6. Sınıf – Hafta 7 – Dijital Dünya

Merhaba Arkadaşlar, yeni haftamıza Dijital Dünya konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 6. Sınıf – Hafta 6 – Dijital Dünyanın Suçluları konusunu işlemiştik. Eğer konularınız yetişmedi ise ilgili haftaya dönerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız Dijital Dünya konusuna başlayabiliriz.

Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.1.1.4. Bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkıları ve riskleri örnekler üzerinden tartışır.
  • BT.6.2.2.1. Dijital paylaşımların kendisi ve başkaları üzerindeki etkilerini fark eder.
  • BT.6.2.2.2. Öğrenci, bilişsel ve ahlaki gelişimine uygun olan dijital oyun ve içerikleri ayırt eder.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.2.2.1 – BT.6.2.2.2 – BT.6.1.1.4 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-7
DİJİTAL DÜNYA DERS AKIŞI

Dijital Dünya konusununda teorik konular göreceğiz. Aslında bu konuyu geçen haftanın Dijital Dünyanın Suçluları konusu içeriğinde görebilirdik. Fakat kılavuz kitabımız bu şekilde uygun görmüş bende ona göre hareket edeceğim.

Hazırsanız hemen başlayalım.


Adım-1 Bak Bir Varmış Bir Yokmuş Eski Günlerde Sunumu

İlk verilen etkinliğimiz olan Bak Bir Varmış Bir Yokmuş Eski Günlerde Sunumu ile Dijital Dünyanın gelişimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kullanmakta fayda görüyorum. Bu sunu Google Slayt ile hazırlanmıştır.


Adım-2 Yanlış Olan Ne? Çalışma Kağıdı

Bir sonraki etkinliğimiz olan Yanlış Olan Ne? Çalışma Kağıdı aslında bir öğretmen olarak bizim bile yaptığımız bazı hataların farkına varılmasını sağlıyor.

Kılavuz kitapta verilen bu çalışma kağıdını kesinlikle kullanacağım. Sizlerin de kullanmanızı öneriyorum.


Adım-3 Kendimi Arıyorum Çalışma Kağıdı

Haftanın en önemli etkinliği olan Kendimi Arıyorum Çalışma Kağıdı ise geçen sene yüzeysel gördüğümüz internette bıraktığımız dijital Ayak İzlerini tespit etmek, Bu ayak izlerini bırakmamak için alınması gereken önlemler ve var olan ayak izlerini silmek için yapılması gerekenleri anlatan bir çalışma kağıdıdır.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağım. Bence en önemli etkinlik bu diyebilirim. Sizlerin de kullanmanızı öneririm.


Adım-4 Oyun da Neymiş? Sunumu

Sokak oyunlarından kopup Bilgisayar oyunlarına yönelmenin her geçen gün arttığı çağımızda Oyun da Neymiş Sunumu ile öğrencilere bilgilendirme yapılmaktadır.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kesinlikle kullanacağız. Bu sunu Google Slayt ile hazırlanmıştır.


Adım-5 Oyuncunun Oyunu Çalışma Kağıdı

Madem oyun üzerinden konumuzu işledik. Bu haftaki ödevimizi de oyun üzerinden yapalım. Bu çalışma kağıdını ben ödev olarak veriyorum. Siz dilerseniz sınıfta uygulayabilirsiniz.

Oyuncunun Oyunu Çalışma Kağıdı bir yazılımcı olsaydınız nasıl bir oyun tasarlardınız sorusunu sorup öğrencilerin yanıtlarını bekliyor. Belki henüz duvarlar örülmemiş öğrencilerimizin zihninde orijinal oyun fikirleri bulabiliriz.

Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği nasıl yapacağınız size kalmış.


DİJİTAL OYUNLARIN ETKİLERİ

Kılavuz kitapta yok fakat eğlenceli bir etkinlik. Ders sonunca öğrencileriniz ile birlikte yapabilir veya onların yapmasını sağlayabilirsiniz. Etkinlik sonunda çıkan liderlik tablosuna yani afişe isminizi kazımayı unutmayın 🙂

Dijital Oyunların Etkileri Flipped Information Technologies projesi kapsamında Ayşe Sefa Nur Köse ve Güleser MAYA HEBEBÇİ hocalarımız tarafından hazırlanmıştır. Ben çok beğendim sizde kullanabilir veya benzer yeni içerikler üretebilirsiniz.


Bu dersimizde Bilişim Teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkılarını ve olası risklerini öğrendik. Bunun yanı sıra Bilişim teknolojilerini kullanarak kültürler arası etkileşim olabileceği gibi kültürel bozulmalarında olabileceğini öğrendik.

İnternette dijital ayak izleri bıraktığımızı bunları temizlememiz gerektiğini ve Oyun seçerken bilişsel ve ahlaki gelişimimizi olumsuz etkilemeyecek oyunlar seçmeye özen göstermemiz gerektiğini öğrendik.

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Birinci sınava kadar olan konuları bitirdik. Haftaya Bilişim Teknolojileri 6. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılısını yapacağız. Bolca Çalışmayı unutmayalım.

24 Comments

  1. Oyun adı:BLOXİSKAR

    Tasarımcı:RAFET EMİR KAYNAR

    Tür: MACERA

    Kulanıcı:20

    Kontürol:BİLGİSAYAR

    Oyun: Arkaşlarımızla veya tek başımıza bir dünyada doğup etraftaki eşyaları toplamamız lazım her eşya aldığımızda %100 lük bir bar %0.01 çoğalcak amacımız %100 lük barı doldurmamız lazım oyunda her oynanan 5 dakikada bir kalite iyileşçek kaliten nasıl dolduğunu bilmek için %100 bara bakması lazım mausu üstüne getirip kaliteyi görebilir dünya bitmesine az kalınca zombiler karşımıza çıkıcak anahtalı odalarda özel eşyalar çıkıcak oda anahtarı sorularla açılacak sorular matamatik veya türkçe derslerinden çıkıcak

    FULL ÇEKTİM SORULARDAN

  2. Oyun Adı: rast online

    Tasarımcının Adı: Yiğit

    Oyun Türü: Hayatta kalmak

    Kullanıcı Sayısı: 9

    Oyun Kontrolleri: w a s d ve fare

    Konusu: Yaşamaya çalışmak

    Neden böyle bir oyun tercih ettin: Sevdiğim icin

    Oyunun karakteri / karakterleri nasıl görünürdü: 3d 8k

  3. Oyun Adı: Buxabux

    Tasarımcının Adı:Hasan Eymen Sofi

    Oyun Türü:aksiyon

    Kullanıcı Sayısı:100

    Oyun Kontrolleri:Bilgisayar,mobil

    Konusu:Bir karakter oyundaki rakiplerini vurarak ve hayvan öldürerek yemek toplar adada mahsur kalan karakterimiz görevlerini yapıp gelişerek adadaki mazemelerle kendini üstüne uçan helikopterlere belli edip adadan kaçmaya çalışır adadan kaçabilen karakterimiz ünlu biridir ve bunu sadece bir grup biliyordur helikopterle giderken o grup plotu vurmuştur helikopteri suren karakterimiz şehirdeki evine iner ve orada yaşar.

    Oyunun karakteri / Ana karakter john ve gruptaki üyeler

  4. Oyun Adı:XİAOVR

    Tasarımcının Adı:ELİF ALMİLA BAYKAL

    Oyun Türü:aksiyon

    Kullanıcı Sayısı: 4

    Oyun Kontrolleri:bilgisayar ve mobil

    Konusu:bir kızın deli bir adamdan kaçarken aşağı düşmesi ve boşluğun içindeki canavarlardan kurtulmaya çalışması

    Neden böyle bir oyun tercih ettin:o tür oyunun sevileceğini düşünüyorum

    Oyunun karakteri / karakterleri nasıl görünürdü:sarı saçlı siyah gözlü yeşil giyinimli piksel karakter

    CEVAPLA

  5. Evet gerçekten güzel bir site. Ben Necip Fazıl Kısakürek Orta Okulu’nda okuyorum.(Pendik) Bilişim hocamız bu siteyi sizin yaptığınızı söyledi gerçekten çok güzel olmuş.

  6. Merhaba öğretmenimiz bize ödev olarak bu siteden bir işaretleme verdi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz konuluydu onu nerde bulabilirim.

    • Merhaba, direk link vermeyim size aradığınızı bulabilme becerisi de kazanmış olursunuz. Sağ üst köşede arama kutusu var anahtar kelime ile arama yaparak sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*