Arduino ile yapacağımız ilk etkinlik Arduino ile LED Yakma diğer adıyla Arduino ile Blink Uygulaması olacak. Blink bilinen en basit Arduino Uygulaması. Bildiğim kadarıyla Göz Kırpma anlamına geliyor. Yani LED yakıp söndürerek Göz Kırpma efekti vermiş olacağız.
Bugün yapacağımız bu etkinliği ben Arduino ile yapılan en kolay aynı zamanda en zor etkinlik olarak görüyorum.
En kolay etkinlik olması gerçekten çok kolay olmasından kaynaklanıyor.
En zor etkinlik olması ise bu etkinlikte bir çok aracı ilk kez göreceğiz. Hepsinin çalışma mantığını anlamamız gerekiyor. Hele kullanacağımız programı falan da bilmiyorsak bir de onu anlamamız gerekiyor. Bu yüzden en zor etkinlik olarak tanımlıyorum.
Neyse ki etkinlikleri anlatırken sizi konulara boğmayacağım, adım adım ilerleyeceğimiz için zamanla hepsi oturacak. Dilerseniz ilk etkinliğimiz olan Arduino ile LED Yakma Etkinliğine başlayalım.
İhtiyaç Duyulan Malzemeler aşağıdaki gibidir. Bu malzemelerin çalışma mantıkları ve kullanım şekilleri için üzerine tıklayarak yeni açılan sayfadan bilgi edinebilirsiniz.
- Arduino Uno // Detaylı bilgi için tıklayın
- Breadboard (Devre Tahtası) // Detaylı bilgi için tıklayın
- LED // Detaylı bilgi için tıklayın
- Direnç 220 veya 330 ohm // Detaylı bilgi için tıklayın
- Jumper Kablolar
Yukarıdaki malzemelere sahipsek eğer Arduino ile LED Yakma uygulamasına başlayabiliriz. Önce devreyi oluşturalım.
ARDUİNO İLE LED YAKMA DEVRESİ
Devreyi size gösterebilmek adına ben Fritzing Programı ile çalışıyorum. Program hakkında bilgi edinmek için Fritzing Kurulumu ve Kullanımı sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Devremiz aşağıya resmini eklediğim gibi olacak. Sizde aynı şekilde oluşturmaya çalışın.
Evet devremizi yukarıdaki gibi oluşturduk. Şimdi kodlarımızı oluşturacağız ama önce devremizi açıklayalım.
- Arduino üzerinden gelen akım 9 numaralı pinden kırmızı kablo ile dışarı çıkacak ve direncimizin bulunduğu uca gelecek.
- Direnç üzerinden geçtikten sonra LED artı bacağına gelecek. LED artı bacağından başlayıp üzerinden geçerek LED eksi bacağına gelecek.
- Oranın ucuna bağladığımız siyah kablo ile Arduino GND pinine gelerek döngüyü tamamlamış olacak.
Öneri: Bu devre yapılırken en çok yapılan hata LED (+) Anot ucu ile (-) Katot ucunun yanlış bağlanmasıdır. 9 Numaralı pinden artı uca bağlantı yapılmalı. Eksi uçtan ise GND ile bağlantı yapılmalıdır. LED hakkında detaylı bilgi için LED Nedir? Nasıl Kullanılır? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Yani akım yolunu tamamlamış olduk. Şimdide kodlarımızı yazalım.
ARDUİNO İLE LED YAKMA KODLARI
Mblock ile yazdığımız kodlarımızı Arduino üzerine aktaracağız. Kodların resimli halini aşağıya ekliyorum.
Kodlarımızı yukarıdaki gibi oluşturacağız. 9 numaralı pinimize önce yüksek diyerek akım gönderiyoruz 1 saniye boyunca daha sonra düşük diyerek akımı kesiyoruz. Bu kod sayesinde LED 1 saniye yanacak daha sonra 1 saniye sönecek. Sizde kodu hazırladıysanız sağ taraftaki Arduinoya Yükle butonuna basarak kartınıza yükleme yapabilirsiniz.
Orta kısımda yükleme bitti yazısını görüp sağ tarafta yükleme tamamlandı teşekkürler yazısını gördüyseniz eğer her şeyi doğru yaptınız demektir.
Eğer burada hata oluşursa bir yerde hata yapmışsınız demektir. Hata kontrolü için Mblock – Kod Blokları ile Arduino Kodlama adımları doğru yaptığınızdan emin olun.
ARDUİNO İLE LED YAKMA BİTMİŞ HALİ
Her şeyi doğru yaptıysanız projemizin bitmiş hali aşağıdaki gibi olacaktır.
İlk ve en kolay etkinliğimiz buydu arkadaşlar ama zor kısmı hem Mblock Programı ile Arduino Kodlamayı öğrendik, hem Arduino Pinlerini öğrendik, hem Breadboard Devre Tahtasını öğrendik, hem LED çalışma prensibini öğrendik, hem Direnç Kullanımını öğrendik.
Say say bitmedi işte bu yüzden biraz zorlayabilir. Bu etkinliği sıkıntısız yapabildiyseniz bundan sonraki tüm etkinliklerde üzerine koyarak gideceğiz. Hızlı bir şekilde ilerleyerek Arduino ile Kodlamayı öğreneceğinizden hiç şüphem yok.
Yeni Arduino Etkinliklerimize Arduino ile Kodlama Eğitimi linki veya aşağıdaki resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim.
hocam merhaba fakültede c++ öğrenmiştik ve dev c++ kullanmıştık. Bu ardunio ide ile dev c++ ın farkı nedir?
aurdunio yu çalıştırmak için dev c++ kullanmabilir miyim
Merhaba hocam, 4 ve 5. sınıflar için mblok üzerinden mi arduino kodlamayı önerirsiniz yoksa arduino ide üzerinden mi? Öğrenciler üstün zekalı. Kararsız kaldım. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Hocam çocukların elektronik bilgisi var ise ide ile anlatmak mantıklı. Daha kapsamlı etkinlikler yapabiliyorsunuz. Ama yeni başlamışlarsa hem elektronik anlatmak hem kodları anlatmak işleri zorlaştırabiliyor. Yine de öğrenci seviyesine bağlı mümkünse eğer ikisini birden veririm sonra yavaş yavaş tamamen ide olarak devam ederim heralde ben olsam.
Hocam aurdinoya yeni başlayacağım bunun için hangi seti almalıyım.
Nereye kadar ilerleyeceğinize ve maddi limitinize bağlı. Bazı arkadaşlar bi heves başlayıp bırakıyor o yüzden boşuna gitmesin diye fazla malzeme almak yerine orta düzey bir set ile başlayabilirsiniz. Dilerseniz link atarım.
Bana atabilirsiniz hocam
Hocam fiyatlar sürekli değişiyor. Bazen kampanya yapıyor birisi o uygun oluyor bazen diğeri yapıyor. Ama en çok kullandığım siteler alışveriş için Robocombo, Robotistan, Hepsiburada, n11 bu sitelerden bakın ihtiyaçlar doğrultusunda en uygun fiyatı veren siteden alışveriş yapabilirsiniz. Başlangıç için şu olsun bu olmasın gibi detaylara boğulup zorlaştırmayın süreci. Orta düzey bi set alın zamanla öğrecenek ihtiyaçlarınızı teker teker gerekirse alacaksınız.
Hocam keşke ardino derslerini videolu olsa
Sabit öğrencilerimin gelmesini bekliyorum. Önce öğrencilerime yaptıracağım sonra onlarla birlikte anlatıp videosunu yükleyeceğim. Diğer dersleri bekletmemin bir sebebide bu aslında ikinci döneme yetişir diye düşünüyorum.
Arsuino ile led yakma konusunu bayağı detaylı açıklamışsınız. Elinize sağlık.
Devamı gelecek hocam faydalı olabildiysek ne mutlu