PIR Hareket Sensörü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan PIR Hareket Sensörü elemanını PIR Hareket Sensörü Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.

Daha önceki tanıtımlarımızda Push Buton gibi Arduinoya veri girebileceğimiz elektronik devre elemanını öğrenmiştik. Aslında PIR Hareket Sensörü de aynı şekilde çalışmaktadır.

PIR Hareket Sensörü çevredeki cisimlerin hareketlerini algılayarak bağlı olduğu sistemlere iletebilen sensörlerdir. Hareketi algılamak için ortamdaki ani kızılötesi değişimleri kullanırlar.

Kullanımı baya yaygındır. Apartmanlarda bulunan otomatik yanan lambalarda, otomatik açılan kapılarda vb günlük hayatta karşılaşabilirsiniz.

Önce yapısını inceleyelim.

Pır Hareket Sensörü

Yukarıdaki resimde PIR Hareket Sensörü yapısı verilmiştir. Öncelikle Zaman ayarı ve Hassasiyet ayarını üzerinden yapabildiğinizi belirtelim.

Arduino ile bağlantı kısmına geçersek 3 bacağı bulunan sensörümüzün bağlantısı çok kolay. Artık diğer parçaları öğrendiğimizden mantığı yavaş yavaş kavradık.

Ortadaki bacağımız genelde olduğu gibi Arduino Dijital Pini ile bağlantı yapıyor. Neden Analog değilde dijital pin kullandık. Geçen sefer potansiyometreyi Analog pin ile bağlamıştık. Butonu ise dijital pin ile bağlamıştık. Aradaki farkı hatırlayalım hemen.

Buton bana 1 ve 0 değeri gönderiyordu. Potansiyometre ise 0-1023 arasında değer gönderiyordu. Şimdi kullandığımız Hareket Sensörü 1 ve 0 değerleri gönderecek. O zaman mantığımı kullanıyorum ve dijital pin ile bağlantı yapmam gerektiğini buluyorum.

Diğer iki bacaktan Sağ Bacak 5V sol bacak ise GND ile bağlantı kurulmalıdır.

Örnek bağlantı şeması ve kod uygulamasını Arduino PIR Hareket Sensörü ile LED Uygulaması sayfasında paylaştım. Sayfayı inceleyerek çalışma şeklini görebilirsiniz.

Şimdilik bu bilgiler kullanım için yeterli diye düşünüyorum. Soru gelirse yazı içeriğini güncelleyerek ayrıntılı bilgilendirme yapmaya çalışırım.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*