Merhaba Arkadaşlar, yeni konumuza Ver Elini Veri konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta kodlama konusundaki etkinliklerimize 5. Sınıf – Hafta 3 – Yönergeleri Takip Et ile başlamıştık. Eğer o konuda yetiştiremediğiniz yerler var ise link üzerinden konuya dönüş yapabilirsiniz. Eğer tamamladıysanız Ver Elini Veri konusuna başlayabiliriz.
Bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. İkinci Dönem Kodlama konuları herkes tarafından farklı araçlar kullanılarak işleniyor. Bazı arkadaşlar Kılavuz kitaba göre hareket ediyor, bazıları Blockly kullanıyor, bazıları Code.org üzerinden giderken en çok scratch üzerinden giden arkadaşlar oluyor. Hatta Arduino eğitimi verenler bile oluyor.
Bende yukarıdaki durumu göz önüne alarak burada kılavuz kitap ve alternatif kodlama etkinlikleri ile süreci en verimli şekilde değerlendirmeye çalışacağım.
Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz Kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Alternatif araçları ise ayrı sayfalar oluşturup oradan vereceğim.
HAFTANIN KAZANIMLARI
İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.
- BT.5.5.1.6. Problemi çözmek için gerekli değişken, sabit ve işlemleri açıklar.
HAFTA-4
VER ELİNİ VERİ DERS AKIŞI
Kodlama konusunda yavaş yavaşta olsa ilerlemeye devam ediyoruz. Bugün ki ders akışımız içerisinde kodlama yaparken kullanacağımız temel birkaç terimi bilgisayarsız olarak öğrenmeye çalışacağız.
Bu terimlerimiz Veri, Bilgi, Sabit, Değişken, Veri Türleri ve Sınıflandırma olacak. Ben bu terimler üzerinde Sabit ve Değişken üzerinde ayrıca duruyorum. Yapacağımız kodlama işlemlerinde en çok kullanacaklarımız bunlar olacak.
Etkinliklerle dersimize başlayalım.
Adım-1 Veri Nedir? Ders Notu
Ver Elini Veri konusu içerisinde öğreneceğimiz temel terimleri aktarabilmek için ders notu oluşturulmuştur. Ders Notu içerisinde Veri, Bilgi, Veri Türleri, Sabit ve Değişken kavramlarına değinilmiştir.
Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği dersin başlangıcında mutlaka kullanmamız gerekiyor. Temel kavramları verdikten sonra diğer etkinliklerimize geçebiliriz.
Adım-2 Veri Topluyorum Çalışma Kağıdı
İkinci olarak yaptığımız Veri Topluyorum Çalışma Kağıdı ile öğrencilerimizin Kahvaltı Alışkanlıklarını bir tablo üzerinde toplayacağız.
Daha sonra elde ettiğimiz verilerle işlem yaparak diğer öğrendiğimiz terimleri de pekiştireceğiz.
Adım-3 Oyun Analizi Çalışma Kağıdı
Haftanın en önemli etkinliği Oyun Analizi Çalışma Kağıdı. Bu etkinlik sayesinden en çok önem verdiğim iki kavram olan sabit ve değişken kavramları üzerinde duruyoruz. 3 Adet oyun verilen bu etkinlikte oyun içerisindeki sabit ve değişkenleri öğrencilerle birlikte buluyoruz.
Daha sonra ise öğrencilerden ev ödevi olarak bir oyun bulmalarını ve buldukları oyundaki sabit ve değişkenleri tablolardaki gibi anlatmalarını istiyorum.
Geçen sene güzel cevaplar gelmişti. Gelen cevaplardan hoşuma gidenleri yazılı sorusu hazırlarken dahi kullanmıştım. Bakalım bu sene güzel cevaplar gelecek mi?
Kılavuz kitapta da verilen bu etkinlik haftanın olmazsa olmaz içeriğidir. Mutlaka uygulayalım.
Adım-4 Çay Partisine Hoş Geldin Etkinliği
Bayan işlemci tarafından hazırlanan sabit değişken bilgilerini pekiştirmek için hazırlanan etkinliğe buradan veya aşağıdaki resim üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Pratik yapmak için güzel bir etkinlik kesinlikle uygulamanızı öneririm. Kolay gelsin.
HAFTANIN ALTERNATİF KODLAMA ARACI
Eğer Bilgisayar sınıfınız var ise yukarıda saydığım etkinliklerin yanı sıra ekstra olarak alternatif bir kodlama aracı kullanabilirsiniz. Bu hafta size önerim Algo Dijital ile Gezegen Gezgini Kodlama aracıdır.
Aşağıdaki resim üzerine veya linke tıklayarak uygulama hakkında ayrıntılı bilgi alıp sayfasını uygulamaya erişebilirsiniz.
Yukarıdaki linkte uygulamanın daha detaylı tanımını yaptım. 2. Dönem Kodlama konusunda öğrencilerimize mutlaka uygulatmamız gerektiğini düşünüyorum.
Bu derste Veri, Sabit ve Değişken kavramları üzerinde durduk. Oyunlar üzerinden örnekler vererek sabit ve değişkenleri anlatmaya çalıştık. Konuyu ne kadar öğrendiğimizi yukarıda verdiğim Oyun Analizi Çalışma Kağıdına verdiğiniz cevaplara göre ölçmeye çalışacağım.
Kılavuz kitaba göre bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Alternatif olarak kodlama öğretebileceğimiz diğer araçları belli bir düzene sokup program oluşturduktan sonra buradan paylaşacağım.
Haftaya 5. Sınıf – Hafta 5 – Mantıklı Düşünüyorum konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
çoooook güzell:))
Beni neden davet etmediniz çay partisine?
Güzel bir etkileşimdi. Çay Partisi’ne beni davet ettiğiniz için teşekkürler.
Bence çok iyi veri
Ama şunu belirtmeliyim ki biraz daha yenilikler yapılırsa daha da iyi olur…
güzel bir site.Beğenerek takip ediyorum.Okulda da girdiğimiz bir site zaten.Harikasın ÖZGÜR ŞEREMET hocam.Çok teşekkürler…