Otomatik Çiçek Sulama Sistemi

Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

OTOMATİK ÇİÇEK SULAMA SİSTEMİ TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Beyza Yumuşak tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Otomatik Çiçek Sulama Sistemi
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Teknoloji Tasarım

PROJE AMACI

  • Proje amacım çiçeklerimizin kurumaması için, çiçekçilerdeki çiçeklerin kurumaması için, tarım alanlarında ekilen ekinlerin daha sağlıklı büyümesi için, çevreyi süslemek için kullanılan çiçeklerin kurumaması için veya evimizdeki çiçeklerin kurumaması sağlamak.
  • Tasarruf açısından da projem önemlidir. Mesela tarlalar sulanırken çok fazla su harcanıyor ve bazen ekinler ya çok fazla sulanıyor ya da çok az sulanıyor. Yani yeteri kadar verimli su verilmiyor. Bu proje çiçeğin veya bir ekinin ihtiyacına göre suluyor. Bu sayede ekinlerimiz ya da çiçeğimiz daha verimli ve sağlıklı bir şekilde büyür ve istediğimiz amaca ulaşırız.
  • Projemin insanlığa, bilime, okulumun bulunduğu yere, çevreye faydası çiçeklerin kurumaması veya ekinlerin tasarruflu büyümesi insanlara fayda ve kolaylık sağlar, çevremizi güzelleştirmek için kullanılan çiçeklerin kurumaması ve bu sayede çevremizin daha güzel görünmesi, okulumuzun güzelleştirmede kullanılan ağaç veya çiçeklerin tasarruflu bir şekilde kolaylıkla sulanmasını sağlar.

PROJE ÖZETİ

Yaz tatiline gittikten sonra evimizde kalan çiçeklerin kuruyup zarar gördüklerini fark ettim. Çiçeklerimizi, bir sonraki yaz tatiline gittiğimizde komşumuza bıraktık ancak bunu nereye kadar yapabilirdik çiçeklerimiz bu şekilde yıpranıyordu. Bende bir çözüm üretmek istedim ve keşke çiçekler kendi kendine sulanabilseydi diye düşündüm ve bu proje aklıma geldi.  bu projeyi yapınca bu şekilde çiçeklerim kurumayacak ve daha canlı görünecekti ayrıca kendi su oranına göre çiçek sulanacaktı.

Bu projeden hem kendim hem komşularımın çiçekleri veya çiçeği olan herkes bu projeden yararlanacaktı. projemde saksı içerisindeki su ihtiyacına göre çiçek sulanıyor bunu şu şekilde yapabiliriz, öncelikle nem sensörü, ardiuno , su ponpası, çiçek ve toprak dolu saksı ,adaptör , jumper kablo ve su borusunu alacağız. bu malzemeleri aldıktan sonra yapacaklarımız şunlar; nem sensöründeki  su borusunu saksının içerisne, bir diğer su borusunu ise su dolu kaba koyuyoruz, nem sensörünü saksının içerisine batırıyoruz bu nem sensörü çiçeğin nem oranını ölçüyor bu sayede su ponpası  çiçeğin su oranına göre suluyor, ardiunoyu kodluyoruz, nem sensörü ve ardiunoyu jumper kablolar ile  birbirine bağlıyoruz. Birde adaptör var. bu adaptör su ponpasına güç sağlayacak. adaptörü su ponpasına bağlıyoruz ve bu şekilde projemi bu malzemelerle tamamlıyoruz.

Projemin insanlara faydası ise uzun süre başka bir yere gittiğimizde veya çiçeklerimizi sulamayı unuttuğumuzda bu yapacağım proje kolaylık sağlıyor yani çiçek kendi kendine sulanıyor ve artık kimse çiçeklerini komşuya bırakmaya ihtiyaç duymayacaklardır. Projem tarım alanında, çiçekçilere yazdığım özeti vererek onların işlerinin kolaylaşması sağlanır.

PROJE YÖNTEMİ

Problemi Belirleme:İnsanlar çiçeklerini sulamayı unuttuklarında veya uzun süreliğine başka bir yere gittiğimizde çiçekler kuruyorlar. Yapacağım proje çiçeklerin kurumasını engelleyecek.

Projemi Araştırma:Evde çevrede tarlalarda çiçeklerin fidanların ekinlerin sulamasının verimsiz bir şekilde büyüdüğünü bu nedenle ekinlerin büyümediğini, çiçeklerin kuruduğunu, çevredeki fidanların verimsiz bir şekilde büyüdüklerini gördüm. Bu sorunları çözmek için sabit bir yöntemin olmadığını her bitkinin farklı su ihtiyacı olduğunu tespit ettim.

Gereksinimleri Belirleme:Nem sensörü , ardiuno , su ponpası , adaptör  ve projemizi yerleştirmek için saksıda bir çiçeğe ihtiyaç duydum.

Olası Çözümler Geliştirme: İnsanlar tatile giderken çiçeklerini nasıl sular gibi araştırmalar yaptığımda gölgeye bıraktıklarını, komşularından çiçeklerine bakmalarını isteyerek geçici çözümler ürettiklerini öğrenmiş oldum.

En İyi Çözümü Seçme:Bulduğum çözüm önerileri içerisinde otomatik çiçek sulama projesi yapma fikri en iyisi gibi göründü.

Prototip Oluşturma/Yapılandırma:Prototip oluştururken arduino ile kod yazarak denemeler yaptım. Nem sönsörü kullanmadan değerleri elimle girerek sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol ettim. Kodlama konusunda okulumuz bilişim teknolojileri ve yazılım öğretmenlerinden destek aldım.

Çözümleri Test Etme Ve Değerlendirme:Prototip çalışmamda herhangi bir sorun görünmedi. Sistemimiz şuan sıkıntısız çalışmaktadır. Şimdi saksıda bir çiçek alarak o çiçeğin üzerine nem sensörü ve projemizi yerleştirerek projemizin son halini vereceğiz.

Sonuçları Raporlaştırma:Fuarda gösterilmek üzere projenin geliştirme basamakları anlattığım bir poster tasarlayacağım. Ayrıca projemizin bitmiş halini sunarak nasıl sulama yapıldığını göstereceğim. Farklı çiçekler için farklı sulama ihtiyaçları olduğundan kodlama üzerinde nasıl değişiklik yaparak sistemi başka araçlara nasıl entegre edeceklerini de göstereceğim.

Proje Danışmanı: Yusuf Ataş

Proje Öğrencisi: Beyza Yumuşak


Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı yapım işlemlerine başladık. Bu projemizde arduino ile çalışma yaptık öğrencimiz kendi tasarladı. Kendisinden arduino kodlarını ve devre oluşturma şeklini aldıktan sonra burada detaylı bir şekilde paylaşacağım.

Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Otomatik Çiçek Sulama Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Projeler başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

18 Comments

  1. hocam merhaba bu projeyi biz de yapıyoruz ilk defa tubitaka katılacağız. kodları ve elinizdeki projeyle ilgili dökümanları paylaşırsanız çoook seviniriz. [email protected]

  2. Merhaba hocam bu proje için gerekli malzeme ve kodlar için yardımcı olabilir misiniz. Teşekkür ederim

    • Eski okulumda kaldı kodlar ama tekrar yapımına başladım. Arduino projeleri başlığı altında paylaşacağım hocam. Aralık sonuna kadar bitmiş olur diye tahmin ediyorum. En ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalıaşcağım.

  3. Özgür hocam otomatik sulama sistemi projesi ile kodları ve pano örneğini paylaşmanız mümkün mü acaba?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*