başlı çözüm yollarını da denedim ancak hiç bir şekilde açamadım?Ne yapmamı önerirsiniz?(Bu arada video linkini güncellemişsiniz,sorunsuz indirdim,teşekkür ederim.)

    • Tamamen haklısınız hocam. Kılavuz kitap ve öğretim programı maalesef böyle diyor. Yetişmezse bir sonraki haftalara sarkıtarak vermeye çalışıyoruz bizde.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*