Dosya Uzantıları ve Anlamları Etkinliği

Dosya Uzantıları ve Anlamları Etkinliği Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Dosyalarım Nerede konusu için hazırlanmıştır. Bu etkinlik ile geçen sene yani 5. sınıfta öğrendiğimiz dosya uzantıları konusunu kısaca hatırlamaya çalışacağız.

Kılavuz kitapta afiş olarak verilen bu çalışmayı eğlenceli hale getirmeye çalıştım. Dosya uzantıları ile bu uzantıları çalıştıran programları ve nasıl bir dosya türü olduğunu hatırlamaya çalışacağız.

Aşağıda eşleştirme yaparak uzantılar ile anlamlarını bulmaya çalışalım. Eğer resimleri göremezseniz üzerine tıklayarak büyük ekranda açılmasını sağlayabilirsiniz. Başarılar.


DOSYA UZANTILARI VE ANLAMLARI ETKİNLİĞİ

Bu etkinlik Learningapps Web 2.0 aracı ile etkileşimli hale getirilmiştir. Etkinliği kılavuz kitapta geçtiği şekliyle çıktı alarak yapmak isterseniz diye Etkinliğin Afişini aşağıya ekliyorum.


DOSYA UZANTILARI VE ANLAMLARI POSTERİ

Dosya Uzantıları ve Anlamları Posteri
Dosya Uzantıları ve Anlamları Posteri

Çalışma kağıdının orijinal hali yukarıdaki gibidir.

Dosya Uzantıları ve Anlamları Etkinliği Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 6. Sınıf – Hafta 3 – Dosyalarım Nerede ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dosya Uzantıları ve Anlamları Etkinliği yeni müfredata göre hazırlanan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6. Sınıf Kılavuz kitabından faydalanılarak oluşturulmuştur.

ÖNEMLİ NOTLAR

Office Programları

Aynı işlemi yapan birden çok office programları bulunmakta. Biz yaygın olarak ne kadar Microsoft Office programlarını kullansak ta aynı işlemi başka programlar ile yapabileceğimiz öğrenelim.

Office Programları Dosya Uzantıları
Office Programları

Microsoft Office: Microsoft Office, 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, Microsoft Windows ve Mac OS X işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmetler sunan ticari bir ofis yazılım paketidir. Yazıldığı dil: C++.

OpenOffice: Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir. Yazıldığı diller: C++, Java.

LibreOffice: 2011 yılında piyasaya çıkmıştır. LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen, pek çok platformda çalışan ve diğer ofis programlarıyla uyumlu, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımıdır. Yazıldığı diller: C++, Java, Python. Açık belge biçimini kullanmaktadır.

  • LibreOffice’in uzantısı *.od ile başlar.
  • Writer (Kelime işlemci (word)) – *.odt
  • Calc (Hesaplama (excel)) – *.ods
  • Draw (Ms Office’de herhangi bir karşılığı yok) – *.odg
  • Impress (Sunum (powerpoint)) – *.odp
  • Math (Formül (Ms Office’de herhangi bir karşılığı yok) – *.odf
  • Base (Veritabanı (access)) – *.odb

Bilgisayarınızda LibreOffice var ise Microsoft’un MS Office yazılımlarından hazırlanmış belgeleri LibreOffice aracılığıyla açabilirsiniz. Örneğin; docx uzantılı bir Ms Office Word belgesini LibreOffice Writer ile açabilirsiniz. Ama aynı durum MS Office için geçerli değildir. odt uzantılı bir belgeyi Microsoft Office Word açamaz.

Google Drive Office

Google firmasının ürettiği Google Drive sayesinde sizin için önemli olan fotoğrafları, videoları, belgeleri ve diğer dosyaları Google Drive’a yükleyebilir ve Drive’la, istediğiniz zaman dosyalarınıza erişebilirsiniz. Dosyalarınızı herhangi bir bilgisayarda drive.google.com adresine giderek veya hareket hâlindeyseniz Drive mobil uygulamasını kullanarak organize edebilir, düzenleyebilir ve istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.

Drive Dosya Senkronizasyonu’yla tüm Drive dosyalarınıza, disk alanınızın tamamını kullanmadan doğrudan bilgisayar veya mobil cihazlarınızdan erişebilirsiniz.

Google Office belgeleri; “.docx”, “.odt”, “.rtf”, “.pdf”, “.txt” gibi uzantılarla kaydetme imkânınız vardır. Yine bu uzantılardaki dosyalarınızı Google Drive ile açabilir ve kullanabilirsiniz.

Google Office E-tabloları; “.xlsx”, “.ods”, “.pdf” biçimlerinde açabilir ve kayıt edebilirsiniz.

Google Office Slaytlar; “.pptx”, “.odp”, “.pdf”, “.txt”, “.jpeg”, “.png” biçimlerinde açabilir ve kaydedebilirsiniz.

Ayrıca Google Formlar adında bir ofis aracı daha vardır. Formlar ile anket ya da çoktan seçmeli sorular hazırlayabilirsiniz. Her türlü bilgiyi toplayıp organize etme imkânınız vardır. Google Office araçlarının en önemli özelliği bir dosya üzerinde birden farklı kişinin eş zamanlı ya da farklı zamanlarda ortak olarak çalışabilmesidir.

Faydalı olması dileğiyle…

22 Comments

  1. Hocam çok güzel olmuş elinize sağlık sizin sitenizi benim bilişim öğretmenim verdi Bayaa güzel.

  2. Hocam emeğinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Daha nice çalışmalarda imzanızı görmek dileğiyle. Teşekkürler.

    • Çok teşekkür ederiz öğretmenim. Eş zamanlı olarak birçok projede çalışmaya devam ediyoruz. Birçok yerde yine karşınıza çıkacağız muhtemelen. Sizlerden aldığımız güçle çalışmaya devam ediyoruz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*