MakeBlock Projeleri 4 – Işık ile Çalışan Robot

Mblock Programı ile Mbot Projeleri yani En iyi mBot Uygulamalarını yapmaya çalışacağız. Işık ile Çalışan Robot Projesine geçmeden önce mBot tanıtımını yaptığım sayfama MakeBlock – MBot Kullanımı adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili sayfayı incelediğinizde etkinlikleri yapabilmek için gerekli programdan bahsetmiştim. Bu program bilgisayarımızda yüklü olmadan maalesef etkinlikleri yapamayız. MBlock Programı bilgisayarınızda yüklü değilse MakeBlock – MBot Kullanımı sayfasından faydalanarak Programı bilgisayarınıza yükleyin.

Bu etkinlik değil ama interaktif etkinlikler yapmak için Online Mblock Editör sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer programınız ve bağlantınız tamam ise hemen yeni uygulamamıza başlayalım.


MBOT IŞIK İLE ÇALIŞAN ROBOT

Bu dersimizde Sensörler ve Işık Sensörü, mBota bağlanabilecek harici sensörler, Sensörlerden gelen verileri okuma ve anlamlandırma konusunu öğreneceğiz.

Bilgi: Işık Sensörü, üzerine düşen ışık şiddetine göre değeri değişen direnç (LDR) kullanarak ışık şiddetini ölçer.

Sensörler yada algılayıcılar üretim amaçlarına göre ışık, nem, sıcaklık gibi çevresel faktörleri veya çeşitli gazlar, ateş, su gibi maddeleri algılayabilen elektronik parçalardır.

İnsanlardaki duyu organlarının benzeri olarak da düşünebilirsiniz. Örneğin insanlar bir cisme dokunduğunda derisinde bulunan reseptörler yardımıyla sıcaklığını hissedebilir. Benzer şekilde robotlarda sıcaklık sensörü yardımıyla içinde bulunduğu ortamın veya değdiği cismin sıcaklığını ölçebilir.

Kullanım amaçlarına göre birçok sensör bulunmaktadır. Biz ağırlıklı olarak MBOT üzerinde dahili gelen sensörler üzerinde duracağız. MBOT üzerinde hazır gelen sensörler;

  • Işık Sensörü
  • Ultrasonik Mesafe Sönsörü
  • Çizgi İzleyen Sönsör

Bu üç sensör MBOT üzerinde hazır gelmektedir. Bu dersimizde ilki olan Işık Sensörü üzerinde duracağız.

IŞIK SENSÖRÜ KULLANIMI

MBlock uygulamasında sensörlerden gelen değerler, değişkenlere otomatik olarak yazılır. Robotlar sekmesi altında bulundan kodları incelediğimizde Işık Algılayıcı kartta ışık sensörü değeri isimli kod bloğumuzu görebiliriz.

Yukarıdaki kod bloğu ile ortamın ışık değerini ölçebileceğiz. Hemen deneme yapmaya başlayalım.

Panda karakterimize yukarıdaki kodu yazdığımızda mbot üzerinden aldığı ışık değerini gösterdi.

Burada önemli nokta en karanlık noktada 0 değeri alırken en aydınlık noktada 1023 değeri alabiliyoruz.

Yani ortamdaki ışığı bu değerler arasında gösterebiliyoruz.

MBOT’umuzun üzerini kapattığımızda değerin azaldığını elimizi çektiğimizde arttığını gözlemleyebiliriz.

Bu bilgilerimizi kullanarak küçük bir uygulama yapalım. Genelde uygulama olarak ışık değeri belli bir değerin altına düşünce buzzer ile ses çaldırıyorum. Bunu dilerseniz siz yapabilirsiniz.

İnternette ışık değeri azalınca LED yaktıran uygulama örneklerine rastlayabilirsiniz. Bunu önermiyorum. Çünkü ışığı tam azaltırken led yanınca tekrar ışık değeri yükseliyor. Buda sağlıklı bir etkinlik yapmamızı engelliyor.

Ben ışık değerine göre hızlanan Robot örneği yapacağım. Bu sayede eski bilgilerimizi de kısaca hatırlamış olacağız.

IŞIĞIN YOĞUNLUĞUNA GÖRE HAREKET EDEN ROBOT

Öncelikle sensörden aldığım değeri bir değişkene atayacağım. Bu değişkenimin ismi Hiz olsun. Burada türkçe karakter kullanmamak için ı harfi yerine i harfi yazıyorum.

blank

Yukarıda gördüğünüz gibi bir değişken oluşturdum ve bu değişkene karttan aldığım değerin dörde bölünmüş halini atadım.

Bilgi: Hız değişkenine değer atarken sensör değerini/4 kullanmamın sebebi ben motor hızı olarak maksimum 255 değeri verebilirim diye. Halbuki karttan gelecek değer 0-1023 arasında değişiyor. Mesela benim karttan 200 değeri gelirse hızım 50 olarak ayarlanacak. Eğer karttan en yüksek 1023 değeri gelirse o zaman hızım 255 olarak ayarlanacak.

Mbot İleri Git Hız

Kodumu yukarıdaki gibi değiştiriyorum. Aldığım değeri sadece ileri Git kodu içerisine değişken olarak aktardım. Şimdi ışığın şiddetine göre robotun hareket edecek.

Işığa göre mbot

Aslında video farklı ama mantık aynı istek olursa kodumuza göre yeni video çekebilirim.

Bunun yanı sıra isterseniz ışık değeri çok azalınca ses çalmasını sağlayabilirsiniz. Burasıda sizin göreviniz olsun.


Ek Görev: 
# Değişkenlerle yapabileceğimiz projelere örnekler gösterip bunları deneyin
# Evinizin çeşitli odalarının ışık seviyeleri ölçük kodlarınızı buna göre düzenleyin.

Işık ile Çalışan Robot etkinliğini bitirdiyseniz MBOT ile Kodlama Eğitimi sayfasındaki etkinlikleri yaparak Robotik Kodlamaya Öğrenmeye devam edebiliriz.

Mbot ile Kodlama Eğitimi

Açılan sayfadaki yönergeye uygun olarak hareket ederek MBOT ile çok güzel projeler ortaya çıkarabilirsiniz. Daha sonra bu öğrendiklerimiz ile Arduino ile Kodlama Eğitimi alabilir ve Robotik Kodlama alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

2 Comments

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*