Blok Tabanlı Kodlama araçlarında ilk etkinliğimiz EBA Kodlama Blockly Etkinliği olacak. Hem kılavuz kitapta önerilmesi açısından hemde EBA üzerinden sunulması açısından öne çıktığından bu kodlama aracını yok sayamıyoruz.
Yeni müfredata göre hazırlanan kılavuz kitapları incelediğimde 5. Sınıfların kılavuz kitabında 12. hafta ile 18. hafta arasında Blockly uygulamasının yapılmasını önermiş olduğunu gördüm.
Ben Blockly yerine Code.org veya Scratch uygulamayı tercih ederdim fakat başka okullarda bu siteden faydalanıyor. Sınav hazırlarken hocam biz bunları görmedik sorularını çok duyuyorum. Bu sebeple mecburen kılavuz kitaba uygun olarak devam etme kararı aldım.
BLOK TABANLI PROGRAMLAMA SUNUMU
Blockly Etkinliğimize başlamadan önce aşağıya eklediğim Blok Tabanlı Programlama Sunumu üzerinde diğer blok tabanlı programlama araçlarını tanıtmanızı öneriyorum.
Sunumda Blok tabanlı programlamanın ne olduğunu ve birkaç örneğini gördük. Biz bu araçlardan Blockly uygulamasını kullanacağız. Her hafta bir bölümü üzerinde durarak tüm bölümlerini bitirmeye çalışacağız. Dilerseniz lafı uzatmadan etkinliğimize başlayalım.
BLOCKLY GAMES ETKİNLİĞİ ADIMLARI
Etkinliği EBA üzerinden çevrimiçi olarak yapabilmek için aşağıdaki adımları inceleyiniz.
Adım 1: http://blockly.eba.gov.tr/tr/index.html linkine tıklayarak sayfayı açınız. Aşağıdaki resimdeki gibi bir ilerleme paneli sizi karşılayacaktır.
Adım 2: Gördüğünüz gibi farklı etaplar bulunmakta bu etaplar giderek zorlaşmaktadır. Sırayla tüm bölümleri tamamlamaya çalışalım.
Eğer internet bağlantınız yok ise etkinliği yapabilmek için Blockly offline yani çevrimdışı sürümü kullanmanız gerekmektedir. EBA Kodlama Blockly Etkinliği çevrimdışı kullanımı için aşağıdaki adımları takip ediniz.
Adım 1: https://github.com/google/blockly-games/wiki/Offline Linkine tıklayınız.
Adım 2: Açılan sayfadan Türkçe dil seçeneği üzerine tıklayarak çevrimdışı yani offline Blockly uygulamasını bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 3: İnen dosya 3.5 mb boyutunda olup .zip ile sıkıştırılmıştır. Bu dosyayı açarak blockly-games klasörü içine girerek index.html dosyasını açınız.
Bu adımları takip ettiğinizde çevrimdışı olarak programı kullanabilirsiniz. Blockly uygulamasının en çok sevdiğim özelliğinin çevrimdışı kullanılabilir bir uygulama olması özelliğidir. Sıkıştırılmış dosyanızı flash belleğiniz ile taşıyarak istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
Not: Geçen hafta da söylediğim gibi Blockly yerine Kodla Büyü ile Kodlama Eğitimi sayfasına göz atarak öğrencilerinizin bu eğitimi almalarını sağlayabilirsiniz.
BLOCKLY GAMES CEVAP ANAHTARI
Arkadaşlar etkinlik çok basit zaten yapamayacağınız boyutta değil. Bölümlerin yüzde 90 ını kendi başınıza hiç zorlanmadan yapabilirsiniz. Ama Blockly üzerinde bölüm sayısı az ve en son bölümler genelde ortaokul öğrencileri için imkazsız denecek zorlukta.
Bölümleri önce kendi başınıza yapmaya çalışınız. Eğer bir bölüm üzerinde 1 saatten fazla uğraştığınız hale çözemediyseniz aşağıda eklediğim sayfa üzerinden cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.
Cevap anahtarını sadece en zor bölümlerde kullanın. Buradan bakarak yapacağınız bölümlerin size bir faydası olmayacaktır.
ALTERNATİF BLOCKLY UYGULAMASI
Arkadaşlar kılavuz kitapta yukarıda gördüğünüz Blockly adımlarının her birini bir hafta olarak planlamışlar. Kılavuz kitaba göre gitmek istiyorsanız.
Hafta 12 – Programlama Çocuk Oyunu – Blockly Bulmaca
Hafta 13 – Labirentte Kayboldum – Blockly Labirent
Hafta 14 – Kuş Gibi Uçuyorum – Blockly Kuş
Hafta 15 – Kaplumbağa Kadar Hızlıyım – Blockly Kaplumbağa
Hafta 16 – Blockly ile Çözebildiğimiz Problemler – Sınav Haftası
Hafta 17 – Film Yapıyorum – Blockly Film
Hafta 18 – Tekrar Edelim
Yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. Ben 12. Hafta görevi veriyorum zaten 1 haftada bitiriyor öğrenciler. 13. Hafta ise birlikte çözemedikleri bölümleri çözmeye çalışıyoruz.
Kalan vaktimde Alternatif Kodlama Materyalleri kullanıyorum veya duruma göre Scratch konularına giriş yapıyorum. Scratch konusunda eğitim vermek isterseniz Scratch ile Kodlama Eğitimi sayfasından veya aşağıya eklediğim resim üzerinden eğitim sayfasına ulaşarak oradaki etkinlikleri yapabilirsiniz.
Açılan sayfadaki yönergeye uygun olarak hareket ederek Scratch ile çok güzel projeler ortaya çıkarabilirsiniz. Daha sonra bu öğrendiklerimiz ile Arduino eğitimlerini alabilir ve Robotik Kodlama alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bu konu sizlerle bu sene boyunca işlediğimiz derslerin son konusuydu. 6. Sınıfta yepyeni konularla eğitimlerimize devam edeceğiz. Yaz tatili süresince sıkılırsanız, kendinizi bilişim alanında geliştirmek isterseniz site üzerindeki etkinlikleri kişisel olarak ta yapabileceğinizi hatırlatmak isterim.
İyi Tatiller Arkadaşlar, Kendinize iyi bakın.
Çok güzel.
hocam sizi çok özledik ♥
Bende çok özledim. En kısa zamanda görüşürüz umarım.
güzel çok iyi ultra iyi
çok güzel bu site çok beğendik