RGB LED Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan RGB LED elemanını RGB LED Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.

RGB LED: Normal LED’lerden farklı olarak tek paket içerisinde 3 farklı renk (kırmızı, yeşil ve mavi) LED’i bir arada bulunduran Elektronik Devre elemanlarıdır.

Arduino ile LED Yakma – Arduino Blink Uygulaması dersimizden hatırlayacak olursak LED’lerin anot ve katot uçları bulunuyordu. RGB LED’lerde ise LED’in üretim şekline göre anot veya katot bağlantıları ortak olarak bulunmaktadır.

Yani normal mantıkta baktığımızda 3 LED bir arada kullanabiliyoruz. O halde bu 3 LED için 3 anot 3 katot bacağı olması gerekir. Yani 6 bacak olmalı. Fakat yukarıda dediğimiz gibi Ortak Anot veya Katot kullanarak bacak sayısı 4 e düşürülmüş.

RGB LED Yapısı

Resimde gördüğünüz gibi birinci bölümde ortak katot verilmiş. Diğerinde ise ortak Anot verilmiş.

Sizin elinizde hangisi var ise ona göre devrenizi belirlemeniz gerekmektedir.

Eğer Ortak Katot var ise bu bağlantıyı GND ile yapmalısınız. Tam tersi ortak Anot var ise o zaman 5V ile bağlantı yapmalısınız.

Soru: Peki üzerinde üç renk var ise o zaman biz istediğimiz rengi nasıl oluşturacağız.

Evet güzel bir soru RGB LED kullanmanın en büyük avantajı burada işte. Bir LED kullanarak dilediğimiz renk ışık alabiliyoruz. Peki bunu nasıl yapacağız.

RGB Renk Tablosu
Renk Tablosu

Yukarıdaki tabloda gördüğünüz değerler ile dilediğimiz renkleri oluşturabiliriz. En son kısımda verilen RGB Değerini bağlantı yaptığımız pinlere vereceğiz.

Soru: RGB Değerinden 255,128 192 gibi değerler var bunları nasıl kullanacağız.

Evet arkadaşlar, RGB LED ile etkinlik yapmamızın tek amacı işte bu durum zaten. Daha önceki etkinliklerimizde pin değerlerini yüksek veya düşük yap diyorduk. Yani var yada yok kullanabiliyorduk.

Ara değerler veremiyorduk. Arduino üzerinde bulunan bazı pinlerimize biz 0-255 arasında ara değerler verebiliyoruz. Önce bu pinlere bakalım.

Arduino PWM pinleri

Arduino üzerinde bulunan 3-5-6-9-10-11 numaralı pinleri incelediğimizde yanlarında “ ~ ” işareti olduğunu görebilirsiniz. İşte bu pinlerimize biz 0-255 arasında değerler verebiliyoruz.

Bu sayede ilerde yapacağımız araba vb projelerde hız kontrolü sağlayabileceğiz. Bu pinlerinin kullanımını öğrenebilmek için en iyi elektronik devre elemanımız olduğunu söyleyebilirim. RGB LED kullanımı ile ilgili pratik yapmak için Arduino İle RGB LED Uygulaması sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

RGB LED ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Örnek etkinlik sayfasından nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Detay isterseniz daha sonra yazıyı güncelleyerek detaya girebilirim. Şimdilik bu bilgilerin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Faydalı olması dileğiyle…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*