Bu dönem sınav yok notları neye göre vereceğiz?

Merhaba Arkadaşlar bugün, son zamanlarda aldığım sorular arasında zirve yapan “Bu dönem sınav yok notları neye göre vereceğiz?” sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.

Haberi ilk aldığımızda yayınladığım Bu Dönem Yazılı Yapacak mıyız? yazısını incelediğimizde yüz eğitime başlayan okulların sınavlarını yapacaklarını fakat uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden okullarda “Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dînî bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacaktır. Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacaktır.” bilgisini paylaşmıştık.

Biz burada “….Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacaktır.” maddesi kapsamında neler yapabiliriz üzerinde duracağız.

Öncelikle sizlerin görüşlerini alabilmek için sosyal medya hesabımdan biraz cevap topladım. Bu cevapların bulunduğu sayfayı paylaşmak istiyorum.

Bu-Donem-Sinav-yok-Notlari-Neye-Gore-Verecegiz

Yukarıda gelen fikirleri incelediğinizde birçok farklı görüş olduğunu görebilirsiniz. Bende bu önerilerden bazıları üzerinde duracağım. Fakat önerilerimi “….Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacaktır.” maddesi kapsamında yapmaya çalışacağım.

1- GOOGLE FORMLAR ÜZERİNDEN SINAV

Notları neye göre vereceğiz sorununu ortadan kaldırabilmek için yapılabilecek en kullanışlı yöntem bu olduğunu düşünüyorum. Uzaktan hazırladığımız sınavı öğrencilerimize gönderip yapmalarını sağlayabilir ve notlarını anında görebiliriz.

Biz okullarda yüz yüze devam ederken de bu yöntem ile bolca sınav yapmış bulunmaktayız. Bizim için oldukça kolay bir yöntem fakat yukarıda maddeyi vermiştim maddede “….Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacaktır.” diyor.

Yani sınavı uzaktan yapın demiyor ders içi etkinliklere katılım ve proje ile not verebilirsiniz diyor. Bu yüzden bu yöntemi önermiyorum arkadaşlar.

Aynı şekilde google form benzeri uygulamalar ile sınav oluşturup sadece bu sınavın yani tek etkinliğin üzerine not verilmesini de pek önermiyorum. Peki o zaman ne yapacağız.

2- HER HAFTA ETKİNLİK VE BUNLARA KATILIM ÇİZELGESİ TUTULARAK NOT VERME

Her hafta çocuklara ders konuları ile ilgili görevler gönderebiliriz. Ben genelde sistem olarak her dersin sonuna konu kavrama testleri ve düşünmeye sevk edecek etkinlikler koymaya çalışıyorum. Bu tarz çalışmaları EBA üzerinden öğrencilerinize göndermenizi de öneriyorum.

Yani öğrencilerinize haftalık etkinlikler gönderip bunu yapıp yapmama durumlarına göre hazırladığınız çizelge üzerinden notlarını oluşturabilirsiniz.

Bu yöntemi uygularken öneri olarak etkinliklerinizi EBA üzerinden göndermeye özen gösteriniz. Ayrıca etkinlikleri yapmayan öğrencilerin de velilerine notlarınızı bu etkinliklere göre vereceğinizi hatırlatmanızı öneririm.

Vakit zaman geldiğinde biz bilmiyorduk, attığınız etkinliği görmedik bile cevaplarını duymanız çok muhtemel.

3- PROJE ÇALIŞMASI VEREREK ÖĞRENCİLERİNİZİN NOTLARINI OLUŞTURMAK

İlgili maddede de geçtiğinden öğrencilerinize proje ödevi vermenizi ve bu proje ödevine göre not vermenizi öneririm.

Proje görevleri verilirken müfredat kapsamında görevler belirlemenizi ve bunların yapılmasını istemenizi öneririm.

Yine burada klasik proje ödevi sorunlarını hatırlarsak yapmayan öğrenciler muhakkak olacaktır. Not olarak 0 versek bir türlü vermesek bir türlü. Bu yüzden öğrenci velilerini de proje hakkında bilgilendirip notlarınızı bu projeye göre vereceğinizi belirtin.

Ayrıca proje kullanacaksanız proje değerlendirme ölçeğinizi mutlaka paylaşın.

4- HOCAM SİZ NE YAPACAKSINIZ?

Arkadaşlar yapılabilecek çalışmaları burada saatlerce yazabilirim. Onlarca uygulama onlarca etkinlik sayabilirim. Genelde sorular peki siz ne yapacaksınız olduğu için uzatmak yerine ben direkt soruyu yanıtlayayım.

Öncelikle ben pilot bir okulda çalışıyorum ve bizde sınav yok 🙂 Bu yüzden rahatım. Bilim Sanat Merkezi tarzında bir proje okulu gibi düşünebilirsiniz.

Peki normalde hangi yöntemi uygulardın diye sorarsanız; “2- HER HAFTA ETKİNLİK VE BUNLARA KATILIM ÇİZELGESİ TUTULARAK NOT VERME” bu yöntemi uygulardım.

Neden diğerleri değil derseniz şahsi görüşüm olarak ben dönem sonunda not verme işleminin iptal olacağını düşünüyorum.

Şöyle düşünelim derse aktif olarak katılan öğrencilerin notlarını vermek kolay. Bir şekilde bu öğrencilerin notları oluşturulabilir. Fakat uzaktan eğitimde şimdiye kadar hiç derse katılmamış öğrencilerin olduğunu duymaktayım.

Gerek imkanlar sebebiyle gerek başka sebeplerle şimdiye kadar hiç uzaktan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine katılmamış öğrenciler olduğunu biliyoruz. Sadece bize özel bir durum değil bu birçok ders içinde geçerli.

Şimdi hiç derse katılmamış öğrenciye kaç vereceğiz?

Biz dahil müzik, beden eğitimi, görsel sanatlar seçmeli dersler hepsi birlikte 0 verdiğini düşünebiliyor musunuz? Bu durumda olan yüzbinlerce öğrenci olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam 🙂

Lafı uzatmaya gerek yok dönem sonunda çok fazla mağduriyete sebep olacağı için yeni alınacak bir kararlar yüzyüze yapılmayan derslerin notlarının karnede yer almayacağını düşünüyorum.

Bu yüzden 2. yöntemi tercih ediyorum. Ne olur ne olmaz diye elimde veri olacak dilersem notlarımı buna göre vereceğim. Ama not olmazsa da çocukları zaten yoğun oldukları bu dönemde ekstra projelerle yormayacağım sadece haftalık konularımın pekiştirilmesi için yaptırdığım etkinlikleri yaptırmış olacağım.

Bu arada ilgili haftada yani sınav haftasında en azından çocukların soruları görmesi adına veya sınav olsaydı kaç alırlardı onu görmek adına sitede paylaştığım sınavlara hazırlık sayfalarında bulunan örnek sınavları yaptırmanızı da öneririm.

Karar size ait arkadaşlar yapılabilecekleri ve şahsi görüşümü net bir şekilde yazdığımı düşünüyorum. Kolaylıklar diliyorum.

3 Comments

  1. Google Formlar yerine EBA dan da sorular oluşturulup sınav hazırlanıp öğrenci gruplarına gönderilebilir. Öğrenciler Ebayı nasıl olsa kullanıyorlar diye düşünüyorum. nacizane fikrim hocam.

  2. Yyukarıda yazdıklarınıza katılıyorum derse katılım ve etkinlikleri yapma durumlarını kayıt altına alıyorum benim sorunum performans çizelgesinde hiçbir notu alamayan öğrenciye eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak 0 veremeyiz, vereceğimiz puanı hangi ölçüye göre nasıl belgelendireceğiz.

    • İşte sorun bu hocam maalesef herkes katılıyor olsa bir şekilde ölçme değerlendirme yapmak mümkün fakat hiç katılmamış öğrenciye çözüm üretemeyiz. Bu sebeple ben notların iptal olacağını düşünüyorum bakalım yaşayıp göreceğiz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*