Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

KOORDİNAT DÜZLEMİNDE FORMÜLSÜZ ALAN HESAPLAMA TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Yiğit PEKYİĞİT tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı:Matematik

PROJE AMACI

  • Alan hesaplamada karşılaşılan güçlükleri gidermek.
  • İlkokul, Ortaokul, Lise okullarında ki öğrencilerin Denklem kullanmadan alan hesaplayacak. Bu şekilde soru çözerken onlara daha fazla vakit kalacak ve diğer derslere etkisinin göstermek için bu projeyi hazırlamak
  • Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin alan sorularında çok fazla denklem olduğu için o soru başında geçirdikleri sürenin fazla olduğunu ve diğer sorulara fazla zamanı kalmadığı için başarısının düştüğünü gözlemledim. Projemin öncelikli amacı öğrencilerin bu tür çok denklemli alan sorularında çok zaman kaybettiği için bu tür bir Formülsüz Alan Hesaplama ile işleri kolaylaştırmak.
  •  Bir problemin birden fazla çözümü olabileceğinin öğrenciler tarafından farkına varılmasını sağlamak.
  • Öğrencilerimizin koordinat düzlemine ve matematiğe olan ön yargılarını yıkarak dersi sevmelerini sağlamak.

PROJE ÖZETİ

Bir üçgen ’in, karenin ve dikdörtgen ’in alanı hesaplanırken birçok formül kullanılıyor. Bu formüller bazı arkadaşlarımın zorluk çektiğini gözlemledim ve bu formülsüz alan hesaplama projesini ortaya çıkardım

Bu projeyi ben bazı arkadaşlarımın alan hesaplarken uzun uzun bir sürü denklem kullanıldığı için böyle bir proje ortaya çıkardım

Ben projemin gerçekleşme sürecinde bir çok internet kaynağından, kitaplarımdan ve proje öğretmeni Abdullah KOÇ ve Cihan ŞAHİN ‘dan  yardım aldım.

Bu proje toplumda ki bilgi fazlalığını ortadan kaldıracak. Bu projeden sonra öğrencilerin kafalarını karıştıran uzun uzun ve fazla denklemlere artık gerek kalmayacak.

Öğretmenler ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmenler bu projenin küçük bir portatifini hazırlayarak sınıfındaki öğrencilere daha da akılda kalarak ve daha da iyi bir şekilde anlatabilirler.

50*50 cm büyüklüğünde bir tahta plaka üzerine koordinat sistemi çizilir. Koordinat sistemi üzerinde gelen noktaların her birine çivi çakılır.

Koordinat numaralandırması yapılır ve renkli paket lastiklerden alınır. Projede paket lastik ile çivilere takılarak oluşan şekillerin alanı pratik bir şekilde hesaplanacaktır.

Kare, üçgen, dikdörtgen fark etmez istenilen şekil çizilebilir. Şekil çizildikten sonra alan hesabı {(Lastiğe değen kenarlardaki çivi sayısı )/2 + (Ortada kalan lastiğe değmeyen çivi sayısı) – 1} olarak hesaplanmaktadır.

Bu formül sayesinde çok karmaşık gelen koordinat sisteminde alan hesaplama çok kolay bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu proje Öğrenciler konuyu dinlerken, öğretmenler ise konuyu anlatırken onlara kolaylık sağlanacak.

PROJE YÖNTEMİ

Problemi Belirleme:Matematik dersinde alan konuları içerisinde yer alan, alan hesaplama konusunda öğrenciler çok fazla ve karışık denklemler yer aldığı için yeterince iyi bir şekilde konuyu öğrenememektedir. Tasarlayacağımız bu araç sayesinde tüm öğrenciler formül olmadan alan hesaplama konusunu iyi bir şekilde öğrenebilecektir.

Problemi Araştırma:Daha önce bu alanda yapılan çalışmalar araştırıldığında bilgisayar ve hesap makineleri sayesinde bu tür alan hesaplama soruları yapılabilir, ama öğrenciler buralardan soruları çözerse kendilerini kandırmış olurlar ve kendilerine hiç bir yararı dokunmaz. Bu proje sayesinde öğrenciler konuyu iyi bir şekilde öğrenecekler

Gereksinimleri Belirleme:Proje tasarımının yapılabilmesi için 80x50cm’lik ahşap bir zemin başta olmak üzere kod bloklarının yapılması için 4x4cm’lik 131 tane ahşap ve lastik bant kullanılmaktadır.

En İyi Çözümü Seçme:Bu projeyi bilgisayar alanında uygulamalar ve oyunlar şeklinde gördüm ama gerçek hayatta bu projeden yoktu. Hem dayanıklı hem de kolay taşınabilir olsun diye projemde ahşap bir zemin, demir çiviler ve lastik bant kullandım.

Prototip Oluşturma/Yapılandırma:50*50 cm büyüklüğünde bir tahta plaka üzerine koordinat sistemi çizilir. Koordinat sistemi üzerinde gelen noktaların her birine çivi çakılır.

Koordinat numaralandırması yapılır ve renkli paket lastiklerden alınır. Projede paket lastik ile çivilere takılarak oluşan şekillerin alanı pratik bir şekilde hesaplanacaktır.

Kare, üçgen, dikdörtgen fark etmez istenilen şekil çizilebilir. Şekil çizildikten sonra alan hesabı {(Lastiğe değen kenarlardaki çivi sayısı )/2 + (Ortada kalan lastiğe değmeyen çivi sayısı) – 1} olarak hesaplanmaktadır.

Bu formül sayesinde çok karmaşık gelen koordinat sisteminde alan hesaplama çok kolay bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu proje Öğrenciler konuyu dinlerken, öğretmenler ise konuyu anlatırken onlara kolaylık sağlanacak.

Çözümleri Test Etme ve Değerlendirme:Tahta plaka üzerine çizdiğim koordinat sistemimi sınıf arkadaşlarım üzerinde deneyeceğim. İlk olarak tahta plakanın nasıl kullanıldığını arkadaşlarıma göstereceğim. Sonra ilk olarak tahta plak üzerinde arkadaşlarıma göstereceğim, daha sonra aynı soruyu tekrardan arkadaşıma kâğıt üzerinde soracağım. Ve bu şekilde projemin işe yarayıp yaramadığını gözlemleyeceğim.

Sonuçları Raporlaştırma:Fuarda gösterilmek üzere projenin geliştirme basamakları içeren poster tasarlanacaktır. Ayrıca hazırladığımız proje üzerinde şekiller çizilerek ziyaretçilerin alan hesaplamalarını yapmalarını sağlayacağız.

Proje Danışmanı: Abdullah KOÇ
Proje Öğrencisi: Yiğit PEKYİĞİT


BİLGİLENDİRME

Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı ve proje yapımına başladık. Proje için 50×50 cm mdf tahta üzerine koordinat düzlemini çizdik ve 4cm lik alanlar oluşturarak çiviler yerleştirdik.

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Yukarıda resimde gördüğünüz gibi tasarımı oluşturduktan sonra görsel hale getirmek için renkli lastikler kullandık. Saç bantları olarak temin edebilirsiniz.

Fuar sırasında gelen ziyaretçilerimize bu bantlarla şekiller çizmelerini istedik. Bu şekillerin alanlarını {(Lastiğe değen kenarlardaki çivi sayısı )/2 + (Ortada kalan lastiğe değmeyen çivi sayısı) – 1} şeklinde hesaplayarak alanları söyledik. Bu formül ziyaretçilerimizin çok hoşuna gitti akılda kalması kolay oldu.

Matematik alanında hazırlanabilecek güzel bir tasarım projesi olduğunu söyleyebilirim.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Koordinat Düzleminde Formülsüz Alan Hesaplama Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*