Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı

Merhaba Arkadaşlar, Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf yeni müfredatında bulunan Akışı Değiştiriyorum konusu için hazırlanmıştır. Etkinlik ile;

  • 5.5.1.15. Bir algoritma için akış şeması çizer.

kazanımları verilmeye çalışılmıştır.

Bu etkinlik kılavuz kitaptan alınmış olup BT sınıfı olmayan okullar için sunulmuştur. Bilgisayarsız Kodlama Etkinliği olarak değerlendirilebilir.

UYGULAMA

Evet arkadaşlar akış şemasının ne olduğunu ve hangi araçlardan oluştuğunu öğrendik. Şimdi örnek olması için bir etkinlik yapacağız. Bu etkinlikte ben aşağıya bir hikaye ekleyeceğim ve bu hikayeye göre akış şeması çizeceğiz. Dilerseniz önce bir hikayemize bakalım.


TORTOP’UN MUHTEŞEM EĞER-YOKSA YAŞAMI

Tortop'un Eğer-Yoksa Yaşamı
Tortopun Eğer Yoksa Yaşamı

Tortop, Kralın çok sevgili evcil kaplumbağasıydı ve harika bir yaşam sürmekteydi. Günlerini bahçedeki fıskiyeli küçük havuzda geçirirdi. Bazen yüzer bazen de uyurdu. Bir saat boyunca kıpırdamadan bir çakıltaşına bakarak kendini eğlendirebilmesinin haricinde çok da değişik bir özelliği yoktu ancak kral Faralya onu yine de çok severdi. Sarayın görevlileri onunla çok yakından ilgilenirlerdi. Havuzunun temiz olmasına dikkat ederlerdi ancak Tortop yosunların üzerinden kaymayı sevdiğinden dibini biraz yosunlu bırakırlardı.

Tortop, basit birkaç kurala dayalı bir yaşam sürerdi. Aslında beyni ancak bir çakıltaşı büyüklüğünde olduğunda bu kurallar birkaç basit EĞER-YOKSA türü kurallardı. Bu kurallar Tortop’un tüm günlük rutinini oluştururlardı. Örneğin ne zaman yemek yiyeceğine karar vermek için çok basit bir mantık yürütürdü.


EĞER KARNI AÇ İSE
YEMEK YE


Bu mantık Tortop için çok iyi çalışıyordu çünkü acıktığı zaman yemek yiyordu ve doğal olarak acıkmadığı zaman da yemek yemiyordu. Bu baya güzel bir sistemdi.

Yaşamının bazı yönleri için EĞER kuralı birkaç farklı davranış biçimini de içerebiliyor. Mesela yüzerken;


EĞER FISKİYE AÇIKSA
FISKİYENİN ALTINDA OYNA
YOKSA
BÜYÜK KAYANIN ETRAFINDA YÜZ


Tabii ki Tortop fıskiyeyi kayanın etrafında yüzmekten daha çok seviyordu.

Bazen kararlar biraz daha karışık olabiliyor ve birkaç EĞER- YOKSA kuralını birlikte içerebiliyorlar.


EĞER HAVA GÜNEŞLİYSE
ÇİMENLERDE OTUR
YOKSA EĞER HAVA ILIK VE BULUTLU İSE
YÜZMEYE GİT
YOKSA
UYU


Tortop’un bakımından sorumlu olan bahçıvan çoğunlukla “Bu kaplumbağanın tüm yaptığı yemek yemek, uyumak ve yüzmek” diye dalga geçerdi, ki bu sözler pek de yanlış sayılmazdı. Tortop’un yaşamını düzenleyen mantık EĞER-YOKSA ifadeleri ile birbirlerine bağlanmış 50 kadar farklı davranıştan oluşmaktaydı.

Günlerden bir gün bir araştırmacı geldi ve bir hafta boyunca Tortop’un davranışlarını inceledi. Tortop’un rutinini oluşturan tüm davranışların mantığını 3-4 parşömen kâğıdına sığdırabildi. Bunun ne demek olduğunu anlayabilecek kadar zeki olsaydı Tortop belki de alınırdı, ama onun yerine çimlerde uzanıp birazcık dinlendi – çünkü hava ılık ve güneşliydi.

Ve bir gün hiç akla gelmeyen bir şey oldu. Bahçıvan Tortop belki biraz sıkılmıştır diye düşündü ve ikinci bir büyük kaya ekledi havuza. Bu büyük kaya Tortop’un EĞER-YOKSA ifadelerine dayalı rutinini altüst etmişti. Tortop’un yeni ortama uyum sağlayabilecek başka bir rutin oluşturabilmesi tam bir haftasını aldı. Sonuçta, eski rutinine bir EĞER-YOKSA ifadesi daha eklemiş oldu.


EĞER SAĞDAKİ TAŞA DAHA YAKINSAN
SAĞDAKİ TAŞIN ÇEVRESİNDE YÜZ
YOKSA
SOLDAKİ TAŞIN ÇEVRESİNDE YÜZ


Böylece hayatında düzen yeniden sağlanmış oldu.

ŞİMDİ AKIŞ ŞEMASINDA GÖSTERELİM

Hikayemiz yukarıda gördüğünüz gibi. Şimdi biz bu hikayeden faydalanarak iki akış şeması oluşturacağız. 1. Akış şemamız Tortop’un hava durumuna bağlı hareketleri akış şeması olacak.

TORTOP’UN HAVA DURUMUNA BAĞLI AKIŞ ŞEMASI

Bu etkinliği çevrimdışı olarak bilgisayarında yapmak isteyenler word belgesini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.


TORTOP’UN ILIK VE BULUTLU GÜNDE YAPTIKLARI AKIŞ ŞEMASI

Bu etkinliği çevrimdışı olarak bilgisayarında yapmak isteyenler word belgesini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.


Bu şemaları yapabilmeniz için ben örnek bir belge hazırladım. Siz bu belgeleri bilgisayarınıza indirecek ve akış şemasının boşluklarını dolduracaksınız.

Yukarıdaki belgeleri indirdikten önce düzenlemeyi etkinleştir butonuna basınız. Ardından şablonu doldurun ve isminizle farklı kaydedin. Daha ödev klasöründe bulunan portfolyo klasörünüzün içine atabilir ya da EBA üzerinden öğretmeninize gönderebilirsiniz.


Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 5. Sınıf – Hafta 7 – Akışı Değiştiriyorum ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Not: Tortop’un Eğer-Yoksa Yaşamı Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz kitaptan alınmıştır.

Faydalı olması dileğiyle…

4 Comments

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*