Potansiyometre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan Potansiyometre elemanını Potansiyometre Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.

Daha önceki tanıtımlarımızda Push Buton gibi Arduinoya veri girebileceğimiz elektronik devre elemanını öğrenmiştik. Bu sefer biraz daha farklı veri girişi yapabilen Potansiyometreyi öğreneceğiz.

Potansiyometre ayarlanabilir bir direnç türüdür. Üzerindeki döndürülebilen ucu sayesinde sağa sola çevirerek direnç değerini ayarlanabilir. Bu sayede üzerinden geçen akım miktarı değiştirilebilir. 

Mesela bir radyodaki sesi artırıp azaltırken kullandığımız araç bir potansiyometre örneğidir.

Potansiyometre Nedir?

Resimde gördüğünüz gibi üzerinde çevirebileceğimiz bir bölmesi bulunan potansiyometrenin ayarını bu bölme ile ayarlayabiliriz.

Arduino ile bağlantı yapabilmesi için 3 bacağı bulunmaktadır. Bu bacaklardan biri 5V diğeri GND ile bağlantı yapmaktadır. Ortadaki bacak ise Değeri Arduino üzerine aktarmaya yarar.

Yani biz kenar bacaklardan birini 5V diğerini ise GND ile bağlayacağız. Burada hangisi sağ hangisi sol bir önemi yok. Potansiyometre 0-1023 arasında değer üretmektedir. Eğer siz sol uca 5V sağ uca GND bağlarsanız çevirdikçe 0 dan başlayıp 1023 e kadar çıkacaktır. Tam tersi bağlantı yaparsanız o zaman 1023 ten başlayıp 0 a kadar inecektir.

Kullanım amacınıza göre bağlantı yaptıktan sonra bu bacaklar arasında değişim yapabilirsiniz. Aşağıya potansiyometre kullanımı için hazırladığım devreyi ekliyorum.

Bu devrede 5 tane LED kullandım onlar kafanızı karıştırmasın. Potansiyometre bağlantısına baktığınızda 3 kablo bağlantısı göreceksiniz. Ben sol bacağız 5V için ayırdım. Ortadaki bacaktan A0 ile bağlantı kurdum. Sağ bacağı ise GND için ayırdım.

Buradaki asıl önemli nokta potansiyomere ile bağlantı kurarken Analog Pinlerden bağlantı kurdum. Daha önceki Push Buton tanıtımında Dijital Pinlerle bağlantı kurmuş Arduino üzerine 1 veya 0 değeri göndermiştik. Potansiyometre ise 0-1023 arasında değer gönderebileceğinden bu sefer bağlantımızı Analog pinlerden yapmak durumunda kaldık.

Potansiyometre ile örnek çalışmamız Arduino Potansiyometre ile LED Kontrol Uygulaması sayfasından paylaşılmıştır. Sayfa üzerinden pratik yaparak kullanımını daha iyi öğrenebilirsiniz.

Şimdilik bu bilgiler kullanım için yeterli diye düşünüyorum. Soru gelirse yazı içeriğini güncelleyerek ayrıntılı bilgilendirme yapmaya çalışırım.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*