Işığı Takip Eden Güneş Paneli Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.
Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.
Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.
IŞIĞI TAKİP EDEN GÜNEŞ PANELİ TÜBİTAK 4006 PROJESİ
İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Abdulkadir KANDUR tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.
Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.
PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ
Proje Adı: Işığı Takip Eden Güneş Paneli
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
PROJE AMACI
- Projenin asıl amacı sadece bir kez para verip daha sonra para ödemeden güneş panelinin ürettiği elektrikle telefon ve power bank şarj edebilmektir
- Yapacağım proje tasarruf yani elektrik kullanımını azaltarak fazladan para ödemeyi engellemeyi önleme amaçlıdır
- 180 derece servo motor ile güneşin eksenini takip edip daha fazla elektrik alır ve projenin maliyeti fazla olmadığından ekonomik durumu çok iyi olmayan ailelerde kullanabilir.
- Bu sayede güneş ışınları daha verimli kullanılır
- İnternette araştırdığımızda bu projenin benzerleri varıdır internetteki projeler biraz pahalıdır bu projenin maliyeti daha ucuzdur yani yaptığımız proje hem daha ucuz hem daha kolay olacaktır ve bahsettiğim gibi tasarruf yapabilmektir.
- Böylece ücretsiz elektrik üretmektir.
PROJE ÖZETİ
Işığı takip eden güneş paneli yapmayı seçtim çünkü elektrikten tasarruf etmek istiyordum bu proje güneş ışığı ile power bank ve telefon gibi elektrikle çalışan maddeleri şarj etme işine yarıyor bu sayede elektrikten tasarruf edilebilecek bu projenin ortaya çıkış süreci güneş enerjisi ile elektrik üretmektir bu proje hiçbir elektrik bağlantısına ihtiyaç duymadan telefon ve power bank şanj etme işine yarıyor. bu basit bir proje ama elektrik üreteceğimiz için güzel bir proje olacaktır bu proje maliyeti az bir proje bu proje sayesinde elektrikten tasarruf edilecektir yani sadece bir kez para vererek güneş ışınları ile ücretsiz elektrik elde edile bilecektir bu proje eğer geliştirilirse laptop şarjı bile yapabilir
Bu projeyi maddi durumu iyi olmayan aileler kullanabilir bu proje sadece yerinde duran bir güneş paneli değil güneş ışığının yoğun olduğu bölgelere yönelecektir nasıl mı 180 derece servo motor ve ldr ışık sensörü sayesinde çünkü ldr ışık sensörü sayesinde ışığa doğru yönelecektir proje başarılı olursa insanlara ücretsiz elektrik verecektir. Proje ücretsiz elektrik verdiği için vergi veya fatura ödemeyeceksiniz. Projeyi tahta bir yuvarlak plaka üzerine 4 tana sağa 4 tane de sola olmak üzere 8 adet ldr ışık sensörü ve servo motor ile ışığı takip edecek bir plaka yapacağız tatbikî arduino unonunda yardımı olacaktır güneş panelindeki elektriği alabilmek için bir USB belleğin içini açıp beyaz ve yeşil kabloyu kesiyoruz kırmızı kabloyu güneş panelinin artı siyah kabloyu eksi kutbuna bağlıyoruz ve USB kablonun Type c ucuna power bankımızı takıp şarj edebileceğiz.
PROJE YÖNTEMİ
Son yıllarda elektriğe çok fazla ihtiyaç duyuluyor ama elektrik bedava değil bu yüzden sınırsız bir kaynak olan güneşin ışınlarıyla power bank şarj edeceğiz
İnternetten araştırdığımda insanların çeşitli kaynakları kullanarak elektrik elde ettiğini öğrendim bu kaynaklar güneş paneli ve rüzgar gülleridir bunun gibi sürü enerji üreten sistemler vardır
8 adet ldr ışık sensörü 1 adet 180 derece servo motor ardunio uno jumper kablo güneş paneli
1 adet power bank
Proje maliyeti yüksek değil 100 TL ye bir proje çalışınca yaptığımıza değecek bir proje olacaktır
Elektrik üretile bilecek kaynaklar büyük ve pahalıdır
Güneş sınırsız bir kaynak olduğundan ve her yerde ulaşılabilecek ve herkesin kullanabileceği için güneş panelini seçtim ülkemizin coğrafi konumda her zaman güneş aldığı için kullanışlı bir proje olacaktır.
Projeyi yapmak için 8 adet ldr ışık sensörü 1 adet 180 derece servo motor ardunio uno jumper kablo güneş paneli. power bank ilk önce arduino ya kodları yüklüyoruz sonra ldr ışık sensörlerini tabana bağlıyoruz sonra servo moturu da bağlayınca sadece güneş paneli kalıyor güneş panelini de taktığımızda bir USB kablonun içini açıp yeşil ile beyaz kabloları kesiyoruz sonra kırmızı kabloyu güneş panelinin artı kutbuna siyah kabloyu da eksi kutbuna bağlıyoruz power bank i USB kabloya takıyoruz ve güneşin enerjisi ile power bank şarj oluyor ya da aynı işlemi telefon ada yapabiliriz bu sayede power bank imiz ücretsiz bi şekilde güneş enerji si ile şarj etmiş oluyoruz. İşlemleri yaptıktan sonra çalışıyor mu diye test edeceğiz. Testimde fark ettim ki güneş sadece bir yerde durmuyor bu yüzden servo motor kullanacağız.
Güneş sadece bir yönde durmuyor. Bu yüzden güneş panelinin hareket etmesi için servo motor kullanacağım. Servo motor güneş neredeyse o yöne yönelecek ve daha çok elektrik toplayacaktır Projemiz bittiğinde ışığa doğru yönelip daha çok enerji toplayarak elektrik verebilecektir.
Prototipi TÜBİTAK 4006 fuarında sergileyeceğim ayrıca gelen ziyaretçilerinde telefonlarını şarj ederek projenin çalıştığını göstereceğim.
Proje Danışmanı: Osman Batur DAĞDEVİREN
Proje Öğrencisi: Abdulkadir KANDUR
BİLGİLENDİRME
Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.
Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.
PROJE YAPILIŞI
Normalde projelerimizi fuar bitiminde ekleyecektim fakat bazı projelere yoğun talep geldiğinden ve nasıl yapıldığı sorulduğundan ekleme gereği hissettim. Projeni yapım aşamalarına başlayalım. Öncelikle gerekli malzemeleri aşağıya ekliyorum.
- 1 adet Arduino Uno
- 1 adet mini breadboard(devre tahtası)
- 2 adet servo motor (360 derece döndürebilmek için dilerseniz 1 adet kullanabilirsiniz.
- 6 adet ldr ( Işık yönünü belirleyebilmek için 360 derece yaptığımızdan 6 adet kullandık. Sayısı azaltılabilir.
- Jumper kablolar ve 10k dirençler
- Tasarımımızı yerleştirmek için kontrplak
Yukarıda saydığım malzemeler güneş panelimizin güneş ışıklarının yönüne göre dönüşü sağlamak içindir. Bizim için önemli kısım burası. Güneş paneli devresini ise ayrıca aşağıya ekleyeceğim bu sistem üzerine monte edilecek.
PROJE DEVRESİ
Öncelikle arduino sistemimizi oluşturalım ve ışığa göre çalışıp çalışmadığını test edelim. Bunun için aşağıdaki gibi devremizi kuruyoruz.
Yukarıdaki devremizi oluşturduktan sonra arduino üzerine kodlarımızı yüklüyoruz. Kodları tek tek anlatmayacağım aşağıya bitmiş halini sb2 uzantılı mblock programında çalışabilir olarak ekliyorum. Direk bilgisayarınıza indirip devreyi oluşturduktan sonra arduino üzerine yükleme yaparak çalışabilir hale getirebilirsiniz.
PROJE KODLARI
Arduino kodlarını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Ldr sayısında ve servo motor sayısında değişiklik yapacak arkadaşlar için bir hatırlatma, kodlarda 6 adet ldr kullanılmış bu ldrler arduino ile A0-A1-A2-A3-A4-A5 bağlanmış servo motorlar ise 9 ve 10. pinlere bağlanmıştır. Kodlar buna göre yazılmış olup değişiklik yaparsanız bu alanlarda da değişiklik yapmayı unutmayınız.
Yukarıdaki devreyi oluşturup kodları yüklediğimizde servo motorlarımızın ışığın açısına göre döndüğünü görebilmekteyiz. Şimdi sıra geldi bunu proje haline getirmeye. Biz bunun için 30-35 cm çapında yuvarlak bir kontrplak kullandık. Tam orta kısmını delerek servo motorlarımızı üst kısmına arduino bağlantımızı alt kısmına ldr leri ise 60 derecelik açı ile etrafına döşedik. Cümlelerle anlatması biraz zor aşağıya resimlerini ekliyorum.
PROJE BİTMİŞ HALİ
Evet projemizi yukarıdaki gibi bir kontrplak üzerine monte ettik ve 60 derecelik açı ile ldrleri yerleştirdik. Tam orta kısma ise servo motorlarımızı yerleştirdik. Kodlarımızı yükledikten sonra aşağıdaki sonucu elde ettik.
Yukarıdaki videoda göründüğü gibi ldr lerimiz ile servo motorlarımızı 360 derelik bir şekilde ışığa göre dönmesini sağladık. Bir bilgisayar öğretmeni olarak bizim için önemli olan kısım burasıydı. Bundan sonra servo motorlarımız üzerine bir güneş paneli yerleştireceğiz.
Bazı arkadaşlar güneş panelinden gelen enerji ile ne yapacağımızı powerbank veya doldurulabilir pil vb ne kullanacağımızı sordular. Yukarıda da dediğim gibi bizim için önemli olan paneli güneşe göre yani ışığa göre döndürebilmekti. Enerjimizi buna harcadık ve amacımıza ulaştık. Güneş paneli devresini vakit kalırsa zenginleştirmeye çalışacağız vakit kalmaz ise aşağıdaki devreyi oluşturup servo motorumuza monte ederek sunumu gerçekleştireceğiz.
Güneş Paneli Devresi için aşağıdaki youtube videosundan faydalanabilirsiniz.
Hepsi bu kadar arkadaşlar projelerimizi sunduktan sonra rapor oluşturacağız. O raporlara göre bu sayfada da güncelleme yapmaya devam edeceğim. Fuardan sonra proje güncellemelerimizi yayınlayacağım. Umarım işinize yarar.
PROJE POSTERİ
Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.
Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.
Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
PROJE RESİMLERİ
Güneş enerjisinden faydalanabilmek için resimlerimiz biraz kötü çıktı ama kusura bakmayın arkadaşlar.
Projeler başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır.
Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.
Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.
Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.
İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM
Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.
Faydalı olması dileğiyle.
Projeyi paylaşmanızı dört gözle bekliyorum:))
Güneş paneli devresi kaldı hocam onuda bitirelim sonra paylaşacağım inşallah
beklemedeyiz hocam:)
Haftaya sizin için bu projeye ağırlık verip bitireceğim hocam. 🙂
Ellerinize sağlık hocam:)
Emeğinize sağlık hocam,takipteyiz 🙂