Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim

Merhaba Arkadaşlar, Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim Etkinliği 6. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İşletim Sistemleri konusu için hazırlanmıştır. Etkinlik ile İşletim sistemlerinin cihazlara göre farklılık gösterebileceği, Hangi cihaza hangi işletim sisteminin daha uygun olacağı hakkında bilgiler verilmiştir.

İşletim sistemi seçiminin elektronik cihazın cinsine ve cihazı hangi amaçla kullanacaklarına bağlı bağlıdır. Sizler bir bilgisayar alacak olsanız işletim sistemini neye göre seçerdiniz? Bazı seçim sebepleri aşağıda verilmiştir.


Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim Sunusu

Yoğunluk sebebiyle sunu açılmazsa sağ tıklayıp yeniden yükle diyebilirsiniz.


Normalde bu konuyu metin halinde veriyordum fakat çalışkan zümrelerimden Melike ÇOKLAR hocamız yaptığı sunuyu bizlerle paylaştı. Bende seve seve sayfaya eklemeye karar verdim. Hocamıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bence çok güzel olmuş, ya sizce?

Bu arada sunuyu bilgisayarınıza indirip çevrimdışı olarak kullanmak istiyorsanız buraya tıklayınız.


Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim?

1- İşletim sistemi kategorileri cihaza göre değişir. Örneğin bazı cihazlara uygun sadece bir işletim sistemi mevcuttur.

2- Kullanmak istediğimiz yazılıma göre değişir. Bazı yazılımları her işletim sistemine yükleyemezsiniz ya da bazı işletim sisteminin her versiyonu o yazılımı yüklemeye uygun olmayabilir. Sistem gereksinimleri gibi açıklama başlıkları altında bunları bulmak mümkündür.

3- Aynı işletim sisteminin farklı sürümleri vardır. Kullanıcıların amaçlarına göre değişir. Ev ya da iş yeri kullanımına göre aynı işletim sisteminin farklı versiyonları olabilir.

4- Fiyatına göre değişir. İşletim sistemlerinden bazıları açık kaynak kodlu bazıları ise lisanslıdır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri genelde ücretsizdir. Örneğin;

– Linux işletim sistemi herkesin geliştirmesine ve kullanımına açık ücretsiz bir işletim sistemidir.
– Microsoft ürünleri açık kaynak kodlu değildir.

5- Arayüz kullanım kolaylığına göre değişir. Mesela komut arayüzü kullanan ya da grafik arayüzü kullananlar gibi.

6- Güvenlik ihtiyacına göre değişir. Bazı işletim sistemlerinde daha fazla güvenlik açığı olduğu için zararlı yazılımlardan daha çok etkilenebilir.

7- Donanım uyumuna göre değişir. Eğer kullanacağımız donanım belli ise işletim sisteminin o donanımı kullanmaya izin vermesi ve yeni ekleyeceğimiz donanımı hemen tanıması işletim sistemi seçiminde önemlidir.

8- Kullanacağımız programlar işletim sistemi seçiminde önemlidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi için bazı uygulamalar olmayabilir. Örneğin;

– Unity oyun motorunun kurulumu için işletim sistemi gereklilikleri bu şekilde belirtilmiştir. “Windows 7 SP1+8, 10 – – – Mac OS X 10.9+”

Fark edileceği üzere Unity oyun motoru programı kurulumu için işletim sistemi tercihlerinde Linux olmadığı göze çarpmaktadır.

Bu konu için notlarımız bu kadar arkadaşlar

Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim? Çalışması Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 6. Sınıf – Hafta 2 – İşletim Sistemini Tanıyorum ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim? Çalışması yeni müfredata göre hazırlanan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz kitabından faydalanılarak oluşturulmuştur.

Faydalı olması dileğiyle…

5 Comments

  1. Bu güzel siteye ufak da olsa katkımız olduysa ne mutlu 😊 Ellerinize sağlık sayın Hocam çok güzel olmuş, başarılar diliyorum…

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*