Operatörler ve İşlem Önceliği Ders Notu

Merhaba Arkadaşlar, Operatörler ve İşlem Önceliği Ders Notu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf yeni müfredatında bulunan Mantıklı Düşünüyorum konusu için hazırlanmıştır. Etkinlik ile;

  • 5.5.1.7. Problem çözümünde kullanılabilecek operatörlere örnek verir.
  • 5.5.1.8. Problem çözümünde ifade ve eşitliklere örnek verir.
  • 5.5.1.9. Problem çözümünde işlem önceliğine örnek verir.

kazanımları verilmeye çalışılmıştır.


OPERATÖRLER VE İŞLEM ÖNCELİĞİ

  • Çevrenizde kendisine operatör denen kişiler hiç gördünüz mü?
  • Örneğin “Bilgisayar operatörü” sizce ne demektir?

Bu sorulara yanıt verdikten sonra soyut operatör kavramına geçiş yapalım. Matematiksel işlemlerde hiç operatör kavramını duydunuz mu?

Hepinizden tabi ki matematiksel operatörler; ”+”, “-“ , ”x” , “/” ,“=” işaretleridir sözlerini duyar gibiyim.

Bu noktada zihnimizde ilişkisel bir bağlantı kurgulamak amacıyla şu soruyu yanıtlayalım. Peki, meslek olarak işlerini yapan “Bilgisayar operatörü” gibi kişilerin yaptığı işle bu matematiksel simgelerin arasında nasıl bir ortak yön olabilir ki ikisine de operatör denmektedir?

Evet sizlerinde tahmin ettiği gibi operatör kavramı bir aracı, nesneyi ya da sayıyı işletmek/çalıştırmak anlamında kullanılır ve bilgisayar operatörünün bilgisayarı işletme/çalıştırma görevini yerine getirmesine karşın, matematiksel operatörlerin matematiksel işlemlerin uygulanması görevini yerine getirdiği bilinmektedir.

Örnek olarak; aşağıdaki yan yana dizilen sayılar arasına anlamlı operatörlerin nasıl yerleştirilebileceğini bulalım. Başlangıçta boş bırakılan sayılar arasına, anlamlı şekilde “+”, “-”, “*” , “=” operatörlerini yerleştireceğiz.

Soru : 6 ..+.. 5 ….. 3 ….. 2 ….. 12

Evet yukarıda ilk boşluğa artı + işareti geldi diğer boşluklara sizce hangi işaretleri koymalıyız.

Soru : 3 ..x.. 2 ….. 2 ….. 2 ….. 2

Bir soru daha sorduk yukarıda peki burada hangi işaretleri kullanabiliriz? Yalnız işlem önceliği kuralını unutmadan soruları yanıtlamaya çalışalım. Önce çarpma ve bölme işlemleri sonra toplama ve çıkarma işlemlerini yapmamız gerektiğini unutmayalım.

Aşağıdaki örnekleri operatörleri doğru yere yerleştirerek cevaplayalım.

Programlama yaparken matematiksel operatörlerin yanı sıra mantıksal operatörleri de kullanacağız. Mantıksal Operatörler Nedir? sorusunu hep birlikte yanıtlayalım.


MANTIKSAL OPERATÖR ÖRNEĞİ

Ali A şehrinden B şehrine gitmek üzere yola çıkmıştır. Yol üzerindeki köprülerin kanatları kapalı olduğunda köprüler geçilebilmektedir. Ali’nin B şehrine sorunsuz varabilmesi için nasıl bir mantıksal ifade kullanılabilir. (Önerilen mantıksal ifade içerisinde en az bir defa VE, VEYA, DEĞİL operatörlerinden biri kullanılmalıdır.)

Etkinlik: Aşağıdaki resme göre etkinlikte yer alan boşluklara mantıksal operatörleri yerleştiriniz.

Köprü

Sizde yukarıdaki örneği göz önünde bulundurarak farklı çözüm seçeneklerini bulmaya çalışınız.

Örnek üzerinde “VE” , “VEYA” ,“DEĞİL” operatörlerinin mantıksal operatör olarak adlandırılır ve aynı diğer operatör kavramı kullanımları gibi, komutların işletilmesi görevini üstlenir.

Sonuç:operatör”, “matematiksel operatör” ve “mantıksal operatör” kavramları kodlama araçlarında çok kullanılacaktır. Konuyu anladığımızı düşünüyorsak etkinliklere geçebiliriz.


Operatörler ve İşlem Önceliği Ders Notu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 5. Sınıf – Hafta 5 – Mantıklı Düşünüyorum ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Not: Operatörler ve İşlem Önceliği Ders Notu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz kitaptan alınmıştır.

Faydalı olması dileğiyle…

13 Comments

  1. Bence harika bir site bilişim derslerimizi hep bu sitedwn işliyoruz hep bu siteden ödev alıyoruz

  2. kısaca uğradım bilgisayar ortmeniyim . bence soru hatalı sorunun doğru cevabı yok. 2. madde de 1 veya 2 nin açık olduğunu söylüyor bu her ikisinin de açık olduğu durumu da kapsar bu şık köprü 1 veya köprü 2 kapalı şeklinde olmalı sonra 5 adım sağlanmalı bence 2. adım değişmeli son cevap 2 . ve 5 adım şeklinde olmalı.

    • 1 veya 2 dediği için bir yanlışlık yok bence sayın hocam. ”veya” bağlacından dolayı.

  3. çok iyi bir site
    kesinlikle
    öneririm
    çok güzel
    özgür şeremet adamdır

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*