Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Böl, Parçala, Çöz konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 2 – Sabit mi Değişken mi? konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Böl, Parçala, Çöz konusuna başlayabiliriz.
Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.
Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.
Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.
HAFTANIN KAZANIMLARI
İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.
- BT.6.5.1.3. Bir problemi alt problemlere böler.
- BT.6.5.1.4. Temel fonksiyonları problem çözme sürecinde kullanır.
HAFTA-3
BÖL, PARÇALA, ÇÖZ DERS AKIŞI
Merhaba Arkadaşlar, Kodlama konularına devam ediyoruz. Yine geçen sene öğrendiğimiz üzerinde etkinlikler yaptığımız bir konu olan Sabit ve Değişken konusu üzerinde duracağız.
Daha sonra yine geçen senenin önemli konularından biri olan Akış Şemaları konusunu hatırlayacağız. Çok önemli konulardan oluşan bu haftamızı tüm konuları anlayarak geçirelim. Anlamadığınız yerleri mutlaka sorun.
Hemen başlayalım ders akışımıza.
Adım-1 Problemi Parçalara Bölme Sunumu
Etkinliklere başlamadan önce sizden gelenler olarak ekleyebileceğim konu ile ilgili sunuyu aşağıya ekliyorum. Dersi anlatırken kullanabilirsiniz. Gönderen hocamıza çok teşekkür ederiz.
Konunun önemini anlatmak için güzel bir sunum arkadaşlar ders başında kullanabilirsiniz.
Adım-2 Çizim Makinesi Etkinliği
Bu sene öğreneceğimiz en önemli kodlama kavramı ne diye soracak olursanız Fonksiyonlar derim. Peki nerede öğreneceğiz diye sorarsanız işte burada diyeceğim.
Kodlama konusunda ortaokul öğrencilerine öğretmekte en çok zorladığım konu fonksiyonlar konusudur. Hatta kurs verdiğim öğrencilerime bu fonksiyonları tam öğretebilmek için 1 haftamı ayırıyorum ve Lightbot Hour ile Kodlama etkinliğini yaptırıyorum. Bu arada fonksiyonları anlatmak için güzel bir blok tabanlı araç olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Kılavuz kitabımız ise bilgisayarsız bir etkinlik olarak Çizim Makinesi etkinliğini düşünmüş. Bence başarılı bir uygulama derste uygulamanızı tavsiye ederim.
Adım-3 Gülse’nin Hikayesi Çalışma Kağıdı
Haftanın ikinci etkinliği olan Gülse’nin Hikayesi Etkinliği ile örnek olarak verilen senaryodaki problemleri parçalara ayırıyoruz. Ünite başlığından anlaşıldığı gibi bir problemi çözmek için parçalarına ayırıyoruz ve her bir parçayı ayrı ayrı değerlendiriyoruz.
Aslında geniş çerçeveden bakınca karmaşık bir problemi parçalara ayırarak önce basitleştiriyor daha sonra bir üst etkinlikte öğrendiğimiz fonksiyon yöntemi ile her birinin çözümü için ayrı algoritma oluşturuyoruz.
Bu etkinlik sayesinde hem basit ve karmaşık problemleri hemde fonksiyonları anlamış oluyoruz.
Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği ben biraz değiştirdim ve çevrimiçi uygulanabilir halini oluşturmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.
Adım-4 Basit ve Karmaşık Problemler Ev Ödevi
Haftanın son etkinliği olan Basit ve Karmaşık Problemler Çalışma Kağıdı tarafımdan sıralaması değiştirilmiş ve en sona alınmıştır. Aslında ders başında vererek Basit ve Karmaşık Problemleri vererek etkinliklerimize başlayabilirdik. Fakat ben bu konuda öğrencilerimin kafa yormasını istediğimden ve elimde kullanabileceğim ek bir materyal olmadığından mecburen ev ödevine dönüştürdüm.
Bu sayede daha uzun süre üzerinde düşünüp daha güzel fikirler oluşturabilecekler.
Kılavuz kitapta verilen bu etkinliği mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum.
HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI
5. Sınıf etkinliklerinde her hafta bir kodlama aracı paylaşıyordum. Fakat geçen senelerden yapmış olma ihtimalinizi düşünerek artık kararı size bırakıyorum. Alternatif kodlama araçlarının bulunduğu web sayfasını aşağıya ekliyorum. Sayfaya link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sayfa açıldığı zaman bu kodlama etkinliğine benzeyen çok güzel hazırlanmış onlarca etkinlik olduğunu farkedeceksiniz. Konumuz fonksiyonlar olduğundan Lightbot kullanmanızı tavsiye ederim.
Bugün sizinle Basit ve Karmaşık Problemleri ve Fonksiyon kavramlarını öğrendik. Fonkisyonların problem çözümündeki önemi üzerinde durduk. Problem konusunu geçen sene öğrenmiştik fakat bu haftanın en önemli ve yeni konusu Fonksiyonlardır. Bu konuda aklınıza takılanları mutlaka sorup öğrenin. İlerde sürekli kullanacağımız bir kavram olacak.
Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.
Haftaya 6. Sınıf – Hafta 4 – Problem Çözmek Benim İşim! konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
Özgür hocam Problemi Parçalara Bölme Sunumu’nu indirmek istiyorum fakat indiremiyoruz ve indirme linkli yok.
https://docs.google.com/presentation/d/10C_rvMBAjwiFt1wZiRgNyaG72WB60CBW6cK_Txjczvo/edit?usp=sharing
Hocam buradan indirebilirsiniz.
Özgür hocam öğrencilerimle derslerimiz de severek takip ediyoruz sitenizi, fonksiyon konusunda bu hafta öğrencilere pratik olsun diye tv kumandasını örnek vererek anlattım, her tuş ayri bir fonksiyon için üretilmiştir, karmaşık bir problemi parçalara bölerek yazılımını yapmışlardır diye bahsettim,çok sevdiler örneği sizinle de paylaşmak istedim.
Hocam süpersiniz yeni etkinlik oluştururken mutlaka kullanırım. Çok sağolun.
teşekürler
Hocam ders programını ne zamamn yayınlayacaksınız.
Okul sitesini takip edin bu sene ben yayınlamayacağım muhtemelen.