MakeBlock Projeleri 2 – MBot Ledlerle Oynayalım

Mblock Programı ile Mbot Projeleri yani En iyi mBot Uygulamalarını yapmaya çalışacağız. MBot Ledlerle Oynayalım Projesine geçmeden önce daha önce mBot tanıtımını yaptığım sayfama MakeBlock – MBot Kullanımı adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili sayfayı incelediğinizde etkinlikleri yapabilmek için gerekli programdan bahsetmiştim. Bu program bilgisayarımızda yüklü olmadan maalesef etkinlikleri yapamayız. MBlock Programı bilgisayarınızda yüklü değilse MakeBlock – MBot Kullanımı sayfasından faydalanarak Programı bilgisayarınıza yükleyin.

Bu etkinlik değil ama interaktif etkinlikler yapmak için Online Mblock Editör sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer programınız ve bağlantınız tamam ise hemen yeni uygulamamıza başlayalım.


MBOT LED’LERLE OYNAYALIM

Robotik kodlamaya başlarken ilk öğrenilen şey genelde led yakıp söndürmektir. Mbot biraz çocuklara şirin geldiğinden ve bir an önce hareket ettirme isteğinden dolayı ben ilk etkinliği harekete ayırdım fakat artık ledlerle işlem yapmaya sıra geldi.

Bilgi: RGB LED, üç tane (kırmızı, yeşil ve Mavi) LED bir arada kullanılarak oluşturulur.

Resim dersimizde kırmızı, sarı ve maviyi ana renkler olarak öğreniriz ve diğer renklerin bu üç rengin karışımından oluşan ara renkler olduğunu kabul ederiz. Fakat dijital resim baskıcılığı ve televizyonlardan aydınlatma sistemlerine kadar birçok alanda kullanılan LED’ler bu üç ana rengi kullanmazlar.

Bizde genel olduğu gibi RGB (Red-Green-Blue) kullanarak renekleri oluşturuyoruz.

Mbot Renk Oluşturma

Birde baskı için kullanılan CMYK var fakat biz şimdilik o konuya girmeyeceğiz. Yukarıda resimde gördüğünüz gibi Kırmızı, Yeşil ve Mavi ile tüm renkleri oluşturmak mümkün.

Temel bilgileri öğrendiğimize göre yavaş yavaş başlayalım.

MBOT üzerinde iki adet sabit LED bulunmaktadır. Bugün çalışmalarımızda bu iki LED’i kullanacağız.

Kod olarak ise yine robotlar menüsü altında bulunan Kart Ledler ….. kodunu kullanacağız.

MBOT Kart Ledler

Yukarıdaki kod bloğunu kullanırken Hepsi seçili ise MBOT üzerindeki iki LED lamba aynı işi yapacaktır. Buradan ayrı ayrı seçmek için led sol veya led sağ seçilerek farklı renkler oluşturulabilir.

Renkleri oluşturmak için aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.

MBOT Renk Tablosu
Renk Tablosu

Artık renkleri ve kullanacağımız kod bloklarını biliyoruz. Birkaç LED etkinliği yapalım.

LED YAKIP SÖNDÜRME ETKİNLİĞİ

Aşağıda izlediğiniz gibi bildiklerinizi kullanarak siz aynısını yapmaya çalışın.

Mbot Yan Sön

Evet yukarıdaki gibi Mbot üzerindeki ledleri kırmızı yakıp söndürmek için önce bağlantılarımızı tamamlıyoruz ardından aşağıdaki kodları yazarak Yeşil Bayrağa basıyoruz.

Led yakıp söndürme kodları

Yukarıdaki kod bloğunu kullanarak Led yakıp söndürme yapabiliriz. Geçelim bir sonraki etkinliğe.

YAN SÖN, SÖN YAN ETKİNLİĞİ

Aşağıda izlediğiniz gibi bildiklerinizi kullanarak siz aynısını yapmaya çalışın.

blank

Yukarıdaki etkinliğimizde ise artık iki led aynı işlemi yapmamakta biri yanarken diğeri sönmekte biri söndüğünde diğer yanmaktadır. Bu etkinlikle sınıfta polis arabası vb etkinlikler yapmıştık. Biz o etkinlikte söndürmeden kırmızı ve mavileri birbiriyle zıt olacak şekilde yakmıştık ama mantık aynı mantık. Sizde önce bu etkinliği sonra geliştirerek polis arabası etkinliğini aşağıdaki kodlara bakarak yapabilirsiniz.

Yan sön sön yan kodları

Burada dikkat etmeniz gereken karartırken hepsini kapatmış açarken sağ led sol led diye ayrım yapmışız. Kodlarımız basit bunlar ilk etkinliklerimiz sağını solunu değiştirerek daha güzel çalışmalar ortaya çıkarabilirsiniz.

RASTGELE YAN ETKİNLİĞİ

Aşağıda izlediğiniz gibi bildiklerinizi kullanarak siz aynısını yapmaya çalışın.

mbot rastgele yan

Bu etkinliğimizde ise ledlerin ikisini birden yakıyoruz fakat hangi renk yanacağına biz karar vermiyoruz. Programın kendisine bırakıyoruz rastgele sayılar seçerek karar veriyor.

Burada farklı olarak işlemler menüsü içerisinde bulunan … ile … arasında bir sayı tut kodunu kullanıyoruz. kırmızı, yeşil ve mavi seçeneklerine bu kodları atarak değerlerini 1 ile 255 arasında belirliyoruz. Rastgele belirlenecek bu değerler ile bir renk ortaya çıkıyor ve ledlerimiz bu rengi bize gösteriyor. Sizde uygulamak için aşağıdaki kod bloklarını kullanabilirsiniz.

blank

Evet arkadaşlar MBot üzerindeki Ledlerle ilgili şimdilik etkinliklerimiz bu kadar. Daha ikinci dersimiz şimdiden fazla yormayalım sizleri adım adım gidelim.

MBot yanında olmayıp sonradan alınan ışık paketleri mevcut. Daha sonra buna benzer uygulamaları o paketleri kullanarak geliştireceğiz. Şimdilik ledlerle işimiz bu kadar diyelim.

Ek Görev: 
# LED’lerin değerleriyle oynayıp istediğiniz renkleri elde etmeye çalışın.
# Bütün değerlerin 100 olması ile hepsinin 50 olması arasındaki farkı gözlemleyin.
# Kodunuzu araç giderken her bir yön tuşuna basıldığında farklı renk LED yanacak şekilde düzenleyin.

MBot Ledlerle Oynayalım Projesini bitirdiyseniz MBOT ile Kodlama Eğitimi sayfasındaki etkinlikleri yaparak Robotik Kodlamaya Öğrenmeye devam edebiliriz.

Mbot ile Kodlama Eğitimi

Açılan sayfadaki yönergeye uygun olarak hareket ederek MBOT ile çok güzel projeler ortaya çıkarabilirsiniz. Daha sonra bu öğrendiklerimiz ile Arduino ile Kodlama Eğitimi alabilir ve Robotik Kodlama alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*