Tübitak 4006 Çağrı Metni Yayınlandı – Neler Yeni

Daha geçen senenin fuarını yapamadık ama 2020-2021 Tübitak 4006 Çağrı Metni yayınlandı. Bu sene olacak mı olmayacak mı diye düşünürken çağrı metni ile kafamızda yer alan soru işaretlerinin bir kısmı kalkmış oldu.

Bu sene pandemi sebebiyle okulların uzaktan eğitime geçmesinin etkisi ile geçen sene başvurduğumuz ama henüz yapmaya fırsat bulamadığımız Bilim Fuarı etkisiyle yeni çağrı metnini beklemiyorduk.

Fakat Tübitak normal çalışmasına devam ederek 4006 Çağrı Metni Yayınlandı. Başvuru tarihi olarak 23 Kasım 2020 – 22 Ocak 2021 (Saat: 17.30) girilmiş fakat onaylanan projeler 20 Eylül 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılacak.

Yani Seneye (inşallah hayat normale dönerse) okulunuzda Bilim Fuarı yapmak istiyorsanız bu seneden başvurmanız gerekiyor.

Şimdi gelelim yeni çağrı metnine göre bilgilendirme çalışmalarımıza. Öncelikle çağrı metnini inceleyelim.

Çağrı metni yanı sıra aynı sayfa üzerinde bir de Bilgilendirme Sunumu yayınlanmıştır. Dilerseniz onu da inceleyelim.

Şimdi gelelim dikkat etmemiz gereken yerleri incelemeye ve başvuru yaparken bu önemli bilgileri dikkate alarak başvuru yapmaya.


2020-2021 TÜBİTAK 4006 BAŞVURUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Geçen sene önemli gördüğüm birçok değişikliği belirtmiştim. Bu sene fazla bir değişiklik yok fakat yine de Önemli gördüğüm değişiklikleri adım adım anlatacağım.

BAŞVURU TARİHLERİ

# Başvuru Tarihleri Tübitak 4006 Çağrı Metni incelememize göre aşağıdaki gibi güncellenmiştir. Planlamaları yaparken son güne bırakmadan buna dikkat etmemiz gerekmektedir.

BAŞVURU BAŞLANGICI 23 KASIM 2020
BAŞVURU BİTİŞ 22 OCAK 2021 (SAAT 17:30)
FUAR TARİHLERİ 20 EYLÜL 2021 – 31 ARALIK 2021

BAŞVURU KOŞULLARI

# Başvuru Koşulları kısımdan herhangi bir değişiklik göremedim. Özel okulların katılamayacağını hatırlatmakta fayda var. Fuarlar ortaokul ve lise düzeyinde devam edecek.
Bilim ve Sanat Merkezleri soruluyordu bu başlıkta onların katılabildiğini tekrar belirtelim.

PROJE SAYISI

# Proje Sayısı bölümünde geçen sene yapılan değişiklik aynen devam ediyor. Burada bir değişiklik yok yine de hatırlatalım.

HİZMET ALANI 1-4 OLAN OKULLAR EN AZ 15 PROJE
HİZMET ALANI 5-6 OLAN OKULLAR EN AZ 10 PROJE
GÖRME İŞİTME VE ZİHİNSEL ENGELLİLERE YÖNELİK OKULLAR EN AZ 5 PROJE
TÜM OKULLAR EN FAZLA 25 PROJE İLE BAŞVURABİLİRLER

TEMATİK ALT PROJE ALANLARI

# Tematik Alt Proje Alanları Geçen sene 30 Tematik Alt Proje Alanı kullanarak projelerimizi yazmıştık. Sanırım bu sene en büyük değişiklik burada. Tematik alt projelerde sorun yaşadığımızdan sayı 43 e çıkarılmış ve yeni alanlar eklenmiştir.

Burada neye dikkat edeceğiz. Bizim proje hazırlarken genel sorunumuz projeyi bulmak ve daha sonra şartlara uyarlamak adımından geliyor.

Halbuki önce çalışma alanımızı belirlemeli ondan sonra proje bulmalıyız. Eğer Bilim Fuarında projelerimizi sergilemek istiyorsak aşağıdaki Tematik Proje Alanlarında projeler üretmeliyiz.

Tübitak 4006 Tematik Alt Proje Alanları
Tematik Alt Proje Alanları

Peki tüm projeleri aynı alanda üretsek olur mu?
Maalesef arkadaşlar başvuru yaptığımız tüm projeleri incelediğimizde bu tematik alanlardan en az 5 alanı kapsamış olması gerekiyor. Aşağıya ayrıca yazayım gözden kaçmasın.

ALT PROJELERİMİZ EN AZ 5 ALANI İÇERMELİDİR

PROJE TÜRLERİ

# Proje Türleri bölümünde biz biliyoruz ki 3 farklı proje türünde projeler hazırlayabiliyoruz.

Araştırma – Tasarım – İnceleme

Geçen sene bu proje türlerinin dengeli dağıtılması istenmişti. Yani 15 proje ile başvuruyorsak 5 Araştırma Projesi 5 Tasarım Projesi 5 İnceleme Projesi olarak başvuru yapmamız istenmişti.

Bu sene incelemelerim sonucunda böyle bir kural görmedim. Çağrı metnine göre her proje türünden en az 1 proje bulunması yeterli gibi görünüyor. Net açıklama yapılmamış eski kılavuza atıfta bulunulmuş fakat orada da net bilgi yok bu konuda.

Hatırlayalım 2018 yılına kadar tüm projelerin sayısının yarısı kadar araştırma projesi girilmesi isteniyordu. 2019 yılından itibaren Dengeli bir şekilde yani 3 e bölünerek girilmesi istendi. Bu sene net değil en az 1 proje olsa yeterli gibi görünüyor her türden.

Bu konuda değişiklik olursa mutlaka burada güncelleme yaparım. Şimdilik incelediğim kadarıyla bu şekilde.

ARAŞTIRMA – İNCELEME – TASARIM
BAŞVURUDA HER TÜRDEN EN AZ 1 PROJE OLMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLMİŞ FAKAT GÜNCELLEME OLABİLİR EMEKLER BOŞA GİTMESİN BEN SİZLERİN DENGELİ BİR ŞEKİLDE PROJE HAZIRLAMAYA BAŞLAMANIZI ÖNERİRİM.

PROJE YAZMA FORMATI

# Proje yazma formatı bu sene değişiklik yok mutluyuz. Kelime sınırlamaları geçen sene olduğu gibi devam ediyor. Aşağıya ekliyorum.

AMAÇ – YÖNTEM – BEKLENEN SONUÇ
AMAÇ EN AZ 20 EN FAZLA 50 KELİME
YÖNTEM EN AZ 50 EN FAZLA 150 KELİME
BEKLENEN SONUÇ EN AZ 50 EN FAZLA 150 KELİME

DEĞERLENDİRME

# Değerlendirme En büyük sorunumuz değerlendirme. Her sene o kadar emek harcayıp başvuran arkadaşlar başvurularının reddedildiğini görünce çok üzülüyorlar.

Projelerimizi hazırlayıp bitirdikten sonra tıpkı Tübitak gibi kendi değerlendirmemizi yapsak aslında eksik noktalarımızı görüp düzeltebiliriz.

Peki projelerimizi nasıl değerlendireceğiz? Hemen açıklamaya bakalım.

“En az alt proje sayısını sağlayan kurum/kuruluşun her bir alt projesi,
alanlarında uzman olan en az üç (3) dış danışman tarafından değerlendirilir, dış danışman puanlarının aritmetik ortalaması alınır, bu puan Bilim Fuarları Değerlendirme Puanıdır.”

Ayrıntılı değerlendirme kriterleri sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Başvurunuzu onaylamadan önce mutlaka burada belirtilen kriterlere göre kendi projelerinizi değerlendiriniz. Tespit ettiğiniz eksiklikleri mutlaka gideriniz.

DESTEK MİKTARI

# Destek Miktarı bu sene hiç değişiklik yok aynen devam ediyoruz. Hazırlık desteği olarak 2000 TL sabit olarak verilirken proje başına 200 TL artı olarak verilmeye karar verilmiş. Yani az proje yapan okul az ücret alırken çok proje yapan okul çok ücret alacak.

BİLİM FUARI HAZIRLIK DESTEĞİ 2000 TL
+
PROJE SAYISI x 200 TL

Örneğin 25 proje ile başvuru yapan bir okul 2000 + 5000 ücret alacağından toplamda 7000 TL destek alacaktır.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN SAYILARI

# Öğrenci ve Öğretmen Sayıları geçen sene yapılan son güncelleme aynen devam ediyor. Aslında geçen seneki ilk açıklama hatalı idi sonradan düzelttiler. Bu sistem devam ediyor diyebiliriz.

SERGİLENECEK HER BİR ALT PROJEDE EN AZ 3 EN FAZLA 8 ÖĞRENCİ GÖREV ALABİLİRKEN ÖĞRETMEN OLARAK İSE HER BİR ALT PROJE İÇİN EN FAZLA 4 DANIŞMAN ÖĞRETMEN GÖREV ALABİLİR.

Öğrenci sayısında yapılan değişiklik fena değil. Grup çalışmasına özendirdiği için güzel olmuş diyebilirim.

SERGİ TARİHLERİ

# Bilim Fuarı Günleri kısmında geçen sene yapılan değişiklik devam ediyor. Yani en az 2 gün, en fazla 3 gün fuar sergisi devam edecek.

BİLİM FUARI SERGİSİ 20 EYLÜL 2020 – 31 ARALIK 2021 TARİHLERİ ARASINDA EN AZ 2 TAM GÜN EN FAZLA 3 TAM GÜN YAPILACAKTIR.


Tübitak 4006 Çağrı Metni incelemesi sonucunda şimdilik gözüme çarpan değişiklikler bu kadar. Başka değişiklikler olursa ek maddeler eklerim.

Bu sene ben farklı bir kuruma geçtiğimden Tübitak Bilim Fuarlarına katılamayacağım. Fakat o kadar çok soru geliyor ki teker teker yazmak yerine bir kez yazıp link atmanın daha mantıklı olacağını düşündüm.

Takıldığınız diğer konularla ilgili mutlaka daha önceden bir şeyler karalamışımdır. Önceki yazılarıma Tübitak 4006 kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Diğer tüm işlemler için Tübitak Sayfası linkinden Tübitak adresine ulaşabilirsiniz.

Başvuru yapacak tüm öğretmen arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

100 Comments

  1. hocam öncelikle çok güzel bir site hazırlamışsınız. ilk defa yürütücü olarak görev aldım.Daha önceki senelerde onaylanan projelerimizle de isim değişikliği ve alan değişikliği ile de katılabilir miyiz. ben arbisten kaydımı yaptım fakat proje başvurusu nasıl yapılacak bulamadım.

  2. Merhabalar Hocam,
    Sergi tarihleri 31 Aralık’a kadar demişsiniz ama Tübitak’ın sitesinde 11 Haziran’a kadar yapılabilir deniyor. Sergi tarihlerinde bir değişiklik mi yapıldı?

  3. Hocam merhabalar, malum haftaya ortaokulların telafi eğitimi başlıyor. Bize de en son 10-11 haziran da sergi yapılacak dendi okuldan. Yukardaki yazıyı okudum. Ama ortaokul da açıldığı için sergi yapılacak mı? Bilgilendirirseniz sevinirim Şimdiden teşekkür ederim

  4. Merhaba hocam . Ben 4006’da yürütücüyüm ve geçen sene sözleşme imzalanmıştı ancak pandemiden dolayı malum bu seneye kaldı.. Okulumda yürütücü değişikliği yapamıyoruz. Sözleşme imzalandıktan sonra iptal edilebiliyor muyuz?

    • Hocam ücretleri daha yatmadı onların diye biliyorum. Ücretler yatınca hiç harcama yapmadan girilen tarihten sonra durumu bildirip geri ödeme yaparsınız. Başka bir çözüm gelmedi aklıma.

  5. Merhaba özgür Hocam,
    Şimdi biz minimum proje sayısında başvurumuzu yaptık ama projelerimizin onaylanıp onaylanmadığını falan nasıl öğreneceğiz? Ne zaman belli olacak bunlar? Biz projeyi üretmek için ne zaman çalışmaya başlayacağız 🙂 bilimiz.tubitak.gov.tr adresine giriş yaptığımda Elektronik Başvuru Çıktısını İndir

    Başvuru Sonucu: Öneri

    diye bir yazı ile karşılaşıyorum. onlay nedir burada anlayamadım 🙂

    • Hocam tek tek inceleniyor projeler biraz sürer tahmini söylüyorum nisan mayıs ayı gibi açıklanır. Daha sonra sözleşme olacak sistemde onu imzalarsınız ve proje destek ücretleri hesabınıza yatar. O zaman yapımlara başlayabilirsiniz.

  6. Özgür Hocan merhaba çok güzel bir siteniz var.Hep yararlanıyorum.Hocam bir sorum olacaktı.İlköğretim öğrencilerinin tarih dersine ilişikin tutumlarını incelesem hangi çağrı alanına uygun olur acaba

    • Hocam tutum ölçekleri falan öğrencilerin geliştirmesi çok zor bir alan proje üst düzey bir proje kalıyor. 4006 için öğrencinin merak edeceği ve araştıracağı türde projeler olması önerilir. Bu yüzden tematik alanlarla belli bir harita çizilmeye çalışılmış. Projeyi tematik alana uydurmak yerine tematik alana uygun proje düşünmek daha faydalı olacaktır.

  7. Merhaba özgür hocam uzaktan eğitimle spor yap dengeli beslen saglikli yasama yakinlas konulu projemiz arastirmaya mi girer sizce. İkincisinde okulumuzda cimnastik bahçesi buda tasarıma mi uygun

    • Hocam araştırma projelerinde bir hipoteziniz olmalı ve bu hipotezi test etmelisiniz anket deney vb yollarla. Sizin çalışma pek uygun gelmedi bana Bir deney ve kontrol grubu ile yapıp sonuçları kıyaslayarak işlem yaparsanız araştırma olarak değerlendirilebilir.

      jimlastik bahçesi çok büyük bir proje fakat bunun prototipini oluşturabilirsiniz. Ortada bir ürün var ve bu ürün günlük hayatta bir işi(spor) yapabilmemizi sağlıyor veya kolaylaştırıyor. Bu bakış açısıyla tasarım projesi kapsamına alınabilir.

  8. merhaba. okulumda yürütücü olarak görevliyim. Geçen sene fuar yapılmadığı için aynı projeleri isim değişikliği ile gönderebilir miyiz. 2020 yılına ait onaylanmış projeler için fuar yapılacak mı bilgi verirseniz sevinirim.

    • Hocam geçen seneki başvurular bu sene ikinci dönem yapılacak. Bu başvurular ise seneye eylül ile aralık arasında yapılacak. Aynı projelerle başvurmayın hocam. kabul edilmez o projeleriniz sistemde onaylı gözüküyor sonuçta

  9. Özgür bey merhaba,öncelikle verdiğin bu yararlı bilgiler için size çok tesekür ederiz.Ben izmirde zihinsel engelliler okulunda görev yapmaktayım.Bu yıl ilk defa tüpıtak projesi hazırlayacağım.Konu olarak ;Aile içi etkili iletişimi çesitli yöntemlerle artırarak çocugun okuldakı akademik basarısındaki ilişkiyi incelemeye yönelik bir çalışmaa yapmak istiyorum.Bu çalışma uygunmudur?bu çalışma incelemeye mi yoksa arastırmaya mı.tesekürler i

    • Hocam bir hipotez belirleyerek araştırma projesi olarak kullanabilirsiniz daha yakın gibi. Fakat benim önerim daha basit projeler yapılması yönünde. Biraz üst seviye yüksek lisans çalışması havası var projede. Yine de siz bilirsiniz.

  10. Hocam merhabalar

    Öncelikle çok açıklayıcı bir yazı, tüm her şeyi buradan öğrendim diyebilirim çok teşekkürler 🙂 Bu sene ilk kez proje hazırlıyoruz, Kimyasal bir tepkimede katalizör hızının etkisini incelediğimiz bir projemiz var ancak tematik alana ne yazacağımızı bilemedik. Bu biraz var olan bir etkiyi göstermek ve ispatlamak gibi oluyor. Sizce tematik alana ne yazmalıyız? Yardımcı olursanız çok seviniriz 🙂

    • Hocam merhaba çok teşekkür ederim.

      Proje fikriniz çok güzel araştırma projesi örneği aslında. Tematik alanlar çıkmadan önce bu tarz projeler bolca kullanıldı araştırma projeleri kapsamında. Tematik alanlar ile tübitak aslında yönlendirme yapıyor ve bu alanlarda çalışın diyerek yeni fikirlere yönelmemizi sağlıyor.

      Sizin proje bu haliyle herhangi bir tematik alan içerisine girmeyecektir. Fakat ürünleri değiştiirp güncelleyerek gıda ve gıda arzı güvenliği konusunda herhangi bir gıdanın belirlediğiniz bir değişkene göre bozulma vb araştırabilirisiniz.

      • Anladım, değişiklik yapayım o halde. Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam 🙂

  11. Özgür Hocam Merhaba; yürütücü olarak görev verdiler ilk defa yapıyorum. yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim ancak bazı sorularım olacak
    Anket içeren projelerde; özet, öğrenciye yapılacak olduğundan veli onam formu, anket soruları, ayse başvurusu, veliye yapılanda da katılım kabul formları hazırlanıp okuldan ilçeye gönderilecek doğru mu acaba?
    bir de araştırma projelerinin hepsine diyelim ki 13 tane var her öğretmen taahütname doldurmak zorundalar mı?

    • Hocam merhaba çok geçmiş olsun öncelikle iyi iş çıkarmışsınız. Daha yeni başlayanlar olduğunu biliyorum 🙂

      Sorulara geçelim: “Anket içeren projelerde; özet, öğrenciye yapılacak olduğundan veli onam formu, anket soruları, ayse başvurusu, veliye yapılanda da katılım kabul formları hazırlanıp okuldan ilçeye gönderilecek doğru mu acaba?”

      Hocam burada sistem şu şekilde. Projede kullanacağınız anketi hazırlayıp ilçe milli eğitime gönderiyorsunuz. Zaten orada formu hangi okullarda hangi gruplara uygulayacağınızı belirtiyorsunuz. Milli eğitim size bir onay belgesi ile birlikte geri gönderiyor. Bu iki belgeyi projenizin bilgileri ile birlikte tübitak sistemine giriyorsunuz. Hepsi bu kadar.

      Başvuru aşamasında bildiğim kadarıyla öğrenci bilgisi vb istenmiyordu. Sonradan değiştimi bilmiyorum. Ana sayfada fuarda görev alacak öğrenciler için bir muvafakatname var onu görev alacak öğrenciler için doldurtun ama sistem başvuruda istemiyor diye biliyorum.

      İkinci soru araştırma projelerinde öğretmene taahütname olayını anlamadım tam hocam.

  12. merhaba benim projelerim var ama kimya alanında deney yapıcaz alt proje alanına ne yazabıırız
    atık yağlardan sabun eldesi
    kuru buz deneyı
    çözeltilerin iletkenliği
    sıvı gökkuşağı

    • Hocam mesajınız spama düşmüş üzgünüm yeni farkettim iş işten geçti ama umarım girmişsinizdir birşeyler. Hayırlısı diyelim bu saatten sonra.

  13. Hocam merhaba kolay gelsin. Şöyle bir sorum olacaktı. Atık malzemelerden yabancı dil öğrenimi için materyal hazırlama hangi tematik alanla ilişkilendirilebilir? Teşekkür ederim.

    • Hocam yabancı dili bir kenara bırakıyorum. Hazırlayacağınız materyal hakkında biraz bilgi verirseniz bir alana yerleştirebiliriz. Materyal mantıksal / algoritma mı kullanıyor. Steam alanlarını kullanılarak mı yapılıyor gibi.

  14. Hocam merhaba Ben de bu sene okulumda yürütücü oldum Benim öğrencilerimin ördüğü el örgüsü oyuncakları köy anaokullarına bağışlama projem var Tematik olarak değerler eğitimi ama ana başlık ne bilemiyorum inceleme mi ???

  15. Hocam merhaba biz metal teknolojisi alanı ile ilgili bir demir bükme aparatı yapacağız bunu hangi alt tematik proje alanında yapacağımıza karar veremedik. Acaba bununla ilgili bize yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkür ederim…

  16. hocam merhabalar bende bilgisayar ağ çeşitleri(yerel,metropol,geniş) üzerine bir proje yapmak istiyorum. Baktım ama sizce bu hangi tematik alt proje alanına girer? Yardımcı olabilir misiniz?

    • Hocam bu şekilde benimde bir alan bulmam imkansız. Projenizde izlediğiniz adımlar önemli mesela bir oyun tasarladıysanız algoritma mantıksal tasarıma girerken. Normalde düşününce Nesnelerin internetine kenardan bi dokunabilir. Projenin içeriğine ortaya çıkacak ürüne göre değişebilir yani.

      • Sayın hocam ingilizce ogretme metodu ile alakalı kontrollü deneyli araştırma porjemiz var fakat bir yere kıyamadım. Bir fikriniz varmı ingilizce ile alakalı muallak bir durum var

        • Hocam projenizi tahmin edebiliyorum. Bu tarz projeleri yüksek lisans tezleri gibi görünüyor. Tübitak yıllardır bu tarz istemiyordu bu sene tematik alan çıkardılar sanırım bu yüzden. Yani bir alana koysanız da nasıl olur bilemiyorum açıkçası. Madem yapıldı yakın bir alan seçip şansınızı deneyin hocam. Ama bu projeye bel bağlamamanızı öneririm.

  17. Merhaba Özgür hocam benim tübitak hakkında bir sorum var da hocam 1 öğrenci kaç ayrı proje sunabilir.

    • 1 öğrenci fuar sırasında sadece 1 proje başında durabileceği düşünüldüğünden 1 projede görevlendirilebilir. Fakat öğrenci sayısı çok az olan okullarda öğrenci yetmiyor ise bir öğrenciyi birden fazla projede görevlendirebilirsiniz. Kimsenin bu durumda sıkıntı çıkarabileceğini düşünmüyorum.

  18. Hocam merhaba biz uv boncuklarında kimyasal tepkime reaksiyon oranlarını incelemek istiyoruz konumuz kimya fakat bu sene değiştirilen alt konu başlıkları biraz engel oluyor. Sizce hangi konuya girer bu proje

    • Hocam bu sene verilen tematik alanlar kapsamı baya daralttı. Bunu yapmalarındaki amacın herhangi bir dersin bir konusunu daha iyi anlatmaya yarayan materyal tarzı projelerin önüne geçmek sanırım. Bu durum bu şekilde birçok projenin tematik altyapısın kalmasına neden oldu. Tübitak’ın bu sene bu konuda nasıl davranacağını bilemiyorum fakat ben olsam projeyi temaya uydurmak yerine belirlediğim temaya göre proje yazmaya çalışırdım.

    • Merhaba, projenize göre bir ürün geliştiriyorsunuz yazılımsal da olsa ortaya bir ürün çıkıyor. Bu ürün bir işin( ingilizce öğteriminin) daha kolay yapılmasını sağladığından tasarım projesi kapsamına girmektedir.
      Buraya kadar sıkıntı yok. Fakat projenizi inceleyen kişi “Hangi öğrenci oturupta ingilizce öğretimini daha kolay hele getirmek için bir ürün tasarlamak ister ki? Bunu bir öğretmen hazırlamış.” izlenimine kapılabilir. Daha önceki projelerde “projelerin öğrenci seviyesine uygun olarak hazırlanması” sebebiyle redler olduğundan proje reddedilebir.(Olasılık inceleyen kişiye bağlı)
      Eğer bu projenizi hayata geçirmek isterseniz metni öyle dizayn edin ki öğrencinin aklına gelip uygulamaya karar verdiğini okuyan kişi anlasın. Ayrıca yapımı zor bir proje olduğundan gereğinden fazla olmadan hangi aşamada uzman desteği alacağınızı da belirtmenizde fayda var.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar dilerim.

  19. Özgür bey merhaba bu yıl TÜBİTAK için bir proje yapmayı düşünüyoruz proje konumuz Bursa ikliminin cilt üzerindeki etkisi olucak fakat bu konunun incelememi yoksa araştırma konusumu olacağına karar veremedik rica etsem yardımıcı olurmusunuz.Biz inceleme konusu olarak düşündük fakat bununla ilgili bir deney yapmamız pek mümkün değil

    • Merhaba hocam, sizin söyleminize göre projenizi incelediğimizde
      Bağımsız değişken: Bursanın iklimi (Not test etmek için başka bir iklime daha ihtiyacınız var)
      Bağımlı yani etkilenen değişken : cilt üzerindeki etkisi

      Sizin proje tam bir araştırma projesi örneği fakat bağımsız değişkeninizde problem var başka bir ilin iklimi ile kıyaslamanız lazım.

      Peki inceleme olmaz mı?
      Bu haliyle olmaz ama projenizi son 30 yılda bursa iklimindeki değişimler diye değiştirirseniz. 30 yıla ait verileri toparlar sıcaklıkları kıyaslar bunların olası sebepleri hakkında bilgi toplar ve sunarsanız o zaman inceleme projesi olur.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.

  20. Hocam merhaba ben Selçuk ortaokulunda okuyorum Tübitak projesi için form aldım ama proje yönetiminin ne olduğunu anlamadım bana yardım eder misiniz

  21. Hocam merhaba bir konuda bilgi almak istiyorum okulumuzda katılacak olduğumuz projelerin hepsinin tasarım olması istendi paylaştığınız yazıda proje türlerinin eşit sayıda olması gerektiğini yazmışsınız bu zorunlu mu acaba ben kılavuza baktım ama sanki bu ibareyi göremedim araştırma ve inceleme projesi olmadan katıldığımızda kabul görmeyecek mi yani bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba hocam geçen seneye kadar toplam proje sayısının yarısının araştırma projesi olması isteniyordu. Bu koşulu sağlamayan başvurular kabul edilmiyordu. Bu sene ise madde değişmiş ve eşit olarak dağıtılır demiş. Kılavuzda değil ama çağrı metninde açık açık yazılmış. Tüm projeleri tasarım girmeniz zaten kabul edilmez. Diyelim ki 20 proje gireceksiniz bunları 7-7-6 şekilde dağıtabilirsiniz. Fakat 20 Tasarım veya 20 Araştırma veya 15 tasarım 5 Araştırma girmeniz hoş karşılanmayacaktır. Nasıl değerlendirirler bilmiyorum ama önceki senelerdeki araştırma projeleri oran hassasiyetlerine bakarak sıkıntı çıkaracaklarını tahmin ediyorum. Karar size ait.

  22. İyi akşamlar hocam.. Ben köy okulunda çalışan bir matematik öğretmeniyim. Öğretmenlikte daha ilk yılım ve okulum ilk kez Tubitak a başvuru yaptı, müdürüm de beni yürütücü yaptı. Hiç tecrübem yok, çok stresliyim. O zamandan itibaren çeşitli araştırmalar yaptım, gruplara katıldım. Toplantılara gittim. Sizin yazılarınızı vs. Okudum. Tasarım projesi olayında proje düşünemiyorum
    . Öğrencilerime tubitak bilim fuarına katılacağımzla ilgili sunum yaptım, videolar izlettim. Bir Sürü fikirle geldiler. Örneğin drone, robot yapmak istiyorlar. Ancak ben robot nasıl yapılır bilmiyorum. Okulumuzsa bilişim hocamız yok. Etrafımda yazılımla uğraşan yok. İlçeye de uzak bir okuluz
    Size şunu sormak istiyorum. Araştırırken robot malzemelerinin satıldığını, bunun sadece montajının yapılmasının kaldığını gördüm. Böyle bir projeyle katılabilir miyiz? Yoksa illaki bu parçaları da öğrencilerin mi yapması lazım? Ve bu parçalar alınıyorsa ücretini tubitak karşılar mı?

    • Merhaba hocam Allah kolaylık versin. Hocam tasarım projesi deyince öğrenciler hemen gösterişli popüler projelere yöneliyorlar. Siz onları ufak adımlarla ilerlemelerini önce kendi sorunlarına çözüm üretecek projeler üretmelerini sağlayın.

      Drone vb robot olaylarına gelirsek siz oturup sıfırdan kendiniz yaparsanız bunu bir mantığa büründürürseniz elbette kabul olacaktır. Mesela drone ye köyde neden ihtiyaç olur kaybolan koyunları kontrol etmek için diyebilirsiniz. hikayeyi oluşturur ve amacınızı vb belirler drone yapabilirsiniz.

      Burada önemli nokta hazır robot kitleri ile yapılan projeler Tübitak tarafından pek uygun görülmüyor. Aslında zaten hazır oluyor hiçbir emek verilmeden yapıldığı izlenimi var. Yinede inceleyecek kişiye bağlı diyebilirim.

      Ücretini karşılama olayına gelirsek projeleriniz onaylanırsa tübitak size ücret yatıracak onun içerisinden faturasını alarak bu parçaları alabilirsiniz.

  23. Merhaba, proje başvuru aşamasında beklenen sonuç kısmında şu sonucu beklemekteyiz gibi mi yazılmalı yoksa proje bitirilmiş şu sonucu elde ettik şeklinde mi?

    • Hocam projeler daha yapılmadığı için beklediğimiz sonucu yazmalıyız. Aslında projeyi yaparak ne hedefliyorsunuz. Ne gibi faydaları olacağını düşünüyorsunuz bunlardan bahsetmeniz gerekiyor. Önce Projenizle ilgili olan kısımlara yer vererek alt alta hedeflerinizi sıralayabilirsiniz.

  24. Sayın hocam,bir proje fikrim var ama fikir bana ait,öğrenciye değil. Bu durumda projeyi gerçekleştirmemiz mümkün olabilir mi?

    • Hocam kaç gündür e-postama facebook hesabıma instagram hesabıma buraya yazılan yorumlara baktığımdan 200 mesaj aldıysam bunlardan 2-3 tanesi öğrenciye ait diğerleri hep öğretmen arkadaşlara ait. Güzel bir fikriniz var ise ve bunu bir öğrenci ile hayata geçirmek istiyorsanız öğrencilerinizi toplayın bir proje bulalım deyin ufak yönlendirmelerle sizin projenizi bulmalarını sağlayın. Böylece kendilerinin bulduklarını düşünüp projeye sarılırlar sizinde yönlendirmeniz ile güzel bir ortaya çıkar. Şahsen yıllardır bu şekilde yapıyorum bende.

  25. Merhaba Özgür hocam,öncelikle çok teşekkürler.siteniz çok bilgilendirici ve 4006 için önemli bir kaynak.Sormak istediğim soru yapay zeka alanında artırılmış gerçeklik-qr kodları kullanarak yabancı dil derslerinde kullanılacak bir sınıf dışı oyun ile başvurabiliriz miyiz.tasarım alanına girer diye düşünüyorum doğru mudur.

    • Hocam çok teşekkür ederim. Projenizin sonunda ortaya bir ürün çıkmakta ve bu ürün bir işin daha pratik yapılmasını sağlamakta olduğundan TASARIM projesine girer. Yöntem kısmını yazaarken tasarım projesi adımlarından yararlanarak yazmaya çalışın. Birde projeyi öğrencinin düşündüğünü ve geliştirdiğini metinde net belli edin. Güzel proje olacak gibi görünüyor böyle projeleri duyunca heveslenip yeni şeyler yapasım geliyor. Başarılar dilerim hocam.

  26. Hocam merhaba ben robotik yerine scratchden bir tasarım ya da oyunla katılabilir miyim yoksa illa elle tutulur bir robot bir tasarım mı olmalı bilgisayarla sergilense olmaz mı

  27. hocam, bilgiler için teşekkürler. Bir proje belirlediğimizde daha önce yapılmış olup olmadığını nereden kontrol edebiliriz ?

    • Hocam o isimde arama yapın birebir benzer çalışmalar çıkmasın internette. Zaten özgünlükten kasıt o sayılır. Geçen senelerde imla hatalarına kadar aynı projeler girildiği için bu tarz olayların önüne geçilmek isteniyor. Ama fikir sizden çıktıysa zaten birebir aynısı bulunmaz.

      • Hocam sitenizde araştırma ve tasarım proje örnekleri var. İnceleme projeleri göremedim. Bununla ilgili örnek var mı ?

        • Beni bana bıraksalar düzenleyip ekleyeceğim hocam. Daha önceki senelerde yarı yarıya olduğundan inceleme yerine alanımın verdiği avantaj sebebiyle hep tasarım projesi yaptım. Bu sene eşit dağılır kriteri inceleme projelerine olan ilgiyi artırdı. Fırsatım olunca bu konuda sizlere yararlı olacak paylaşımlar yapmaya çalışacağım.

  28. Selam hocam bu sene proje koordiantörü olucam.
    1.soru: 6 ders egzersiz vericem ve çarşamba ve cuma günleri olacak. Elinizde ezgersiz planı vat mıdır?
    2.soru:3/4 hizmet bölgesi için en az kaç proje vermeliyiz
    Teşekkürler

  29. Siber zorbalık ile araştırma yapmak istedik, anket hazırladık peki bunu hangi alt alana dahil edebiliriz?

    • Dijtal Dönüşüm uygun gibi geldi hocam. Yakın alan yazabilirsiniz bu konuda çok katı olacaklarını düşünmüyorum. İnsan hakları ve demokrasi ile de bağlantı kurulabilir, hatta yazacağınız metne göre değerler eğitimi alt konularına bile değinebilirsiniz.

  30. Hocam.merhabalar proje metni gondermemiz gerekiyor sanirim oncesinde bu metne nerden ulasabiliriz
    Bir de bizim tarih bransindan hazirlayacagiz burada tematik alt basliklara uymak zorunda miyiz ?

    • Merhaba, Evet projeleri yapmadan önce ne yapacağınızı tübitağın belirlediği şartlar doğrultusunda metin olarak hazıralamnız gerekiyor. Benim sitede dahil örnek proje metinlerini görebilirsiniz. Kendi aklınızdaki projeleri bu örneklere göre dizayn edeceksiniz. Okuyan görevli sizin ne projesi yapacağınızı anlayacak ve şartlara uygun olduğundan emin olduktan sonra onay verecek. Ondan sonra proje yapmaya başlayacaksınız.

      Tematik alt başlıklara uymak zorundayız proje hazırlarken. Tüm projelere bakıldığında en az 4 tematik alanı kapsaması gerekiyor. Projeniz eğer çok iyi dizayn edilmiş ise yakın olan bir tematik alan seçebilrsiniz. Geçen senelerde çok fazla dikkat edilmiyordu bu alana. Ama bu sene nasıl olacak bilemiyorum. Hiç yaklaşmıyor ise projeniz o zaman değiştirmenizi öneririm. Çünkü bu temalara girmeyen projelerin amaç özet ve yöntemini yazarken de sıkıntı yaşarsınız.

  31. Hocam öncelikle paylaşımlarınız ve emekleriniz için teşekkürler.ilk kez tübitak projesinde yer alacağımız için emin olmak istedik.bir okul en az 15 farklı proje mi sunmalı yani?ben dopru mu anladım.örneğin 5 proje ile tübitaka katılamıyor muyuz?

    • Okulun bölgesine göre değişiyor. Normal okullar en az 15 proje hocam. Siz yine de katılabildiğiniz kadar fazla proje ile katılın. Ne kadar proje o kadar garanti olur hemde daha fazla ücret almış olursunuz.

  32. Hocam aklıma takılan bir soru var. Şimdi benim projelerim genellikle matematiğin mimariyle, sanatla olan ilişkisini anlatan tasarım projeleri. Tematik alanlara baktığımda bu görsel işitsele giriyor mu ya da steam mı ben ayırt edemedim.

    • Mimari ve sanat diyorsunuz hocam dolayısıyla steam temasına girer sizin projeleriniz. Yine de içeriğine detaylı bakmak lazım. Sonuçta bu alanlar birbiri ile ilişkili. Steam içinde buluna a yani art sanat sizin bağlantı için yeterli gibi görünüyor

    • Yaptınız proje sonucunda elde edilen bulgular yazılır hocam. Ayrıca sizden sonra buna benzer proje yapacak arkadaşlar için önerilerde bulunabilirsiniz. Şöyle yapılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilir gibi. Araştırma projesi ise hipoteze ulaşılıp ulaşılmadığı net olarak belirtilmeli. Ulaşılmadı ise tahmini sebepleri anlatılmalı.

      • merhaba hocam, bu konularda aydınlattığınız için öncelikle çok teşekkür ediyorum. aklıma takılan bir şey var. biz proje başvurularında amaçı ve gidilecek yöntemi yazabiliriz ama henüz sonuçlanmamış projemizin sonucunu nasıl yazacağız ki.. ocak ayından sonra anketlerimizi ve araştırmamızı tamamlayacağız. henüz bunlar yokken neyin sonucunu yazıyoruz? bütün katılımcılar basvuru yaptıktan sonra çalışmalara devam edecek. şu an daha yeni başlıyoruz zaten. sonuca acaba hedeflenen ya da varılmak isteneni mi yazacağız? umarım anlatabşlmişimdir. cevabınızı bekliyorum hocam. iyi çalışmalar.

        • Hocam merhaba oraya beklediğiniz sonuçları yazacaksınız. Proje sonunda çıkmasını beklediğiniz sonuçlar ve ek olarak bu projenin bize ne gibi bir fayda sağlayacağı daha sonra yapılacak hangi proje veya çalışmalarda kullanılabileceği vb bilgiler yazabilirsiniz.

  33. Hocam ben atasözleri ve anlamları ile ilgili atasözleri çarkı yapmak istiyorum .Bu proje kültürel miras tematik alanına girer mi sizce cevaplarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

    • Bence girer ama detaylar önemli hocam. İl milli eğitimler genelde bu konuda çalışma yapıyor. Okulların proje bilgilerini göndermelerini istiyor şöyle kabaca bir inceliyorlar. Yani en azından bizim burada böyle sizde de böyle çalışma olursa onlar gereken müdahaleyi yapacaktır.

  34. Hocam kolay gelsin sanırım bu sene tematik alanlar getirilmiş. Bu alanlarda ben kimya fizik gibi deneylerden yapmak istiyorum ama bu tematik alanların içine yerleştiremedim. İlla ki bu tematik alanlarla mı ilgili olması lazım hocam. Teşekkür ederim

    • Maalesef öyle hocam. Hatta detaylı incelerseniz tüm projeleri inceleyip en az 4 tematik alanı kapsaması gerektiği belirtilmiş. Projeler üzerinde oynayarak bu alanlardan birine sokmanız gerekmekte 🙁

  35. Sorumu yanıtlamanızı rica ediyorum.. Proje sergi tarihi mart ile Kasım şeklinde belirtilmiş yani uzun bir aralık bizler bu tarih aralığında istediğimiz bir zaman örneğin 20 Nisanda 2 veya 3 gün sergimizi yapabiliriz doğru mu

    • Merhaba hocam. Tabi ki yanıtlarım sorunuzu. Aynen söylediğiniz gibi 20 Nisanda 2-3 gün şeklinde serginizi organize edebilirsiniz. Zaten haziranı geçirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bir sonraki seneye sarkıyor ki bu durum öğrenci gitmesi, öğretmen gitmesi vb problemler ortaya çıkaracaktır.

      Bu sene ben başka bir kuruma geçtiğimden yapamayacağım fakat eğer yapıyor olsaydım Kesinlikle bayramdan sonra haziran başı gibi yapardım. Sizin tarih ramazan öncesi uygun aslında ama çok erken diye düşünüyorum.

      Bu arada bu sene il milli eğitim müdürlükleri fuarlarda sergilenen projelerden seçilenleri il geneli yapılacak sergide göstermesi gerektiği yazıyor. Yani il milli eğitim bir planlama yaparak haziran ayında bu sergiyi yapmak isteyebilir. Dolayısıyla sizden daha önce bir tarihte yapmanızı isteyecektir.

      Şimdilik aklıma gelenleri bu şekilde açıklayabildim. Sorularınız olursa her zaman yanıtlarım hocam iyi çalışmalar dilerim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*