5. Sınıf – Hafta 11 – İletişim Teknolojileri ve İşbirliği

Merhaba Arkadaşlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi onbirinci hafta konumuz olan İletişim Teknolojileri ve İşbirliği konusunu işleyeceğiz. Geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 10 – Araştırma Kaynak Doğrulama içerisinde yer alan konularını işledik.

Yetiştiremediğiniz materyaller var ise ilgili haftaya dönerek bunları yapabilirsiniz.

Eğer etkinlikleri tamamladıysanız yeni hafta konularımızı barındıran 5. Sınıf – Hafta 11 – İletişim Teknolojileri ve İşbirliği içeriğine geçebiliriz.

Daha önce söylediğim gibi bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Yani kılavuz kitaptaki içeriklerin hepsini verecek bunların yanında çok önemli gördüğüm etkinlikleri de ekleyeceğim.

Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.3.3.1. İletişim teknolojilerini tanımlayarak türlerini listeler.
  • BT.5.3.3.2. Sanal ortamda iletişim kurmanın olumlu ve olumsuz yanlarını tartışır.

HAFTA-11
İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE İŞBİRLİĞİ DERS AKIŞI

Bu hafta İletişim Teknolojileri ve İşbirliği konusunda Görsel, İşitsel Yazılı ve Basılı İletişim Araçlarını öğreneceğiz.

Normalde bu konumuz eski müfredata göre birinci dönemin son konusuydu. Fakat yeni müfredatta biraz sıkışık bir şekilde işledik. Yeni müfredatta bu konu biraz kısaltılmış sadece kılavuz kitaptaki etkinlikleri yapıp yeni haftaya eksikliklerimi tamamlayıp yeni haftaya geçeceğim.

Bu sebeple fazla kaynak eklemeyeceğim sadece kılavuz kitap kaynakları.

Hemen kullanacağımız içerikleri vererek ders akışına başlayalım.


Adım-1 İletişim Araçlarını Tanıyalım

İletişim Araçlarını Tanıyalım Ders Notu Kılavuz kitabımızda bilgi olarak verilen bir konu. Daha önce ben bu şekilde verdiğimden bu konuyu değiştirdim bu şekilde vermeye karar verdim.

Etkinliğe geçmeden önce bu not ile Görsel, İşitsel, Yazılı ve Basılı İletişim Araçlarını öğrenmiş olacağız.

Kılavuz kitapta bulunan bir etkinlik.


Adım-2 Şapkalar Konuşuyor Ev Ödevi

İletişim Teknolojileri ve İşbirliği haftasının en önemli konusu işte bu etkinlik. Ben bu etkinliği ev ödevi olarak veriyorum ve kalan vakitte eksik kaldığım konuları tamamlayarak yeni konuya geçmeye çalışıyorum. Siz dilerseniz sınıfta uygulayabilirsiniz.

Kılavuz kitapta var olan bu çalışmayı kesinlikle yaptırmalıyız.


Adım-3 E-Posta Hesabı Oluşturalım

Arkadaşlar bu etkinliği bu sene ekledim. Uzaktan eğitim sürecinde bundan sonraki haftalarda sorun yaşamamak için ve maksimum verimle geçirebilmek için her öğrencimize bir gmail hesabı açtırmanın yerinde olacağına karar verdim.

Bu sayede sadece dersimiz için değil öğrencilerin dijital anlamda kullanabilecekleri ve birçok alanda faydalarına olacak google araçları ile tanıştıracağız.

Bu hafta e posta hesabımızı oluşturacağız, haftaya drive ve çizimlere bakarız sonraki haftalarda dökümanlar ve slaytlar üzerinde durarak bu dönem konularını rahat bir şekilde işleyebiliriz.

Bu yüzden imkan var ise öğrencilerinize mutlaka gmail hesabı açtırın ve e-posta etkinliği yaptırın.


Adım-4 İletişim Teknolojileri ve İşbirliği Ders Notu

Bu sayfada konumuzda geçen terimler ve önemli bilgiler bulunmaktadır. Henüz tam düzenlemedim. Sırası geldiğinde düzenleyip güzel bir kaynak haline getireceğim. Şimdilik eski notlar bulunmaktadır.

Derste deftere yazdırmak yerine vakitten kazanç sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Faydalı olmadığını düşünürseniz burada geçen terimleri derste anlatım sırasında öğrencilerin not almasını sağlayabilirsiniz.

Eski müfredata göre olan içeriği fırsat buldukça yeni müfredata göre haftanın önemli bilgilerinin yer aldığı bir not sayfasına dönüştürmeye çalışacağım. Bu sayfaların çıktılarını vererek veya öğrencilerin defterlerine geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Kısacası bu yazı derste not alınmasını istediğimiz önemli bilgilerin yer aldığı bir sayfadır.


Evet on birinci haftamızın konularını yukarıdaki Ders Notları ile bitirmiş bulunmaktayız. Eski müfredata göre bu konu birinci dönem konularımızın son konusuydu. Yeni müfredatta kısaltılmış olarak karşımıza çıktı. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersimizin teorik konularını bitirmiş bulunmaktayız. Bundan sonra daha çok uygulama yaparak etkinliklerimize devam edeceğiz.

İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE İŞBİRLİĞİ ALTERNATİF MATERYALLER

Bu hafta İletişim Teknolojileri ve İşbirliği konusunda önemli gördüğüm etkinlikleri yukarıya ekledim. Yılların birikimi olarak tüm etkinliklerimiz bu kadar değil tabi ki. Süre sebebiyle çıkardığım birkaç etkinlik var. Peki hangi materyalleri çıkardık?

Ben aşağıdaki materyalleri yetişmediği için derste kullanamıyorum ama siz isterseniz bu materyallerden de faydalanabilirsiniz.


İletişim Araçları Sunumu

İletişim Araçları Sunumu yine Ahmet Soyarslan tarafından yapılmış ve yıllarca kullandığım, faydalandığım bir sunumdur.

Normalde ders akışında kullanmaya çalıştım fakat başka arkadaşlarla uyumsuzluğa sebep oldu. Çünkü zararlı yazılımlara falan girilmiş sunumda. Yeni müfredatta bu konunun olmaması probleme yol açtığından akıştan kaldırmak zorunda kaldım.

Belki işinize yarar diye ekliyorum.


İletişim Araçları Ev Ödevi

İletişim Araçları Ev Ödevi eski müfredata göre verdiğim bir ödevdi. Konu değişince ödev artık kullanılmaz oldu. Eski öğrencilerimin yorumları var diye kaldırmak istemedim.

Dileyen kullanabilir veya kendi öğrenci seviyesine göre üzerine eklemeler yaparak yeni bir etkinlik oluşturabilir.


Güvenli İnternet Macerası “Animasyon”

Güvenli İnternet Macerası eskiden çok fazla kullandığım Güvenli İnternet Projesinin bir animasyonuydu. Tüm konuları bitirdikten sonra kalan vakitte bu animasyon üzerinden tekrar yapıyorduk.

İlgili Eğitim sitesi kapandıktan sonra sunucusundan eklemiştim fakat oradan da kaldırılmış sanırım bulursam tekrar ekleyeceğim. Vaktiniz olursa uygulamakta fayda var.


Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 5. Sınıf – Hafta 12 – Görsel İşleme Programları konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

4 Comments

  1. Hocam ben siyah şapkayı seçerdim çünkü İnternet deki bazı bilgiler bizi olumsuz etkiler internete çok bakmak gözlerimizi bozar

  2. hocam ben siyah şapkayı seçtim çünkü bazı insanlar teknolojiye bağlılar önceden arkadaşlarımla oyun oynardık şimdi hiç biri tenolojiye bağımlı oldular ben artık arkadaşlarımla oyun oynamak istiyorum oynasınlar ama 1saat yeterli

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*