Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi?

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Araştırma Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

RADYASYON BİTKİ GELİŞİMİNİ ETKİLER Mİ? TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Efe Erdem KARATAŞ tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi?
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Fen Bilimleri

PROJE AMACI

Bu projedeki amaçlarımız;

  • Radyasyonun bitki gelişimine etkisi olup olmadığını öğrenmek,
  • Radyasyonun etkileri hakkında araştırma yaparak en çok radyasyon yayan cihazları tespit ederek bu cihazlar hakkında insanları bilgilendirmek,
  • Radyasyonun etkilerini minimum düzeye indirebilmek için atmamız gereken adımlar hakkında bilgi edinerek bu bilgileri paylaşmak,
  • Radyasyonun zararları hakkında farkındalık oluşturmak,
  • Bitki gelişimine etki eden diğer faktörler hakkında bilgi edinerek bu bilgileri paylaşmak,
  • Bitkiler birer canlı olduğuna göre eğer onların gelişimine zarar veriyorsa insanların gelişimine de zarar verebileceği düşüncesini doğrulamak,
  • Aşırı radyasyon yayan teknolojilerin (baz istasyonu vb) insanların yoğun bulunduğu alanlardan ve bitkilerin yoğun bulunduğu alanlardan uzaklaştırmasını sağlamak,
  • Radyasyonun genç bitkilerde mi yoksa orta derecede gelişmiş bitkilerde mi daha etkili olduğunu öğrenmek,

şeklindedir.

PROJE ÖZETİ

Bu projede Radyasyon Bitki Gelişimini Yavaşlatmaktadır hipotezi araştırılacaktır.

Radyasyonun insanlara zarar verdiğini duydum. Bitkilere de aynısı olup olmadığını merak etim ve bu konuyu seçtim. Araştırmalarım sonucunda bazı bitkilerin radyasyonu çekip bazılarını çekmediğini öğrendim. Hatta öneri olarak teknolojik araçların yanında kaktüs bitkisinin olmasının faydalı olacağını öğrendim. Peki, kaktüs bitkisine bu radyasyon zarar verecek mi? İşte projemizin çıkış noktası burası oldu.

Projemizi yapma işine gelirsek çiçek satılan bir yerden aynı büyüklükte aynı tür saksıya koyulmuş aynı toprak biçimine sahip iki adet kaktüs alacağız. Bu kaktüslerden 1 tanesini okulumuz bilgisayar odasında diğerini ise okulumuz kütüphanesinde yetiştireceğiz. Radyasyonun etkisinin az olduğunu düşündüğümüzden bitkileri hemen alıp tutabildiğimiz kadar uzun süre bu şartlarda tutmaya çalışacağız.

Kaktüslerimizi haftada 1 kere aynı miktarda su ile sulayacağız. Tahmini olarak aralık ayı başından nisan ayı sonuna kadar 5 aylık bir süre içinde bu işlemleri tekrarlayacağız. Bilgisayar sınıfımızda 20 bilgisayar akıllı tahta var iken kütüphanemizde teknolojik hiçbir araç bulunmamaktadır. Nisan ayı sonunda bitkilerimizin ikisini bir araya getirerek aralarında bir fark olup olmadığına bakacağız. Bizim hipotezimiz “radyasyona bitki gelişimini yavaşlatmaktadır.” Şeklinde belirlendiğinden hipotezimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edeceğiz. Eğer hipotezimiz gerçekleşmiş ise proje başından sonuna kadar yaptıklarımızı özetleyen bir poster hazırlayacağız.

Bu posteri bilim fuarında ziyaretçilerimize gösterirken bitkilerimizin de son halini ve ilk halini göstereceğiz. Eğer hipotezimiz gerçekleşmez ise yeni bir hipotez belirleyerek çalışmayı baştan yapmaya çalışacağız. Bu durumu proje raporunda ve fuarda sunacağız. Takıldığımız alanlarda okulumuz bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmenlerinden destek alacağız.

PROJE YÖNTEMİ

1.Alt Proje Konusunu Belirleme: Radyasyonun insanlara zarar verdiğini duydum. Bitkilere de aynısı olup olmadığını merak etim ve “radyasyonun bitki gelişimini etkiler mi?” Konusunu seçtim.

2.Araştırma Yapma: Araştırmalarım sonucunda bazı bitkilerin radyasyonu çekip bazılarını çekmediğini öğrendim. Hatta öneri olarak teknolojik araçların yanında kaktüs bitkisinin olmasının faydalı olacağını öğrendim. Peki, kaktüs bitkisine bu radyasyon zarar verecek mi? İşte projemizin çıkış noktası burası oldu.

3.Hipotez Kurma: Bu projede benim hipotezim “Radyasyona bitki gelişimini yavaşlatmaktadır.” Şeklinde belirlenmiştir.

4.Deney ve Gözlem Zamanı: Projemizi yapma işine gelirsek çiçek satılan bir yerden aynı büyüklükte aynı tür saksıya koyulmuş aynı toprak biçimine sahip iki adet kaktüs alacağız. Bu kaktüslerden 1 tanesini okulumuz bilgisayar odasında diğerini ise okulumuz kütüphanesinde yetiştireceğiz. Radyasyonun etkisinin az olduğunu düşündüğümüzden bitkileri hemen alıp tutabildiğimiz kadar uzun süre bu şartlarda tutmaya çalışacağız. Kaktüslerimizi haftada 1 kere aynı miktarda su ile sulayacağız. Tahmini olarak aralık ayı başından nisan ayı sonuna kadar 5 aylık bir süre içinde bu işlemleri tekrarlayacağız. Bilgisayar sınıfımızda 20 bilgisayar akıllı tahta var iken kütüphanemizde teknolojik hiçbir araç bulunmamaktadır. Nisan ayı sonunda bitkilerimizin ikisini bir araya getirerek aralarında bir fark olup olmadığına bakacağız. Bizim hipotezimiz “radyasyona bitki gelişimini yavaşlatmaktadır.” Şeklinde belirlendiğinden hipotezimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edeceğiz.

5.Veri Toplama, Değerlendirme ve Sonuç: Nisan ayı sonunda bitkilerimizin ikisini bir araya getirerek aralarında bir fark olup olmadığına bakacağız. Bizim hipotezimiz “radyasyona bitki gelişimini yavaşlatmaktadır.” Şeklinde belirlendiğinden hipotezimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edeceğiz. Eğer hipotezimiz gerçekleşmiş ise bununla ilgili bir poster hazırlayacağız. Eğer hipotezimiz gerçekleşmez ise yeni bir hipotez belirleyerek çalışmayı baştan yapmaya çalışacağız.

6.Alt Proje Posteri Hazırlama: Hazırlayacağım postere projemin öncesinde neler yaptığımı, projem süresince neler yaptığımı ve projem sonrasında neler yaptığımı yazacağım. Ayrıca bitkilerimizin ilk hallerini resim olarak son hallerini ise canlı olarak ziyaretçilerimize göstereceğiz. Takıldığımız alanlarda okulumuz bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmenlerinden destek alacağız.

Proje Danışmanı: Özgür ŞEREMET
Proje Öğrencisi: Efe Erdem KARATAŞ


Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir.  Projemiz Tübitak Anketsiz Araştırma Projeleri kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Evet arkadaşlar projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı ve yapılmasına karar verildi. Bizde yapımına başladık. Yukarıda özet ve yöntem bölümünde de bahsettiğimiz gibi iki adet bitki aldık ve bu bitkilerin birini okulumuz kütüphanesine diğerini ise okulumuz bilgisayar sınıfına yerleştirdik.

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Bitkilerimize bir bakım çizelgesi oluşturduk ve bu bakım çizelgesine göre sadece ortamları farklı olacak şekilde bakım yaptık.

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Tablosu

Bakım çizelgemiz yukarıdaki gibidir. Fuar tarihinden yaklaşık 10 gün önce posterimizi oluşturmak için bitkilerdeki gelişimleri gözlemledik. Gözlemlerimiz sonucunda gelişim açısından herhangi bir fark göremedik.

Biz projeyi yaparken birkaç hata yaptık bundan dolayı gelişimleri net olarak gözlemleyemedik. Burada yapılan hatalardan bir tanesi seçilen bitki türü olarak görüyoruz. Biz radyasyonun etkilerinden de korunmanın öneminden bahsedebilmek için kaktüs bitkilerini aldık. Fakat alınan kaktüs bitkileri saksılarını değiştiremediğimizden süs gibi kaldı ve gelişmedi. Bu durumu tahmin edip başka bitkilerde almıştık fakat bu bitkilerde elimizde olmayan sebeplerden dolayı kurudular ve gözlem yapamadık.

İkinci olarak hatamız ise biz bu odalar arasındaki radyasyon farkını net olarak ortaya koyamadık. Tamam bilgisayar odamızda elektronik eşya çok fazla ve kütüphanede hiç elektronik eşya yok fakat aradaki fark ne kadardır. Ne kadarlık bir radyasyon farkı ile deney yaptık bilemiyoruz. Çünkü bunları ölçme imkanımız olmadı.

Bizden sonra bu projeyi yapacak arkadaşlara önerimiz kaktüs kullanacaksanız saksılarını değiştirip ikisini de aynı büyüklükte farklı saksılara yerleştiriniz. Garanti olması açısından alternatif iki bitki daha kullanınız. Bunun yanı sıra radyasyon yayma miktarını bildiğiniz bir yer var ise ikinci bitkilerinize bu ortamda bakım yapınız.

Her şeye rağmen projemize ziyarete gelen kişilere elektronik araçların belli bir miktar radyasyon yaydığını, bu durumdan etkilenmemek için bu tarz araçların bulunduğu ortamlarda kaktüs süs bitkisi bulundurmanın faydalı olacağını belirttik.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*