Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Uygulaması

Arduino ile yapacağımız yeni etkinlik Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Uygulaması olacak. Geçen dersimizde Arduino Buton ile LED Yakma Uygulaması ile Arduino üzerinde bulundan Dijital Pinlerimize 1 veya 0 değeri göndererek LED yakma ve söndürme işlemi yapmıştık.

Bugün kullanacağımız Potansiyometre aracı ile yine Arduino üzerine veri göndereceğiz. Fakat bu sefer 1 veya 0 değil bunun yerine 0-1023 arasında bir değerler gönderebileceğiz.

Bugün yapacağımız Arduino Etkinliği ile Potansiyometre Kullanımını, Arduino Analog pinlerin çalışma yapısını, ve Mblock programı üzerinde serial monitör kullanımını öğreneceğiz.

Hazırsanız Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Uygulamasına başlayalım.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.

  1. Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
  2. Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
  3. 5xLED // Detaylı bilgi için tıklayın
  4. 5xDirenç 220 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
  5. Potansiyometre // Detaylı bilgi için tıklayın.
  6. Jumper Kablolar

Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.

ARDUİNO POTANSİYOMETRE İLE LED KONTROL DEVRESİ

Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.

Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Devresi
Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Devresi

Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.

Öncelikle devre gözünüzü korkutmasın. Kabloların çoğu aslında LED için kullandığım kablolar. Aslında devremiz Arduino ile Yürüyen Işık Uygulaması projemizdeki devremizin sadece potansiyometre eklenmiş halidir.

Bu yüzden LED bağlantıları ile ilgili detaya girmeyeceğim. Takılırsanız üstteki linkten LED bağlantılarına tekrar bakabilirsiniz.

  • Potansiyometrenizi 3 bacağıda Breadboard yuvasına girecek şekilde yerleştirin.
  • Daha sonra orta bacak hizasından bir kablo ile Arduino üzerinde A0 Analog Pinine bağlantı kurun. Diğer Analog Pinlerini de kullanabilirsiniz fakat bu durumda aşağıya ekleyeceğim kodu da değiştirmeniz gerekecektir.
  • En önemli bağlantı orasıydı. Diğer iki bacak ise biri Arduino 5V ile diğeri Arduino GND ile bağlanacak.
  • Ben devrede GND yi ortak aldığımdan Breadboard üzerinde yerleştirdim. 5V ise direy Arduino üzerine gitti.
  • Bu ikisi birbiri ile karışırsa sorun değil uygulama içinde 0 dan başlayıp 1023 e kadar çıkarken ters bağlantıda 1023 ten başlayıp 0 a inecektir.
  • Bu durum projemizde herhangi bir soruna sebep olmaz. Sadece orta bacak doğru olsun yeterli.

Karıştırırsanız benim kullandığım renklerde kablolar kullanarak birebir aynısını oluşturmaya çalışın.

Öneri: Bu projenin yapılan hatalar genelde LED bağlantılarından kaynaklanıyor. Sorun olursa ilk bunları kontrol etmelisiniz.

POTANSİYOMETRE DEĞERLERİNİ SERİ PORT(SERİAL MONİTÖRDE) İZLEYELİM

Arkadaşlar projemizin kodlarını yazmadan önce yeni bir şey öğrenelim. Bugün Arduino üzerine girilen verileri nasıl göreceğimizi öğreneceğiz. Bunu yapabilmek için Serial Monitörü kullanacağız. Hemen uygulama ile bakalım.

Bunun için ilk adım, Robotlar bölümünde yeni bir kod bloğu kullanacağız. Kodumuz Seri Portta …………… Yaz kod bloğu.

Yukarıda gördüğünüz kod bloğunu kodlarımız arasına atalım ve merhaba yazan kısım yerine bizim bağlantı kurduğumuz Analog Pin numarasını atalım. Bunun altına 1 Saniye bekle kodu ekleyip tüm bunları Sürekli tekrarla kodu içerisine atalım.

blank

Kodlarımız yukarıdaki gibi olmalıdır. Bu kodları okumaya çalışalım. Kodlar bize ne diyor.

Diyor ki Ben A0 analog pininden aldığım değeri 1 saniye aralıklarla Seri Portta göstereceğim.

Evet kodumuz bunları söylüyor. Peki biz seri port neresi biz nasıl okuyacağız. Hemen onu görelim. Önce bu kodu Arduinoya yükle diyerek kartımıza yükleyelim.

Seri Port

İşte Seri Port burası biz kodları yükle deyince A0 Analog Pinden aldığı değerleri burada yazması lazım. Ama bunun için bir ayar yapacağız.

Önemli: Kodları yükledikten sonra önce Bağlan menüsü altıdan girerek Tekrar Bağlanmanız gerekiyor.

Bağlanınca o bölgede aşağıdaki gibi yazılar göreceksiniz.

blank

Önemli: Bunlar size anlamsız gelecek. Düzeltmek için Sağ köşedeki Binary hali yerine Harf Halini seçmelisiniz.

Bu düzenlemeyi yaptıktan sonra Potansiyometreyi çevirdikçe buradaki değerlerin değiştiğini göreceksiniz. Aşağıya resimde eklediğim gibi.

blank

Potansiyometreyi çevirdikçe değerlerin değişmesini izleyin. Eğer sizin değerlerinizde böyle değişiyorsa her şeyi doğru yapmışsınız demektir.

Serial Monitör yani Seri Port bizim birçok şeyi önceden görerek kodlarımızda düzenleme yapabilmemizi sağlamaktadır. Bundan sonraki etkinliklerde de yine bu yola başvurabiliriz.

Bizim düzeneğimiz doğru çalışıyor ise şimdi asıl kodlarımıza geçelim.

ARDUİNO POTANSİYOMETRE İLE LED KONTROL UYGULAMASI KODLARI

Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum. Birkaç etkinlik yaptıysanız Mblock ile Arduino Kodlamanın ne kadar rahatlık olduğunu anlaşmışsınızdır.

Potansiyometre ile sıralı LED Yakma Kodları

Kodlarımız yukarıdaki gibi Büyüktür, Küçüktür operatörlerini kullandık. Eğer Değilse içerisine yeni Eğer kodları ekledik. Sayısal Pini yüksek ve düşük yap kodları ekledik. Bunlar zaten eskiden de kullandığımız kodlardı.

Burada önemli olarak yeni kullandığımız kod A0 Analog Pinini Oku kodudur. Biz hatırlarsanız bağlantı yaparken potansiyometre ile A0 üzerinden bağlantı kurmuştuk. İşte bu yüzden bu kodu sürekli okutup değerine bakıyoruz. Bu değere göre kararlar almasını sağlıyoruz.

Zor bir kod değil Kodlarımızı yukarıdaki gibi oluşturduysak Arduinoya Yükle Butonuna basarak kodlarımızı yükleyelim.

Arduinoya Yükle

Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.

Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.

ARDUİNO POTANSİYOMETRE İLE LED KONTROL UYGULAMASI BİTMİŞ HALİ

Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.

Bu dersimizde Potansiyometre Kullanımını, Arduino Analog Pinlerini ve Mblock programından Seri Port kullanımını öğrendik.

Aynı devre üzerinden kodları değiştirerek potansiyometre ile daha farklı şeyler yapabilirsiniz. Vaktiniz kalır ise mutlaka deneyin. Sıralı yakma ve sıralı kapatma ekleyebilirsiniz. Bugünlük etkinliğimiz bu kadar.

Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arduino ile Kodlama Eğitimi

Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*