Arduino İle Buzzer Uygulaması

Arduino ile yapacağımız yeni etkinlik Arduino İle Buzzer Uygulaması olacak. Geçen dersimizde Arduino ile Yürüyen Işık Uygulaması yaparak 5 LED Yakıp söndürmüştük. Biri yanarken diğer sönüyordu. Bu dersimizde yeni bir elektronik devre elemanı Buzzer Kullanmaya çalışacağız.

Bugün yapacağımız Arduino Etkinliği ile ilerde bolca kullanacağımız Elektrinok Devre Elemanı Buzzer kullanımını öğreneceğiz.

Hazırsanız Arduino İle Buzzer Uygulamasına başlayalım.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.

  1. Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
  2. Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
  3. Buzzer // Detaylı bilgi için tıklayın
  4. Direnç 100 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
  5. Jumper Kablolar

Not-1: Arkadaşlar aslında uygulamamızı Breadboard olmadan direk buzzer bağlayarak yapabiliriz. Fakat ilerleyen projelerde bu elektronik devre elemanını sürekli kullanacağımız için etkinliklerde de elimden geldiğince kullanmanızı öneriyorum.

Not-2: Buzzer hiç direnç kullanmasanız dahi çalışacaktır. Kullandığınız direnç yükseldikçe çıkan sesin azaldığını fark edeceksiniz. Ben elimde 330 ohm direnç olduğundan bu direnci kullanacağım.

Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino İle Buzzer Uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.

ARDUİNO İLE BUZZER DEVRESİ

Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.

Arduino ile Buzzer Uygulaması

Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.

  • Devremiz çok basit. Arduino 11 Numaralı pinden çıkış alarak Breadboard üzerindeki direnç ucuna bağladık.
  • Direnç ucu ile Buzzer (+) ucunu aynı dikey hizaya yerleştiriyoruz.
  • Buzzer (-) ucunun olduğu hizadan kablo ile Arduino GND girişine bağlantı kuruyoruz.
  • Direnç kullandığım için Breadboard kullandım. Siz direnç kullanmazsanız, Breadboard olmadan da devrenizi tamalayabilirsiniz.
  • Buzzer üzerinde bulunan artı ve eksi bacaklara dikkat ediniz. Artı bacağın üzerinde işaret bulunmaktadır.

Öneri: Bu projenin en büyük sıkıntısı sınıfta oluşan gürültüdür. Onun dışında çok basit bir proje tüm öğrenciler kolaylıkla yapacaktır.

ARDUİNO İLE BUZZER UYGULAMASI KODLARI

Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum. Birkaç etkinlik yaptıysanız Mblock ile Arduino Kodlamanın ne kadar rahatlık olduğunu anlaşmışsınızdır.

Arduino ile Buzzer Uygulaması Kodları

Arkadaşlar kodlama yaparken ben tüm notaları vermeye çalıştım. Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si notaları yukarıda sırayla verilmiştir. Notalar ve diğer buzzer ayarları için Buzzer Nedir? Nasıl Kullanılır? Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Arduino ile Buzzer Kullanırken genelde alarm sistemleri vb için kullanacağımızdan notaların çokta bir önemi bulunmamaktadır. Hatta aşağıya eklediğim LED için kullandığımız kodları kullansanız bile Buzzer ile Ses alabildiğinizi göreceksiniz.

Arduino ile Buzzer Kodları

Her neyse biz projemiz için kullanacağımız notalı olan kodları oluşturalım. Bu şekilde kodları oluşturduktan sonra sağ taraftaki Arduinoya Yükle butonuna basarak kartınıza yükleme yapabilirsiniz.

Arduinoya Yükle

Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.

Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.

ARDUİNO İLE BUZZER UYGULAMASI BİTMİŞ HALİ

Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.

Devre ve kodlarımız çok basit ama takıldığınız yerler olursa yorum yazabilirsiniz.

Videoda gördüğünüz Buzzer ile Ses almış olduk. Tek başına anlamlı bir proje gibi durmayabilir. İlerde yapacağımız kapsamlı projelerde Buzzer kullanacağız. İşte bu projeleri rahat yapabilmek için bugün yeni bir elektronik devre elemanının kullanımını öğrenmiş olduk.

Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arduino ile Kodlama Eğitimi

Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.

4 Comments

  1. sesi yavaşça azalarak itmesini istiyorum nasıl bir kod yazmam lazım. kapı zili gibi düşünün yanı yapar gibi. ding dong

    • Arduino kart üzerinde kullandığımız bir devre elemanı olan Buzzer yani ses aygıtının kullanımını öğretiyor. Robotik kodlamada temel etkinliklerden bir tanesi diyebilirim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*