Arduino ile yapacağımız yeni etkinlik Arduino Ultrasonik Mesafe Sensörü Uygulaması olacak. Arduino denince ilk akla gelen ve en çok kullanılan HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü ile nihayet bir etkinlik yapacağız.
Bu etkinlikte Kullanacağımız Ultrasonik Mesafe Sensörü ile mesafe ölçeceğiz. Mesafemize göre LED yaktıracağız. Normalde Buzzer ile daha iyi olurdu etkinlik ama ben sınıfta yaptırıyorum bu etkinlikleri çok fazla gürültü oluyor buzzer ile. Bu sebeple LED kullanmayı tercih ettim.
Öncelikle etkinlik sayfalarını uzatmamak için kullanacağımız elektronik devre elemanlarının tanıtımlarını ayrıca bir sayfa oluşturup orada paylaşıyorum. Bu derste kullanacağımız HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü ile ilgili ayrıntılı bilgi için Ultrasonik Mesafe Sensörü Nedir? Nasıl Kullanılır? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Bilgileri edindikten sonra etkinlik yapmaya hazırsanız Arduino Ultrasonik Mesafe Sensörü Uygulamasına başlayalım.
Bugün yapacağımız Arduino Etkinliği ile HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü Kullanımını, Mblock ile Değişken Oluşturmayı, Arduino ile mesafe ölçmeyi ve Mblock programı üzerinde Seri Port kullanımını öğreneceğiz.
İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.
- Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
- Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
- LED // Detaylı bilgi için tıklayın
- 1xDirenç 220 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
- HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü // Detaylı bilgi için tıklayın.
- Jumper Kablolar
Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino Ultrasonik Mesafe Sensörü Uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.
ARDUİNO ULTRASONİK MESAFE SENSÖRÜ UYGULAMASI DEVRESİ
Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.
Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.
Devremiz çok basit arkadaşlar, LED devresini daha önce defalarca oluşturduk zaten o kısmı direk geçiyorum. // Siz isterseniz buzzer kullanabilirsiniz. Ben sesten rahatsız olduğum için LED seçtim.
- Ultrasonik mesafe Sensörü üzerinde 4 adet bacak bulunmakta. Tahmin edeceğiniz üzere kenarlardaki bacaklar 5V ve GND bacakları. Kolay olanlardan başlayalım.
- GND bacağını Breadboard üzerinde ortak oluşturduğum GND bağlantısı ile birleştiriyorum. (Siyah Kablo)
- VCC bacağını diğer kenarımızda olan Arduino üzerinde bulunan 5V pini ile bağlıyorum. (Kırmızı Kablo)
- Trig Bacağı ile Arduino 13 Numaralı Pin arasında bağlantı kuruyorum. (Sarı Kablo)
- Echo Bacağı ile Arduino 12 Numaralı Pin arasında bağlantı kuruyorum. (Mavi Kablo)
Karıştırırsanız benim kullandığım renklerde kablolar kullanarak birebir aynısını oluşturmaya çalışın.
Öneri: Bu projenin yapılan hatalar Echo ile Trig Pinlerinin bağlantılarının yanlış yapılmasıdır. Devrede hata olursa ilk bu hata üzerinde durmalısınız.
ARDUİNO ULTRASONİK MESAFE SENSÖRÜ UYGULAMASI KODLARI
Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum. Birkaç etkinlik yaptıysanız Mblock ile Arduino Kodlamanın ne kadar rahatlık olduğunu anlaşmışsınızdır.
Devreniz çalışıyor mu diye deneme yapacaksanız Seri Port üzerinden denemeler yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle aşağıdaki kodu ekleyerek seri port üzerinden ölçümlerinizi kontrol ediniz.
Bu kodu Arduinoya yüklediğinizde Seri Port ekranında aşağıdakine benzer sonuçlar almış olmanız gerekmektedir.
Eğer bu şekilde değerler alıyorsanız herşey yolunda demektir. Normal kodlarımızı yazarak devam edebiliriz. Eğer seri portu kullanmayı bilmiyorsanız Mblock Arduino Seri Port Kullanımı sayfasını ziyaret ederek önce seri porttan deneme yapmayı öğrenmelisiniz.
Her şey tamam ise aşağıdaki kodları yazarak oluşturduğumuz devrenin sonuçlarını görelim.
Kodlarımız ile üç 4 koşula birden bakarak LED üzerinde işlem yaptırabiliyoruz.
Eğer algılanan mesafe 0-5 aralığında ise çok hızlı yanıp sönecek, 5-10 aralığında ise orta hızda yanıp sönecek, 10-15 aralığında ise yavaş yanıp sönecek en son ihtimal bunların dışında ise yani 15 ten yüksek ise o zaman LED kapalı konuma geçecek.
Yukarıda dediğim gibi buzzer ile ses seviyesini artırarak, daha etkin sonuçlar alabilirsiniz fakat ses kalabalık ortamlarda çok rahatsız ediyor. Ben bu yüzden LED kullandım.
Zor bir kod değil Kodlarımızı yukarıdaki gibi oluşturduysak Arduinoya Yükle Butonuna basarak kodlarımızı yükleyelim.
Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.
Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.
ARDUİNO ULTRASONİK MESAFE SENSÖRÜ UYGULAMASI BİTMİŞ HALİ
Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.
Bu dersimizde HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü Kullanımını, Mblock ile Değişken Oluşturmayı, Arduino ile mesafe ölçmeyi ve Mblock programı üzerinde Seri Port kullanımını öğrendik.
Aynı devre üzerine değişiklikler yaparak yeni ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.
HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü kullanarak çok zorlanmadan Tübitak 4006 için tasarım projeleri üretebilirsiniz. Hatta internette yaptığınız araştırmalarda birçok tasarım projesinin Mesafe Sensörü kullanılarak yapıldığını da fark etmeye başlayacaksınız.
Tübitak için daha önceki senelerde hazırladığımız çokta eğlenceli olan bir tasarım projesinin linkini buradan paylaşayım isterseniz. Projemiz Oyun Karakteri Olabilir miyiz? Tübitak 4006 Projesi sayfasında ayrıntılı bir şekilde paylaşıldı. Bu bilgilerinizle çok rahat bir şekilde sizde hazırlayabilirsiniz.
Eğitimler bittikten sonra İnteraktif Arduino çalışmalarında bolca kullanacağım bu sensörü. Tekrar bu sayfaya dönersem linklerini eklemeye çalışırım. Sensör kullanımını öğrenmek için yeterli bir etkinlik diye düşünüyorum.
Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.
İlk yorum yapan olun