Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı

Merhaba Arkadaşlar, Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı ile teknolojik araçları kullanırken gördüğümüz fiziksel ve psikolojik etkilerden bahsedeceğiz. Daha önce fiziksel etkilerini öğrenmiştik. Dilerseniz aşağıda paylaştığım görsel üzerinde bilgisayarın yanlış kullanılması durumunda karşılaşabileceğimiz fiziksel etkileri hatırlayalım.

Yeni müfredat ilk yayınlandığında 5. sınıf ve 6. sınıf kazanımları aynı olduğundan aynı konuların işleneceğini düşünmüştük. Yeni kılavuz kitap yayınlanınca gördük ki konular birbirinden farklı ilerliyor. Geçen sene Bilgisayar kullanımının fiziksel etkileri üzerinde dururken bu sene hem o konuyu hatırlayıp hemde psikolojik etkilerinden bahsedeceğiz.

BİLGİSAYAR BAŞINDA NASIL OTURMALIYIM?

Nasıl Otursam? Afişi
Nasıl Otursam? Afişi

Görseli inceleyip geçen seneki bilgilerimizi hatırladıktan sonra aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışalım.

  • Bilişim teknolojilerini kullanırken karşılaştığınız sağlık problemleri var mı?
  • Bilişim teknolojilerini doğru kullanmadığınızda ne gibi sağlık problemleriyle karşılaşıyorsunuz?
  • Çevrenizde bilişim teknolojileri kullanımına bağlı ne gibi sağlık problemleriyle karşılaşıyorsunuz?

Teknolojinin etkileri sadece fiziksel olarak sınırlandıramayız. Bugün asıl öğrenmemiz gereken etkileri psikolojik etkileridir.

Teknolojinin bize sunduğu faydaların yanında bize verdiği zararlar var mıdır?” Sorusuna cevap arayalım.

Gelişen ve değişen teknoloji, yaygınlaşan akıllı telefonlar, sosyal medya hesapları, bloglar, vikiler inanılmaz bir teknoloji çağının derinliklerine insanları sürüklemektedir.

İnsanların bilgi ve iletişim teknolojileri cihazlarını uzun süre ve yoğun bir şekilde kullanmasının oldukça önemli sonuçlara neden olur. Özellikle de interneti kullanan insanların bir süre sonra sosyal hayattan koparak asosyal kişilik göstermeye başladığını ve dış dünyaya karşı duyarsızlaştığını görmekteyiz. İnsanların kendilerine sanal dünyada yeni bir kimlik ve hayat kurduğunu, bu yeni ve yalnız dünyalarında yaşayarak gerçek hayattan koptuklarını görebiliyoruz.

Günümüzde eskiden olmayan bağımlılık türlerini görmek mümkün. Uzmanlar, teknoloji ve internet bağımlılığını bir hastalık olarak kabul ediyor ve buna bağlı olarak hastanelerde bu konularda çalışacak ilgili bölümler açılıyor.

TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ NELERDİR?

Nomofobi: Kişinin cep telefonundan uzaklaşma kaygısı.

Fomo: Gelişmeleri takip edememe kaygısı.

Ego Sörfü: Sürekli olarak kendi ismini internette aratarak hakkında yazılanları öğrenmek.

Google Takibi: Sürekli olarak etrafındaki insanları internette aratmak.

Siberkondri: Hastalığını anlamak için doktora başvurmak yerine internetten araştırarak çözmeye çalışmak.

Photolurking: Sosyal hesaplarda sürekli fotoğraflara bakarak zaman geçirmek, paylaşımlarını kimlerin takip ettiğini kontrol etmek.

Cheesepodding: Sürekli mp3 indirme hastalığı.

İnternet Siniri: Cihazlardaki performans düşüklüğünün kişide sinire neden olması.

Phubbing: Akıllı telefon bağımlılığı olarak bilinmektedir (Akıllı telefonlarını sürekli elinde tutan kullanıcılar karşısındakinin söylediklerine odaklanmak yerine telefon ekranlarına dikkatlice bakmakta ve karşısındaki kişiyi önemsememektedir. Bu durum phubbing hastalığı olarak ifade edilmektedir.).

Elektronik Uykusuzluk: Dinlenme saatleri esnasında bile akıllı telefonuyla, tabletiyle, bilgisayarıyla uğraşan kullanıcılar bu hastalığa yakalanmış demektir. Elektronik uykusuzluk sağlık açısından da büyük sorunları beraberinde getirmekte, sindirim sorunları, kronik yorgunluk ve büyük ağrılara neden olmaktadır.

Fantom Vibrasyon (Hayalet Titreşim): Telefonlarının çalmadığı zamanlarda bile sürekli titrediğini hisseden kullanıcılar bu hastalığa yakalanmış demektirler.

Facebook Depresyonu: Pek çok konuda olumsuz olayların tekrar tekrar paylaşıldığı sosyal platformda insanların depresyona sürüklenmesi olayıdır.

Selfie Hastalığı (Selfitis): Kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada takıntılı bir biçimde paylaşma durumudur.

Borderline Selfitis: Kişinin kendi resmini en az günde üç kez çekmesi ama sosyal medyada paylaşmamasıdır.

Bu bilgileri aşağıda resim olarak paylaşıyorum. İlgili resmi aynı zamanda çıktı alarak sınıfımızın bulunduğu koridora astım. Güzel bir afiş oldu. Koridordan geçen herkesin dikkatini çektiğini söyleyebilirim.

Teknolojinin Etkileri Afişi
Teknolojinin Etkileri Afişi

Ayrıca bu konu bu sene Tübitak 4006 Bilim Fuarına proje hazırken bize fikir vermiş Bilişim alanında bulmakta zorlandığımız bir araştırma projesi yapabilmemizi sağlamıştır. İlgili proje ayrıntılarına Okulumuzdaki Teknolojik Rahatsızlıklar Tübitak Projesi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 6. Sınıf – Hafta 1 – Bilişim İle Değişim ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Teknolojik Ben ve Ruhum Çalışma Kağıdı yeni müfredata göre hazırlanan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz kitabından faydalanılarak oluşturulmuştur.

Faydalı olması dileğiyle…

11 Comments

  1. interneti ve tabletimi bağımlılık derecesinde değil yeteri kadar kullandığım için bu hastalıkların hiç birisi yok bende.Boş zamanlarımı ilgi alanım olan resim çizmek ve kitap okumakla geçiriyorum.

  2. Benim amcamda bordlıne selfitist ve selifitist hastalığı var her buluştuğumuzda en az 3 selfie çekeriz ama paylaşmaz ama günde en az 1 selfie yada foto paylaşır

  3. Hocam bende internet siniri var.Telefonla oyun oynarken telefon kasıyor ve çok sinirleniyorum.

  4. Benim kuzenimde SELFİTİS hastalığı var kendinin fotoğrafını çekip çekip ınstagram gönderiyo hatta üç kere aynı fotoğrafı gönderip durmuşluğu bile var

  5. Hocam bende internet siniri var . Hocam sorunum şöyle başladı. bir gün internet girdim ve surekli donuyodu du kasıyo du. Sinirim bozuldu . Artık dayanımıyorum.Hemen sinirliniyorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*