Arduino İle RGB LED Uygulaması

Arduino ile yapacağımız yeni etkinlik Arduino İle RGB LED Uygulaması olacak. Geçen dersimizde Arduino İle Ambulans Uygulamsı yaparak Arduino üzerinden ses yanında Mavi ve Kırmızı ışık almıştık. O projede iki LED kullanmıştık.

Yeni Elektronik devre elemanımız sayesinde tek LED kullanarak tüm renkleri alabileceğiz.

Bugün yapacağımız Arduino Etkinliği ile RGB LED Kullanımının yanı sıra Arduino üzerinde bulunan PWM pinlerinin kullanımını da öğreneceğiz.

Hazırsanız Arduino İle RGB LED Uygulaması başlayalım.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.

  1. Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
  2. Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
  3. RGB LED // Detaylı bilgi için tıklayın
  4. 3xDirenç 220 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
  5. Jumper Kablolar

Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino İle RGB LED Uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.

ARDUİNO İLE RGB LED DEVRESİ

Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.

Arduino ile RGB LED Devresi

Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.

Öncelikle RGB LED Kullanımı hakkında detaylı bilgi için RGB LED Nedir? Nasıl Kullanılır? sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Geçelim Devremize.

  • RGB LED‘imizi resimdeki gibi Breadboard üzerine her bacağı farklı bir hizaya gelecek şekilde yerleştirdik.
  • En uzun olan bacağımız Ortak Katot bacağı olduğundan o bacaktan bir kablo ile GND bağlantımızın olduğu hizaya kablo çektik. Oradan Arduino GND ile bağlantı yaptık. ( Eğer sizde Ortak Anot kullanımı var ise GND yerine 5V ile bağlantı yapmalısınız.)
  • Diğer üç bacağımızın hizasından direnç ile bağlantı kurarak Breadboard üzerindeki diğer bölmeye geçirdik.
  • Direnç uçları ile Arduino üzerinde bulunan 11 Numaralı pine Kırmızı, 10 Numaralı pine Yeşil 9 Numaralı pine Mavi bağlantısını yaptık.

Burada önemli olan kullanacağımız pinleri seçerken yanlarında “ ~ ” işareti olan PWM pinleri seçtiğimiz. Bu pinler sayesinde biraz sonra kodlama yaparken göreceğiniz gibi ara değerler verebileceğiz.

Öneri: Bu projenin yapılan hatalar genelde RGB LED ortak bacağının uzun olması sebebiyle diğer bacakların temas etmemesi olabiliyor. Renk alamazsanız Breadboard üzerinde RGB LED ile oynayarak kontrol ediniz.

ARDUİNO İLE RGB LED UYGULAMASI KODLARI

Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum. Birkaç etkinlik yaptıysanız Mblock ile Arduino Kodlamanın ne kadar rahatlık olduğunu anlaşmışsınızdır.

Arduino ile RGB LED Uygulaması Kodları

Kodlarımız yukarıdaki gibi. Diğer etkinliklerimizde … sayısal pini yüksek yap veya düşük yap gibi kodlar kullanıyorduk. Bu kodlar bize bir şeyin var yada yok olduğunu gösteriyordu.

Bugün yaptığımız kodlama ile ara değerler üretmeyi öğrendik. Bunun için Arduino üzerinde bulunan PWM Pinlerini kullandık. Önce bu Pinleri tekrar hatırlayalım.

Arduino PWM Pinleri
Arduino PWM Pinleri

Resimde gördüğünüz gibi 3-5-6-9-10-11 numaralı pinlerimiz PWM pin olarak geçiyor. Yani ben bu pinlere sadece düşük ve yüksek değerleri yerine 0-255 arasında istediğim değeri verebilirim.

İlerde yapacağımız gibi mesela bir araba yapacağız bazı yerlerde yavaşlayacak bazı yerlerde hızlanacak. Yani hız sürekli değişecek ise o zaman ben hangi pinlerden çıkış alacağım? Tabi ki bu PWM pinlerden çıkış alacağım. Zamanla daha detaylı öğreneceğiz. Bu pinleri unutursanız yanındaki ” ~ ” işaretinden kolayca bulabilirsiniz.

Kodlarımıza baktığımızda ise ben önce kırmızı, Sonra Yeşil en son ise Mavi Renk vermesini istedim. Bunun için kodlarımı yukarıdaki gibi kullandım. Kodlarımızı yukarıdaki gibi oluşturduysak Arduinoya Yükle Butonuna basarak kodlarımızı yükleyelim.

Arduinoya Yükle

Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.

Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.

ARDUİNO İLE RGB UYGULAMASI BİTMİŞ HALİ

Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.

Videoda gördüğünüz gibi örnek olarak üç rengide 1 saniye aralıkla alabildim. Bu etkinlikten faydalanarak farklı renkler oluşturmayı ve Pwm pinlerini kullanmayı denemelisiniz. Bunun için aşağıya bir tablo ekliyorum. Tablodaki renkleri oluşturmaya çalışınız.

RGB Renk Tablosu
RGB Renk Tablosu

Bu dersimizde RGB LED Kullanımını, Renklerin Nasıl oluştuğunu ve Arduino üzerinde bulunan PWM pinlerini öğrendik. Yukarıdaki tablodan faydalanarak yeni renkler oluşturup, PWM kullanımınızı pekiştirebilirsiniz. Bu pinlerden ilerde bolca faydalanacağız.

Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arduino ile Kodlama Eğitimi

Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.

5 Comments

  1. ben yaptım siz ´´Kodlarımıza baktığımızda ise ben önce kırmızı, Sonra Yeşil en son ise Mavi Renk vermesini istedim´´ dediniz.ben yaptığımda önce yeşil sonra kırmızı ardından mavi yanıyor.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*